marciajn napisał(a):Dzięki za ten opis! - Nie sposób się zgubić no i dobrze wiedzieć, że żadne serpentyny na tym odcinku nie czyhają...
bo w nocy serpentynami jeździć nie lubię
Nie ma sprawy. Ale wiesz co, powiem Ci szczerze tak: Ja tę trasę znam na pamięć bo jechałem tam ponad 10 razy. Ale jak Ty masz tam jechać pierwszy raz nocą to bym Cię namawiał na trasę Fuxa (A4 do Gliwic - A1 do końca i przez Chałupki / Bohumin do Czech). Dlaczego ? Tam masz trasę prostą, super oznakowaną, szeroką, bezpieczną praktycznie cały czas autostradą. Zapłacisz te 18zł, pojedziesz te 120km dalej ale w konsekwencji będziesz w Ołomuńcu szybciej niż przez Boboszów i zapomnisz o sprawie. Moja trasa wiedzie przez wioski, wioseczki, w terenie górskim, ma kilkanaście (co prawda rozpisanych) punktów orientacyjnych ale średnia na odcinku do Zabreha wyjdzie Ci ok 30-40km/h. Zrobisz jak zechcesz, piszę to tylko dlatego abyś miał "jasność w temacie Marioli"
Ja tez się często sugeruję odległością na mapie czy routeplanerze i wybieram trasę teoretycznie krótsza i szybsza a w praktyce okazuje się że potem wracając tak bardziej naokoło ale trasa szybkiego ruchu jestem znacznie wcześniej i mniej zmęczony. Pozdrawiam i powodzenia