Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
norbert_p
Odkrywca
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) norbert_p » 31.01.2013 20:46

MWN napisał(a):Podpowiem, żeby nie było że tylko krytykuję:
Wrocław, Kłodzko, Boboszów - granica Czeska

Ołomuc - droga szybkiego ruchu potem Autostrada na Brno
Odbić na Wiedeń
Autostrada - Graz, Maribor, droga zwykła Ptuj
Od granicy Cro znów autostrada do samego Zagrzebia.

Plusem jest to, że nie płaci się wiele w Czechach, Austrii, minimalnie w Slowenii (70 centów), omija się Słowację, więc też odpada jedna z opłat.
Taką trasę przy wyjeździe z Wrocławia ok 4:00 robi się w 7-8 godzin i w niedzielę lub sobotę oczywiście.

Ja będę startować z Lubina (koło Legnicy - Dolny Śląsk). Czy również mam się kierować wg powyższej trasy? Czy może jest jeszcze jakaś bardziej optymalna (szybsza). Cel to Orebić, więc będę miał sporo do przejechania... Przez szybszą rozumiem taką, że nie będę zaniżał średniej stojąc w korkach... Dzień wyjazdu - sobotnie popołudnie.
cronaturki
zbanowany
Re: Wydzilone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 31.01.2013 20:48

z zachodniej Polski do Chorwacji mozna na przykład tak jak my jechaliśmy w 2012 do Trogiru...

relacja tutaj naturystyczna-chorwacja-alpejska-austria-no-i-niemcy-t38631.html
norbert_p
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) norbert_p » 31.01.2013 22:44

Hm... Trochę "na okrętkę"...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.02.2013 07:24

A4-Wrocław-Sośnica-A1-Chałupki-Brno-Breclav-Reintal-Wilfersdorf-A5-S1obwodnica Wiednia-Graz-bjazd lub nie-dalej wiadomo.
Wielokrotnie pokonywana.
Użytkownik usunięty
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.02.2013 09:11

norbert_p napisał(a):
Ja będę startować z Lubina

To jedź zdecydowanie przez Niemcy...w Krzywej na autostradę i suniesz nią cały czas na crowybrzeże...no, chyba, że będziesz objazd autostardy robił w Słowenii...ja tak zawsze jeżdżę i zdecydowanie nie polecam drogi przez Czechy z tej części Polski :wink:
norbert_p
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) norbert_p » 01.02.2013 10:21

Mam ominąć całe Czechy robiąc w zamian dodatkowe km po Niemczech... Ciekawe ile to dodatkowych km i o lie później dojadę do celu... Navi w google.maps kieruje mnie z Lubina do Czech na Olomouc, Brno, potem do austriackiego Wiednia, dalej na Węgry (?) - omijając Słowenię, potem Zagrzeb i dalej wiadomo. Oczywiście to propozycja navi (pierwsza lepsza). W sumie 1446km i ponad 18h... Przez Niemcy to ponad 1700km i 18,5h... No mam niezłego "rebusa"...
Zależy mi, aby jak najszybciej dotrzeć do Orebica (bez dodatkowego zwiedzania po drodze). Będę jechał z żoną i małym 4-latkiem. Dla wszystkich to pierwsza taka podróż. Wolę nie ryzykować...

Po kolejnym wytyczenia trasy, "prowadzi" mnie ona pomijając Węgry (Czechy, Austria Słowenia, Chorwacja). Km wychodzi 1368 i czas to prawie 16h... Wg mnie trasa optymalna. Nie wiem tylko na ile (wliczając ewentualne utrudnienia w ruchu). Liczę się z tym, że do tych 16h muszę ze 2-3-4h dołożyć.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.02.2013 10:32

Przyjacielu...mieszkam 60 km od Ciebie...jadę autostradą przez Niemcy, robię więcej 200 km ale na czasie zyskuję...Twój czas, Twój wybór....podałem Ci dobrą alternatywę !
Może zrób tak...pojedź przez Czechy a za rok pojedź przez Niemcy...gwarantuję Ci, że już zawsze będziesz jeździł przez Niemcy :D

Lektura na wolny czas... :wink:
jakosc-autostrady-w-czechach-t37638.html?hilit=autostrady%20w%20czechach
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.02.2013 10:53

Odpuść dojazd w jeden dzień do Orebica!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.02.2013 10:57

Nie zachowujcie się z tą jakością autostrady w Czechach, jakbyście cały rok jeździli po stołach w polskich miastach :) Albo na kapciach niższych niż 40.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 01.02.2013 12:40

U Niemca ma bezpłatne autostrady,u Czecha płatne,policz sobie co ci bardziej odpowiada.
A co do Czeskich autostrad to bez przesady nie są takie złe.
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 01.02.2013 13:00

hrupek666 napisał(a):U Niemca ma bezpłatne autostrady,u Czecha płatne,policz sobie co ci bardziej odpowiada.
A co do Czeskich autostrad to bez przesady nie są takie złe.

Co zaoszczędzi na czeskiej winiecie wyda na dwa płatne tunele w Austrii jadąc przez D ;)

Wtrącę swoje trzy gorsze:
Z północnej wielkopolski jechałem do Cro kilka razy przez Czechy, potem raz przez Niemcy, w ubiegłym roku znów pokusiło mnie przez Czechy.
Kolejnym razem pojadę przez Niemcy.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 01.02.2013 13:52

Jak to mówią :
"Jego małpy jego cyrk"
Mi nikt by nie narzucił którędy mam jechać.
norbert_p
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) norbert_p » 01.02.2013 20:12

Koledzy, ja się nie upieram przy swoim. Po prostu szukam optymalnej i nie najdłuższej drogi do celu. Twierdzenia typu: odpuść sobie drogę w jeden dzień - zdecydowanie do mnie nie przemawiają. Będę jechał z żoną na przemian (ona za dnia, ja w nocy) i chcemy w niedzielę po południu być u celu (na pokładzie mamy małe dziecko).
Nie znam autostrad czeskich (ostatni raz jechałem nimi chyba w 1995 roku ;) ). Wtedy jakość ich była ok. Teraz to tylko mogę się dowiedzieć z tego forum.
A'propos czeskich autostrad. Ile ciągnie się u nich ta betonówka i gdzie zaczyna, a gdzie kończy?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.02.2013 20:54

Jedziesz z Lubina do Orebića? Co do jazdy na jeden raz się nie wypowiadam, twoje życie i twoich bliskich.
Masz do przejechania ok 1470 km jadąc przez Czechy i prawie 300 km dalej (dane z google) przez Niemcy omijając całkiem Czechy. Dla mnie osobiście gra nie warta świeczki. Na paliwie to ok 35 euro. Za to masz winietke w obie strony w Słowenii. Jeśli i to zaoszczędzisz masz jeszcze więcej. Droga przez Czechy rewelacyjna nie jest ale to nie transzeja czołgowa. :mrgreen: Nie kojarzę dokładnie gdzie betonka się zaczyna i gdzie kończy.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.02.2013 20:56

Gorsza droga jest między Brnem a Breclaw. Chyba z 5o km, więc można sobie dooopy nie zawracać.
Jednakże nie jest ona tak tragiczna, jak kiedyś Wrocek-Olszyna.
To jest 10 stopniowa przepaść....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 92
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone