Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany
Re: Wydzilone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.02.2013 21:00

Mnie się wydaje, że miedzy Vyskov a Brnem. Z Brna można pojechać 52 na Mikulov.
norbert_p
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) norbert_p » 01.02.2013 21:07

Winiety mi nie straszne i tak zapewne kupię w PZMocie. Co do autostrad czeskich to poszukam, poczytam (do lipca jeszcze kawał czasu) i zoptymalizuję swoją trasę. To tak jak jazda z Lubina nad PL morze... Mógłbym główną i zwalniać co fotoradar. Wybrałem dwa razy z rzędu (dwa lata pod rząd) drogę lokalną... Pełen luz- -zero fotoradarów, policji, praktycznie zerowy ruch - może więcej zakrętów ;). Może w tym przypadku postąpię podobnie... Generalnie nie chodzi mi o wyścig. Dojadę 2-3h później - nic się nie stanie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.02.2013 21:09

norbert_p napisał(a):Winiety mi nie straszne i tak zapewne kupię w PZMocie.

To akurat, moim zdaniem, niepotrzebne... Choć rozumiem takie postępowanie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.02.2013 21:14

Winiety na Czechy kupisz na Shellu za granicą w Chłupkach; dostępne były także austriackie.
Austriacką kupisz w Wilfersdorfie na OMV; kiedyś mieli także słoweńskei/
słoweńska kupisz na granicy austriackej za Grazem.
Za różnicę między PZMot a direct, masz prawie obiad w cro...
norbert_p
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) norbert_p » 01.02.2013 21:21

Dzięki za info. Gdybym miał każdą wydaną złotówkę przeliczać... Zapewne poleciałbym samolotem :) Musiałbym skrupulatnie jechać wg znaków, nie przekraczać magicznej liczby 90km/h, zerkać na średnie spalanie, liczyć każdą kuną itp... Wiadomo, że niektóre wydatki są niepotrzebne, ale np kupno takich winiet przynajmniej w minimalnym stopniu uspokoi takiego świeżaka jak ja na trasie :D
Za rok, dwa, mądrzejszy o nowe doświadczenia może postąpię inaczej...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.02.2013 21:27

norbert_p napisał(a):Dzięki za info. Gdybym miał każdą wydaną złotówkę przeliczać... Zapewne poleciałbym samolotem :) Musiałbym skrupulatnie jechać wg znaków, nie przekraczać magicznej liczby 90km/h, zerkać na średnie spalanie, liczyć każdą kuną itp... Wiadomo, że niektóre wydatki są niepotrzebne, ale np kupno takich winiet przynajmniej w minimalnym stopniu uspokoi takiego świeżaka jak ja na trasie :D

Dokładnie tak jest jak piszesz. Też przez wiele lat kupowałem w PZMot ale zaczęli przeginać. Teraz też czasem sobie postanowię kupować na granicach a kończy się zakupami przed Cieszynem jak stajemy na śniadanie :) I też mają złodziejskie ceny :) Ja jeszcze dodatkowo zawsze nocuję tranzytowo, jeśli jadę nad Jadran...
norbert_p
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) norbert_p » 01.02.2013 22:42

Zauważyłem, że na google maps i targeo dokładnie taka sama trasa (prawie te same km) z Lubina do Orebic jest czasowo baaaardzo różna... Na google to 16,5h, na targeo 19h... Skąd taka rozbieżność... Pomijam aspekt wyboru trasy optymalnej, krótkiej i szybkiej, bo jak napisałem powyżej trasy tą takie same...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.02.2013 08:10

norbert_p napisał(a):Dzięki za info. Gdybym miał każdą wydaną złotówkę przeliczać... Zapewne poleciałbym samolotem :) Musiałbym skrupulatnie jechać wg znaków, nie przekraczać magicznej liczby 90km/h, zerkać na średnie spalanie, liczyć każdą kuną itp... Wiadomo, że niektóre wydatki są niepotrzebne, ale np kupno takich winiet przynajmniej w minimalnym stopniu uspokoi takiego świeżaka jak ja na trasie :D

To nie jest kwestia liczenia tylko nie tolerowania zdzierstwa. Nigdy w PZMot nie kupowałem, gdyż nie miałem takiej potrzeby. Czasami wyjazd następował w ciągu kilkunastu dni i taka ekwilibrystyka byłaby niewykonalna.
Jaki jest problem, że oprócz płacenia za paliwo, kawę, etc. dokupuję jeszcze winietę? :roll:

Rób, jak chcesz. Kupowanie winiet na miejscu to żaden stres.
Jedź do Rzymu czy Neapolu tuż przed końcem sjesty... :lol: Wyluzowanie świerzaka gratis.
Tam Ci PZMot nie pomoże... :papa:
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 02.02.2013 08:23

norbert_p napisał(a):Zauważyłem, że na google maps i targeo dokładnie taka sama trasa (prawie te same km) z Lubina do Orebic jest czasowo baaaardzo różna... Na google to 16,5h, na targeo 19h... Skąd taka rozbieżność... Pomijam aspekt wyboru trasy optymalnej, krótkiej i szybkiej, bo jak napisałem powyżej trasy tą takie same...

Być może dlatego że oba programy mogą uwzględniać aktualne natężenie ruchu. Google tak ma dla niektórych obszarów.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.02.2013 10:26

Ile ludzi - tyle opinii...ja jechałem trzy razy przez Czechy i mnóstwo razy przez Niemcy...na spalanie paliwa nie patrzę ale na wygodę a ta jest po stronie Niemiec...pojedzie jedną drogą, kiedyś pojedzie drugą drogą i sam się przekona...
Przede wszystkim - warto póki co, przetestować obie trasy aby powiedzieć czy warto jechać te 200 km więcej czy tez nie...
A skąd Ty Sławek te 300 km wziąłeś ? Google pokazuje jedno ale licznik w samochodzie zupełnie inaczej...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.02.2013 13:21

alessandro1977 napisał(a):Ile ludzi - tyle opinii...ja jechałem trzy razy przez Czechy i mnóstwo razy przez Niemcy...na spalanie paliwa nie patrzę ale na wygodę a ta jest po stronie Niemiec...pojedzie jedną drogą, kiedyś pojedzie drugą drogą i sam się przekona...
Przede wszystkim - warto póki co, przetestować obie trasy aby powiedzieć czy warto jechać te 200 km więcej czy tez nie...
A skąd Ty Sławek te 300 km wziąłeś ? Google pokazuje jedno ale licznik w samochodzie zupełnie inaczej...

Sam sobie odpowiedziałeś a i ja pisałem, że to dane z google maps. Mnie licznik nic takiego nie pokazuje bo ja przez Niemcy nigdy nie jechałem i nie zamierzam, chyba , że do Austrii na deskę , tam gdzie jeżdżę :) Pokazuje prawie 300 km różnicy i gdyby to było faktycznie tyle, to dla mnie sprawa bez sensu. Nie wiem jak musiałaby być zła droga, żebym nadrabiał 300 a może i nawet 200km. Nie spotkałem się z taką, chyba, że w BiH, gdzie jechaliśmy kilometry przez plac budowy z prędkością 10 km na ha.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.02.2013 14:29

Te 300 km to przesadzone i jeżeli miałbym tyle zasuwać to dla mnie też sprawa bez sensu...jest około 200 ale czasowo jest różnica...jadę krócej jak przez Czechy i to nie z zawrotną prędkością ale 130 km/h maksymalnie...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.02.2013 14:59

alessandro, błądzisz.
Jade przez Gliwice Chałupki i nie mam ochoty przez Niemcy.
Tam nie wszędzie możesz jechać +130
Tyle samo bądź podobnie robię przez CZ, A.
+130 to większe zmęczenie, zużycie wachy, a moje pali sporo, okolice większych, niemieckich miast, niekoszerne.
Każdy ma swoje przemyślenia i tak się rozstańmy.
Podkreślam. Wyjazd z okolic Wrocka przez Niemcy, IMHO, bez sensu.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.02.2013 15:05

Pokazuje co pokazuje, nie sądzę aby to było przesadzone. Być może ty znasz krótszą drogę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.02.2013 15:09

FUX napisał(a):alessandro, błądzisz.

Nie sądzę abym błądził a to Twój problem co o tym sądzisz. Tak mi wygodniej i nie Tobie to oceniać czy błądzę bo nie jadę pierwszy raz...
Ty dojedziesz i ja dojadę...i na tym zakończmy ! :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 93
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone