Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 02.08.2012 10:26

Nie to żebym czepiał się Fuxowej trasy, ale z własnych doświadczeń z ostatnich tygodni (jeździłem A4 z Wrocka na Śląsk parę razy) to jednak trochę się traci na tych nieszczęsnych bramkach (jechałem 3x w dwie strony i straciłem od pół godziny do 1 i 15 minut - na poborze i zapłacie łącznie)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.08.2012 10:38

piotrs napisał(a):Nie to żebym czepiał się Fuxowej trasy, ale z własnych doświadczeń z ostatnich tygodni (jeździłem A4 z Wrocka na Śląsk parę razy) to jednak trochę się traci na tych nieszczęsnych bramkach (jechałem 3x w dwie strony i straciłem od pół godziny do 1 i 15 minut - na poborze i zapłacie łącznie)

Dlatego lepiej zjechać na Krapkowice (raczej kolejki tam nie spotkałem) i potem na Racibórz i Chałupki.
levix
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) levix » 02.08.2012 10:45

Wracając polecam trasę: http://goo.gl/maps/UkjUk
Minusy to opłata za Alpejską Drogę Wysokogórską 32 Euro i winieta w Słowenii :wink:
To wszystko rekompensują piękne widoki.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 02.08.2012 12:17

FUX napisał(a):Krapkowice-Krnov były fajne kiedyś.
Potem był Racibórz-Chałupki.
Teraz Sośnica-Wodzisław-Chałupki.

Cześć FUXie, pamiętasz może dokładnie ile Ci zabiera Wrocław - A4 - Sośnica - A1 - Wodzisław - Chałupki - Ołomuniec ? Nie chodzi mi o routeplannery czy inne kalkulatory ale empiryczne Twoje doświadczenie. Możesz napisać max i min ile Ci zeszło jeśli to łatwiej.

POrównałbym sobie do swojej dotychczasowe trasy WRO - Boboszów - Zabreh - Olomouc

Z góry dzięki
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.08.2012 14:32

W niedzielę ran koło 4-ej ruszam do Slunj. Nocleg. w poniedziałek do Mlini.
Jeżeli dorwę sie do neta, to Ci napiszę.
Do Pakostane jeździłem bez napięć w granicach 11-13h.
Mieszkam od Wrocka 45 min do AOW.
Na trasie max do 150km/h, ale to raczej wyjątki.
Najczęściej przepisowo.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 02.08.2012 15:27

Dzięki wielkie. Chodzi mi tylko odcinek WRO - OLO. Bezpiecznej podróży
CezaryL
Globtroter
Re: Wydzilone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) CezaryL » 08.08.2012 07:53

Poznań- Wiedeń... jechać przez Niemcy, czy przez Wrocław czy jak? Rok temu jechaliśmy przez PL i opuszczaliśmy nasz kraj po 7-8 godzinach, masakra z tymi ograniczeniami co 5km i fotoradarami.
edytas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) edytas » 08.08.2012 11:14

CezaryL napisał(a):Poznań- Wiedeń... jechać przez Niemcy, czy przez Wrocław czy jak? Rok temu jechaliśmy przez PL i opuszczaliśmy nasz kraj po 7-8 godzinach, masakra z tymi ograniczeniami co 5km i fotoradarami.

My ze Szczecina tylko Niemcy. Myślę, że z Poznania autostradą do granicy i później spokojnie autobahn do Austrii.
Bulas
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bulas » 08.08.2012 16:29

Poukładałem już sobie trasę:)
Jedziemy wg trasy: PL: Poznań -->Leszno --> Rawicz --> AOW -->Racibórz --> Chałupki --> CZ: Ostrava --> Brno --> Mikulov -->A: Wien --> Graz --> no i właśnie co dalej... wszędzie słyszę, że Maribor to pewny korek o tej porze (startuję w piątek 10.08 późnym wieczorem), zna ktoś objazd do Lubliany: Wolfsberg --> Klagenfurt am Worthersee --> Kranj --> Lubljana --> Postojna --> Rijeka --> KRK
alternatywą jest droga z Graz --> Maribor --> Lubljana i dalej tak samo.
Proszę o pomoc w tej kwestii :)

Ta druga trasa jest tutaj: http://goo.gl/maps/e7ruU

Oczywiście do miast wymienionych wjeżdżać nie będziemy, miasta są tylko poglądowo :)
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 08.08.2012 16:58

Bulas napisał(a):...Jedziemy wg trasy: PL: Poznań -->Leszno --> Rawicz --> AOW -->Racibórz --> Chałupki --> CZ: Ostrava --> Brno --> Mikulov -->A: Wien --> Graz --> no i właśnie co dalej... wszędzie słyszę, że Maribor to pewny korek o tej porze (startuję w piątek 10.08 późnym wieczorem), zna ktoś objazd do Lubliany: Wolfsberg --> Klagenfurt am Worthersee --> Kranj --> Lubljana --> Postojna --> Rijeka --> KRK alternatywą jest droga z Graz --> Maribor --> Lubljana i dalej tak samo. Proszę o pomoc w tej kwestii :)

Jeśli ja miałbym coś doradzać to tak:
1. Nie jedź przez Leszno tylko przez Kórnik, Śrem, Dolsk, Gostyń, Krobię. Szybciej
2. A4 ja bym jechał do krzyżówki z A1 i jechał nią do Wodzisławia a stamtąd na Chałupki - w żadne Raciborze bym się nie bawił. Ewentualnie jak zobaczysz korek na bramkach pod Gliwicami to zjedź jeden zjazd bliżej i jedź na A1 przez Knurów
3. ja bym jechał normalnie tzn Graz - Maribor - Ljubljana. Nie bardzo rozumiem czemu miałyby być korki na obwodnicy Mariboru A1 - no chyba że planujesz H2 przez Centrum. Ale może podasz jakieś linki - może o czymś nie wiem.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 12.01.2014 23:52 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
krzkrz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzkrz » 08.08.2012 20:02

Kórnik, Śrem, Gostyń fajnie, ale nie teraz bo jest remont więc odradzam, chyba że masz informację, ze już nie ma remontu, ale 2 tygodnie temu był
Co do objazdu Mariboru to ja dwa razy jechałem przez Klagenfurt, a póxniej serpentynką do góry E-652 i wyjeżdzałem w ljubno, ale to było 10 lat temu i w nocy. Wtedy to było za free i droga pusta, ale jak jest teraz nie wiem.
W tym roku chcę jechać przez Maribor. Czy w nocy z piątku na sobotę będzie korek czy lepiej przełożyć wyjazd o dzień prędzej. Jak sądzicie. Kto ma jakieś info z tego roku????
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 08.08.2012 20:08

krzkrz napisał(a):Kórnik, Śrem, Gostyń fajnie, ale nie teraz bo jest remont więc odradzam, chyba że masz informację, ze już nie ma remontu, ale 2 tygodnie temu był

Jechałem w piątek, wracałem w niedzielę. Jest świeżo wylany asfalt na całej trasie oprócz jednej miejscowości gdzie jedzie się po sfrezowanej. Za jakiś czas pewnie będą malować linie ale narazie temat odłożyli. Czas przejazdu z POZ przez Kórnik - Śrem - Gostyń - Rawicz - AOW do bramek pod WRO na A4 w kierunku Gliwic 2h15min
GremliN
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) GremliN » 24.08.2012 12:07

Witam
Jade pierwszy raz do CHorwacji samochodem i na dodatek z niemowlakiem.
Wyruszam z Krobi (pod Rawiczem) w czwartek rano chce dojechac tak do Wiednia przespac sie i w piatek rano wyruszyc dalej w trase prosto juz do Pakostane. Moze mi ktos doradzic jak jechac ale tak zebym nie kombinowal za duzo z jazda, zjazdami itd. ?? Dodam jeszcze ze posiadam samochod z LPG i chcialbym to wykorzystac ;))
Jeszce jedno moje pytanie - czy dobrze robie ze wyjezdzam przed weekendem ?? Bo znajomi mi mowili ze lepiej nie wjezdzac na granice z Chorwacja w sobote i niedziele bo straszne korki.
Aha dodam ze wyjezdzam 6 wrzesnia i planuje powrot po 10 dniach.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.08.2012 12:15

Lepiej, gdybyś pojechał wśród tygodnia.
Z Krobi do Pakostane masz ok. 12-13h jazdy, więc jeżeli wyjechałbyś np. koło 3-4 rano, to na miejscu jesteś koło 16-ej.
Zakładam, że pojedziesz 5-ką-AOW-A4-Sośnica-Wodzisław-Chałupki-Brno-Breclav-Reintal-Wilfersdorf- Wiedeń-Graz-Zagrzeb-Benkowac-Pakostane.
Ja tak jechałem. Wróciłem w poniedziałek.
krzkrz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzkrz » 25.08.2012 18:35

Wlaśnie jestem w Chorwacji , a dokładnie Rovinji
Jechalem z Poznania i rano byłem więc chyba to jest trasa z dzieckiem najlepsza, bynajmniej jak tak jechalem jak mój syn miał 8 miesięcy.
Auto też mam na gaz zasieg 300 km i wszystko na paliwie. podaję Tobie stację
Miedzylesie,
Mikulov Shel po lewej sronie - płatne tylko gotowka, korony lub Euro (brak oznaczenia że jest LPG)
Opisywana na forum za Viedniem stacja Shell nie ma LPG !!!! ale nastepna za ok 50 km ma To chyba Agip ale pewny nie jestem. W nocy jest mało widoczna ok. 08 Euro/L - Tu też są vinety na Slovenię za 15 Euro)
w Lubianie zatankowałem następny Chyba INA
Co do vinet to Shell w Czechach i pierwsza duża stacja w Austi za Mikulowem

cena lpg w Rovinji 5,16, a nie 4,26 jak ktoś pisał wcześniej :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 91
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone