Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 23.07.2012 12:50

marciajn napisał(a):Dzięki za ten opis! - Nie sposób się zgubić :lol: no i dobrze wiedzieć, że żadne serpentyny na tym odcinku nie czyhają...
bo w nocy serpentynami jeździć nie lubię :!:

Nie ma sprawy. Ale wiesz co, powiem Ci szczerze tak: Ja tę trasę znam na pamięć bo jechałem tam ponad 10 razy. Ale jak Ty masz tam jechać pierwszy raz nocą to bym Cię namawiał na trasę Fuxa (A4 do Gliwic - A1 do końca i przez Chałupki / Bohumin do Czech). Dlaczego ? Tam masz trasę prostą, super oznakowaną, szeroką, bezpieczną praktycznie cały czas autostradą. Zapłacisz te 18zł, pojedziesz te 120km dalej ale w konsekwencji będziesz w Ołomuńcu szybciej niż przez Boboszów i zapomnisz o sprawie. Moja trasa wiedzie przez wioski, wioseczki, w terenie górskim, ma kilkanaście (co prawda rozpisanych) punktów orientacyjnych ale średnia na odcinku do Zabreha wyjdzie Ci ok 30-40km/h. Zrobisz jak zechcesz, piszę to tylko dlatego abyś miał "jasność w temacie Marioli" :D :D :D
Ja tez się często sugeruję odległością na mapie czy routeplanerze i wybieram trasę teoretycznie krótsza i szybsza a w praktyce okazuje się że potem wracając tak bardziej naokoło ale trasa szybkiego ruchu jestem znacznie wcześniej i mniej zmęczony. Pozdrawiam i powodzenia
marciajn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marciajn » 23.07.2012 13:06

Mosqito napisał(a):Nie ma sprawy. Ale wiesz co, powiem Ci szczerze tak: Ja tę trasę znam na pamięć bo jechałem tam ponad 10 razy. Ale jak Ty masz tam jechać pierwszy raz nocą to bym Cię namawiał na trasę Fuxa (A4 do Gliwic - A1 do końca i przez Chałupki / Bohumin do Czech). Dlaczego ? Tam masz trasę prostą, super oznakowaną, szeroką, bezpieczną praktycznie cały czas autostradą. Zapłacisz te 18zł, pojedziesz te 120km dalej ale w konsekwencji będziesz w Ołomuńcu szybciej niż przez Boboszów i zapomnisz o sprawie. Moja trasa wiedzie przez wioski, wioseczki, w terenie górskim, ma kilkanaście (co prawda rozpisanych) punktów orientacyjnych ale średnia na odcinku do Zabreha wyjdzie Ci ok 30-40km/h. Zrobisz jak zechcesz, piszę to tylko dlatego abyś miał "jasność w temacie Marioli" :D :D :D
Ja tez się często sugeruję odległością na mapie czy routeplanerze i wybieram trasę teoretycznie krótsza i szybsza a w praktyce okazuje się że potem wracając tak bardziej naokoło ale trasa szybkiego ruchu jestem znacznie wcześniej i mniej zmęczony. Pozdrawiam i powodzenia

Dzięki Mosqito za ten komentarz - na tę chwilę bliżej mi do tej trasy krótszej, ale porozmawiam jeszcze z drugim kierowcą i najwyżej będziemy podejmować decyzje "na bieżąco" już w drodze.

A czy na tej ekspresówce z Olomouca do Brna są jakieś bezpieczne parkingi/stacje paliw, co by można na godzinkę przystanąć i się zdrzemnąć, w razie gdyby oczy zaczęły się zamykać? :roll:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 23.07.2012 13:20

Są. Ale na którym konkretnie km musisz poszukać. Najbardziej znane miejsce to chyba Rohlenka: http://www.rohlenka.cz/pl/onas.php
Zajączki
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zajączki » 23.07.2012 13:45

Witam,

a czy jest na forum ktoś kto może startował od Kołbaskowa przez Niemcy, Austrię i Słowenię??? Chętnie dowiemy się którędy jechać i będziemy wdzięczni za wszystkie uwagi i sugestie :-)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 23.07.2012 15:10

MWN napisał(a):Jadąc przez Mikulov omijasz Breclaw szerokim łukiem i jest po prostu bliżej. Droga za Brnem nie jest takla zła. Jedź rano (5-6) to nie będziesz miała żadnego ruchu, zwłaszcza w sobotę czy niedzielę.

Na potwierdzenie fotka z trasy Mikulov-Brno > klik :wink:

marciajn napisał(a):A czy na tej ekspresówce z Olomouca do Brna są jakieś bezpieczne parkingi/stacje paliw, co by można na godzinkę przystanąć i się zdrzemnąć, w razie gdyby oczy zaczęły się zamykać? :roll:

Dlatego polecam (szczególnie w drodze powrotnej) Mikulov. Zaplanować tak wyjazd z Cro aby przespać się w Mikulovie (cokolwiek to dla kogo znaczy) > namiary na pensjonaty :wink:
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 23.07.2012 16:41

Zajączki napisał(a):Witam,a czy jest na forum ktoś kto może startował od Kołbaskowa przez Niemcy, Austrię i Słowenię??? Chętnie dowiemy się którędy jechać i będziemy wdzięczni za wszystkie uwagi i sugestie :-)

Jeżdżących przez Kołbaskowo jest na forum sporo.
Ja jeżdżę tak zawsze :lol:
Start - Kołbaskowo - Berliner Ring(nigdy nie jadę przez Berlin) - Regensburg - Passau - Graz - Murek - Lenart - Ptuj - Macelj

Jak chcesz coś więcej,to śmiało pytaj.Zawsze coś podpowiem,
jak nie ja to ktoś inny :lol: :idea:

Pzdrv
Zajączki
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zajączki » 23.07.2012 18:06

kleeberg napisał(a):
Start - Kołbaskowo - Berliner Ring(nigdy nie jadę przez Berlin) - Regensburg - Passau - Graz - Murek - Lenart - Ptuj - Macelj

Pzdrv

Pytań nasuwa mi się całe mnóstwo mówiąc szczerze...
Wiem, że na pewno na wszystkie znajdę odpowiedzi na forum,
jednak nie mam czasu usiąść i poczytać wszystkiego, czego na prawdę bardzo żaluję :oops:
3 podstawowe pytania:

1) wg google maps do pokonania wg Twojej trasy mamy 1654 km, a więc czeka nas nocleg po drodze - gdzie najlepiej?
2) ile czasu zajmuje pokonanie drogi z Kołbaskowa do Chorwacji? Bo rozumiem, że przez DE jedziemy cały czas auto banem?
3) jakich opłat spodziewać się na tej trasie?
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 23.07.2012 19:54

Zajączki napisał(a):3 podstawowe pytania:

1) wg google maps do pokonania wg Twojej trasy mamy 1654 km, a więc czeka nas nocleg po drodze - gdzie najlepiej?
2) ile czasu zajmuje pokonanie drogi z Kołbaskowa do Chorwacji? Bo rozumiem, że przez DE jedziemy cały czas auto banem?

Odległość z Kołbaskowa do granicy w Macelj to ok.1200 km.
Zajmuje mi to 14-15h jazdy(z kilkoma przerwami)
Trasa Niemcy/Austria autostrady oczywiście.
Co do opłat to w Austrii vineta 8e i dwa płatne tunele.
Pierwsz to Bosrucktunnel 4,50e,drugi Gleinalmtunnel 7,50e.
Później od granicy w Chorwacji za autostrady też są opłaty.Tu sobie zobaczysz ile

Kiedyś w drodze do Cro spałem Tu
Teraz jężdżę dalej do samego Cro,a tu to już różnie bywa.

Pozdrawiam
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 23.07.2012 19:58

Zajączki napisał(a):
kleeberg napisał(a):

Pzdrv

Pytań nasuwa mi się całe mnóstwo mówiąc szczerze...
Wiem, że na pewno na wszystkie znajdę odpowiedzi na forum,
jednak nie mam czasu usiąść i poczytać wszystkiego, czego na prawdę bardzo żaluję :oops:
3 podstawowe pytania:

Uważam, że lepiej jechać tak jak napisałem w tym wątku:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=322 ... ljubljanie
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 23.07.2012 20:05

censor napisał(a):Uważam, że lepiej jechać tak jak napisałem w tym wątku:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=322 ... ljubljanie

Każdy jeździ jak mu pasuje.Widzisz,ty przejedziesz 1170 i jesteś w Ljublanie
Ja przejadę niewiele więcej i jestem już w Chorwacji :lol:
Trzeba by jeszcze policzyć koszty :roll:

Pozdrv
Zajączki
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zajączki » 23.07.2012 20:07

censor, kleeberg bardzo Wam dziękuję za informacje i proponowane trasy
- skonsultuję oba warianty z pozostałymi uczestnikami wyjazdu i wspólnie zdecydujemy którędy polecieć...

Mam nadzieję, że ta podróż nie będzie takim koszmarem jak mi się wydaje :?
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 23.07.2012 20:10

Zajączki napisał(a):Mam nadzieję, że ta podróż nie będzie takim koszmarem jak mi się wydaje :?

Podejdź do tego na luzie. :lol: Podróż też może (i powinna) sprawiać przyjemność.Jest przecież częścią urlopu :idea:
Zajączki
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zajączki » 23.07.2012 20:22

kleeberg napisał(a):
Zajączki napisał(a):
Podejdź do tego na luzie. :lol: Podróż też może (i powinna) sprawiać przyjemność.Jest przecież częścią urlopu :idea:

do odważnych świat należy... :)
edytas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) edytas » 23.07.2012 20:37

Zajączki napisał(a):Witam,

a czy jest na forum ktoś kto może startował od Kołbaskowa przez Niemcy, Austrię i Słowenię??? Chętnie dowiemy się którędy jechać i będziemy wdzięczni za wszystkie uwagi i sugestie :-)

Zajączki my jeździmy tak jak polecił Wam kleeberg. Prosto, w miarę łatwo i przyjemnie. Z racji tego, że posiadamy Małego Brzdąca w zeszłym roku nocowaliśmy i w tym też nas to czeka w Austrii we Frosau Gasthof Bierbauer. Bardzo przyjemny pensjonacik, czyściutko, sympatyczna pani właścicielka, pyszne śniadanko. Poprzednie dwa razy jeździliśmy z winietami przez Słowenię, w tym roku planujemy przejechać słynnym objazdem przez Mureck.
krzkrz
Odkrywca
do Marciajn

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzkrz » 26.07.2012 06:33

ja też pojadę tą samą drogą. Daj znać jak tam stacje LPG Mój zasięg to 300-330 km więc teoretycznie powinno wszystko styknąć ale jak to wygląda w rzeczywistości ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 89
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone