Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 03.04.2009 11:56

FUX napisał(a):
darko napisał(a):No jadąc z Polic moim zdaniem było by nieporozumieniem zmieniać trasę. Ja w tym roku jadę przez Polskę bo zabieramy znajomych z Brzegu i nie jestem wcale zadowolony z tej trasy . Ale liczę , że FUX który podpowiedział mi trasę wie co mówi i nie będę na Niego bluźnił po drodze .Pozdrav

Ani się waż!!!!
:wink:

Jeszcze Ci Kolego FUX podeślę mapki w wolnej chwili jeśli będziesz uprzejmy je przejrzeć Jeśli będą właściwe będzie można wstawić na forum gotowce z VIA MICHELIN, ale to może w weekend. Pozdrav
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 03.04.2009 13:25

renatalato napisał(a):
darko napisał(a):Witam. Kołbaskowo - Berlin- Regensburg- Graz - Maribor- Zagrzeb Taką trasą jechałem 3 razy zawsze na raz , bez noclegu jedzie się 15 godzin + przerwy czyli wychodzi około 19 do 21 godzin trasa przez Polskę jaka by nie była zawsze będzie gorsza i wolniejsza. Oczywiście wypowiadam swoje zdanie na ten temat .Pozdrav

Mamy dokładnie tą samą trasę , w tym roku 5 raz, z tym że w tym roku trochę sobie zmieniam trasę w Słowenii :twisted: ( wiadomo winietki)
Pozdrav :lol: :lol:

Witam
Ja też jeżdżę tą trasą .Do tej pory przebyłem ją trzykrotnie i nigdy nie
spotkałem się z jakimiś utrudnieniami czy korkami.Ani w Niamczech
ani w Austrii.Problem zaczynał się dopiero w Słowenii/ale to wiadomo
od słynnego ronda -- korki/
Pozdrawiam ,, Północnozachodnich ''
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 03.04.2009 20:59

Dzięki kleeberg za pozdrowienia :lol: :lol: :lol:
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 03.04.2009 22:21

Jechałem różnymi drogami i mam takie odczucia, że trasa przez Niemcy jest "opłacalna" dla osób, które preferują szybszą jazdę, dzięki czemu nadrobią większą odległość. Osobiście, dla mnie trasa przez Niemcy jest zbyt monotonna, może dlatego, że jadąc na urlop nie preferują forsowania nadmiernego tempa.
sagi6
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sagi6 » 05.04.2009 16:19

witam, wybieram się w trasę Wrocław-Rijeka.

Po przeczytaniu całego wątku zdecydowałem się na trasę:
Wrocław-Boboszów-Olomouc-Brno-Mikulov-Wien-Graz-Maribor-???
no i właśnie nie wiem co dalej. Najlepiej chyba przez Ljubljane..
W Słowenii są jakieś opłaty?

Mam jeszcze jedną prośbę. Ponieważ sporo osób decyduje się na tę trasę, może stały bywalec (FUX? :>) opisze, w którym miejscu należy coś płacić, co to takiego i ile wynosi? :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.04.2009 16:25

Tu jest opis Twojej trasy (do Brna dasz radę)
Opłaty w Słowenii są jakieś
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 05.04.2009 16:31

Witaj,winietka Czechy 330kc (miesięczna),Austria winietka 7.80 E Słowenia winietka ( może już będzie 5E za tydzień),Chorwacja bramki. Szukaj w wyszukiwarce to znajdziesz link do kalkulatora autostradowego w Chorwacji) Pozdr. :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.04.2009 16:58

sagi6 napisał(a):witam, wybieram się w trasę Wrocław-Rijeka.

Po przeczytaniu całego wątku zdecydowałem się na trasę:
Wrocław-Boboszów-Olomouc-Brno-Mikulov-Wien-Graz-Maribor-???
no i właśnie nie wiem co dalej. Najlepiej chyba przez Ljubljane..
W Słowenii są jakieś opłaty?

Mam jeszcze jedną prośbę. Ponieważ sporo osób decyduje się na tę trasę, może stały bywalec (FUX? :>) opisze, w którym miejscu należy coś płacić, co to takiego i ile wynosi? :)

ODRADZAM trasę wybrana przez Ciebie. Pełno zkrętow od Boboszowa do Olomouca, wsi i ograniczeń. Po co chcesz jechac przez Mikulov?
pojedź trasą nr 2 i będzie wszystko ok.
Razem masz 995km przez Zagrzeb. Jeżeli pojedziesz przez Ljubljane, to masz z 30km więcej, sporo wiosek, mniej autostrady, ale za to możesz wstapić do Postojnej...
sagi6
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sagi6 » 05.04.2009 18:17

beniu11 napisał(a):Witaj,winietka Czechy 330kc (miesięczna),Austria winietka 7.80 E Słowenia winietka ( może już będzie 5E za tydzień),Chorwacja bramki. Szukaj w wyszukiwarce to znajdziesz link do kalkulatora autostradowego w Chorwacji) Pozdr. :)

a czy oprócz tych winiet dojdą jakieś opłaty np. za przejazd tunelami w Austrii?
I skąd info, że winieta w Słowenii ma stanieć? :>

FUX napisał(a):ODRADZAM trasę wybrana przez Ciebie. Pełno zkrętow od Boboszowa do Olomouca, wsi i ograniczeń. Po co chcesz jechac przez Mikulov?

Mikuluv faktycznie zamienię na Breclav, ale do granicy pojadę na Boboszów bo po drodze muszę wstąpić jeszcze do Strzelina.
Przez Ljubljane jest właśnie 30 km mniej, a autostrad na oko tyle samo.

edit:
znalazłem właśnie coś takiego:
Slovenija će 1. srpnja uvesti sedmodnevne vinjete koje će stajati 15 eura,
ukinuti polugodišnje vinjete, a jednogodišnje će vinjete poskupjeti na 95 eura
(sada 55 eura),

czyli od 1 lipca 2009 -15 euro za winetę 7 dniową,
półroczne zostały zlikwidowane,
roczna drożeje z 55 euro na 95 euro.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.04.2009 18:44

Na rzeczonym odcinku austriackim nie ma dodatkowo płatnych odcinków.
Mam na myśli Wiedeń - Graz - granica A/SLO.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 05.04.2009 19:07

FUX, czy oby napewno nie ma opłat za tunele prócz opłat za autostradę?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.04.2009 19:19

Lubuszanin napisał(a):FUX, czy oby napewno nie ma opłat za tunele prócz opłat za autostradę?

Ja żadnego płatnego tunelu do Mariboru nie pamiętam...
:mrgreen:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 05.04.2009 19:55

W Wikipedii takie informacje znalazlem.
"Na przełomie 2005/2006 rozpoczęły się prace budowlane przy drugich nitkach, które mają się skończyć ok. 2010. Przejazd tymi tunelami jest płatny. Punkt Poboru Opłat znajduje się w pobliżu miejscowości Sankt Michael im Lungau"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Autostrada_A10_(Austria)
A tutaj więcej na temat opłat dróg w Austrii.
http://www.pzmtravel.com.pl/informacja- ... owych.html

Od 01.09 2008 dla pojazdów do 3,5 tony została wprowadzona opłata za przejazd obwodnicą Bregenz ( Rejon Niemcy-Austria-Szwajcaria) wysokogórskimi:
- tunel Arlberg (na S16 - pomiędzy Tyrolem a Vorarlberg - z St.Anton do Langen)
- tunel Felbertauern na drodze B108, czynny cały rok. Łączy region Kitzbühel z Tyrolem wsch. umożliwiając szybkie połączenie północ-południe np.z Monachium do Włoch i Słowenii
- tunel Karawanken na A11, łączy Austrię (St.Jacob) ze Słowenią (Jesenice)
- tunele: Tauern na odcinku Flachauwinkel - Zederhaus i Katschberg na odcinku St.Michael - Rennweg na autostradzie Tauernautobahn (A10)
- tunele: Gleinalm: St.Michael - Ubelbach i Bosruck: Spital a.Pyhrn - Ardning na autostradzie Pyhrn (A9)
- autostrada Brenner (A13 - pomiędzy Tyrolem i Włochami)
- droga wysokoalpejska Gerlos (pomiędzy Salzburgiem i Tyrolem)
- droga wysokoalpejska Grossglockner, czynna od maja do października
- droga wysokoalpejska Silvretta (Vorarlberg) zamknięta w zimie na odcinku Galtür - Partenen; zakaz ruchu dla pojazdów z przyczepami
- droga wysokoalpejska Timmelsjoch z Imst (A) do Merano (Włochy)
Dokładna wysokość opłat dostępna na stronach klubowych.
Ostatnio edytowano 05.04.2009 20:18 przez Lubuszanin, łącznie edytowano 2 razy
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.04.2009 20:04

Ale ja piszę w sprawie A2 i A9 !!!!!!!!

Spittal - Salzburg jest płatny 10-12 juro, nie pamiętam; miesiąc temu tamtędy jechałem.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 05.04.2009 20:49

Ja jeżdżę przez Niemcy i wydaje mi się, że na odcinku drogi Passau-Wels-Graz są płatne tunele.No tak, ale to droga nr A8 i A9.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone