Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 22.07.2012 20:43

W Boboszowie w nocy nie kupisz. Jedź spokojnie dalej - w Zabrehu masz 2 stacje: Slovnaft po prawej i Shell po lewej - tam kupisz bez problemu.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.07.2012 20:44

marciajn napisał(a):no to ja chyba się zdecyduję na:
Boboszów - Olomouc - Brno - Breclav - Reinthal

korzystając z okazji - gdzie najlepiej kupić czeską winietę? czy jeszcze po polskiej stronie - w Boboszowie?

Korekta.
Wrocek-Sośnica-Wodzisław-Chałupki-Ostrava-Brno i dalej, jak piszesz.
Czeską winietę kupisz w Chałupkach na Shellu po czeskiej stronie. Austriackie także się zdarzają. Jeżeli nie, to Reintal na OMV bez problemu; słoweńską ewentualnie również.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 22.07.2012 20:48

W Boboszowie raczej nie dostaniesz; ja w każdym razie nie widziałem tam ostatnio jakiegokolwiek znaku życia. Zaraz za granicą (ok. 5 km) jest jednak stacja z winietami. A potem przed Olomucem kilka czynnych 24h, do tego miejsca nie potrzeba winiety.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 22.07.2012 20:56

Tylko dla uzupełnienia. Droga objęta winietą zaczyna się od Mohelnic: to jest jakieś 15 za Zabrehem ale 40km przed Ołomuńcem
marciajn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marciajn » 22.07.2012 21:47

FUX napisał(a): Korekta.
Czeską winietę kupisz w Chałupkach na Shellu po czeskiej stronie. Austriackie także się zdarzają. Jeżeli nie, to Reintal na OMV bez problemu; słoweńską ewentualnie również.

To raczej nie dla mnie - tak jak pisałem wydaje mi się, że za dużo objeżdżania. Wolę jednak z Wrocławia prosto na południe przez Boboszów, a potem na Olomouc i przez Brno do Breclav i Reinthal.
Wujek Google mówi, że to 120km krótsza droga i do tego 10 minut szybsza...

Dzięki za info, gdzie kupić winiety!
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 22.07.2012 21:58

ja z tych co przez Mikulov wolą, no ale...

:!: Bez navi będąc w Breclav można się pomylić...

p
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.07.2012 21:59

marciajn napisał(a):
FUX napisał(a): Korekta.

To raczej nie dla mnie - tak jak pisałem wydaje mi się, że za dużo objeżdżania. Wolę jednak z Wrocławia prosto na południe przez Boboszów, a potem na Olomouc i przez Brno do Breclav i Reinthal.
Wujek Google mówi, że to 120km krótsza droga i do tego 10 minut szybsza...

Dzięki za info, gdzie kupić winiety!

Do autostrady masz daleko, więc myślę, że jakąś stację benzynowa znajdziesz. Nie jeżdżę już tamtędy od awna.
Te 120 km różnicy dla nas robi różnicę; jest bezpieczniej, szybciej, wygodniej.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.07.2012 22:01

pasażer napisał(a):ja z tych co przez Mikulov wolą, no ale...

:!: Bez navi będąc w Breclav można się pomylić...

p

Kusi mnie FUXostrada przez Breclav, ale chyba jak co roku na pamięć pojadę na Mikulov ;) :)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 22.07.2012 22:11

dids76 napisał(a):Kusi mnie FUXostrada przez Breclav, ale chyba jak co roku na pamięć pojadę na Mikulov ;) :)

Nie o samą drogę chodzi. Mikulov ma więcej zalet :wink: Po dwa raz posłuchałem udzielającego się tutaj jednego kolegę, który proponował mi skrót przez Grabów n. Prosną... :evil:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 22.07.2012 22:12

marciajn napisał(a):To raczej nie dla mnie - tak jak pisałem wydaje mi się, że za dużo objeżdżania. Wolę jednak z Wrocławia prosto na południe przez Boboszów, a potem na Olomouc i przez Brno do Breclav i Reinthal.
Wujek Google mówi, że to 120km krótsza droga i do tego 10 minut szybsza...Dzięki za info, gdzie kupić winiety!

Jak jedziesz przez Boboszów to tutaj: https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=288097#288097 masz w prezencie mój opis z odcinka Granica PL/CZ - Zabreh :D
marciajn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marciajn » 22.07.2012 23:01

Mosqito napisał(a):Jak jedziesz przez Boboszów to tutaj: https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=288097#288097 masz w prezencie mój opis z odcinka Granica PL/CZ - Zabreh :D

Dzięki za ten opis! - Nie sposób się zgubić :lol:

no i dobrze wiedzieć, że żadne serpentyny na tym odcinku nie czyhają...
bo w nocy serpentynami jeździć nie lubię :!:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 23.07.2012 09:37

Jadąc przez Mikulov omijasz Breclaw szerokim łukiem i jest po prostu bliżej. Droga za Brnem nie jest takla zła. Jedź rano (5-6) to nie będziesz miała żadnego ruchu, zwłaszcza w sobotę czy niedzielę.
marciajn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marciajn » 23.07.2012 10:27

MWN napisał(a):Jadąc przez Mikulov omijasz Breclaw szerokim łukiem i jest po prostu bliżej. Droga za Brnem nie jest takla zła. Jedź rano (5-6) to nie będziesz miała żadnego ruchu, zwłaszcza w sobotę czy niedzielę.

hm.. jako że to chyba do mnie adresowane, to tylko małe sprostowanie "nie będziesz miał" bo ja to płci brzydkiej jestem 8)

no i teraz nie wiem, czy rzeczywiście Mikulov, czy Breclav...
bede jechal ok. 2-4 w nocy z soboty na niedziele...

może się Wujka G. zapytam jaka różnica czasowa?

a czy po stronie austriackiej odcinek od granicy do autostrady i z Mikulova i z Breclav jest porównywalny (długość, czas jazdy, komfort)?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.07.2012 10:33

marciajn napisał(a):
MWN napisał(a):Jadąc przez Mikulov omijasz Breclaw szerokim łukiem i jest po prostu bliżej. Droga za Brnem nie jest takla zła. Jedź rano (5-6) to nie będziesz miała żadnego ruchu, zwłaszcza w sobotę czy niedzielę.

hm.. jako że to chyba do mnie adresowane, to tylko małe sprostowanie "nie będziesz miał" bo ja to płci brzydkiej jestem 8)

no i teraz nie wiem, czy rzeczywiście Mikulov, czy Breclav...
bede jechal ok. 2-4 w nocy z soboty na niedziele...

może się Wujka G. zapytam jaka różnica czasowa?

a czy po stronie austriackiej odcinek od granicy do autostrady i z Mikulova i z Breclav jest porównywalny (długość, czas jazdy, komfort)?

Jeśli chodzi o różnicę czasową to według mnie mieści się w granicach błędu statystycznego ;) :)
Ps. Ja zawsze wybieram Mikulov
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 23.07.2012 11:52

dids76 napisał(a):
marciajn napisał(a):
MWN napisał(a):

ach, przepraszam owo "a" tak mi wyskoczyło...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 88
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone