Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marjak71
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marjak71 » 17.07.2012 11:25

Dzięki FUX i Mosqito , zobaczymy jak wyjdzie w trakcie jazdy , bo z tego co piszecie to nie warto chyba jechac od Villach przez Slowenie bezplatnymi , dobrze myślę? Może koło tej Lubljany nie da się przejechać za darmo , w każdym bądż razie dzięki i do zobaczenia na plażach Cro . Pozdrawiam
Daniellos76
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniellos76 » 17.07.2012 19:20

3grosze napisał(a):witam
- szykuję się na podbój Chorwacji za kilka dni tylko nie wiem którą trasę wybrać ? będę jechał w sobotę i słyszałem że jadąc przez Austrię w sobotę są straszne korki przed tunelami - może wybrać trasę przez Pragę ?
a może inna trasa jak na pierwszy raz ?

Obrazek

:roll:

Hej, 3grosze, tez mam taki dylemat, lecimy na Krk i są 3 opcje: 1-sza przez Salzburg, Villach, 2-ga przez Linz i Graz oraz 3-cia przez Czechy. Jakby nie patrzec przez Czechy wychodzi najtaniej ale ja chyba zdecyduję się na Linz i Graz. Przez Czechy są "wąskie gardła" między Dreznem a Pragą , przez Prage też trzeba przejechać dalej między Mukulovem i Wiedniem. Przez Linz i Graz będzie trochę drożej ale 70% przemkniemy Niemiecką autobahną, jechałem tą drogą kilkukrotnie i mogę polecić. Przez Salzburg i Villach rekomenduje google ale tam trzeba więcej bulić za tunele, czasowo bardzo porównywalnie z trasą
przez Linz. Zapomnij o omijaniu austrady słoweńskiej od strony Villach, nigdy tam nie jechałem ale z tego co widać na mapie drogą dosyć kręta, cała Słowenia to teren górzysty, dużo stracisz czasowo, chyba, że nie zależy Ci całkowicie na czasie.
krzkrz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzkrz » 21.07.2012 09:34

jedziesz do Puli to daj sobie spokój z omijaniem autostrady, jedz do KOper tzn do samego końca a poźniej na południe do Puli. Ja jadę do Rovinji właśnie tak, ale to Twoja decyzja
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 21.07.2012 11:06

Daniellos76 napisał(a):Przez Linz i Graz będzie trochę drożej ale 70% przemkniemy Niemiecką autobahną, jechałem tą drogą kilkukrotnie i mogę polecić. Przez Salzburg i Villach rekomenduje google ale tam trzeba więcej bulić za tunele, czasowo bardzo porównywalnie z trasą
przez Linz.

Przez Salzburg i Villach masz tunel Katschberg za 10 EUR ale przez Linz Graz masz Gleinalm i Borsuck za 12 EUR :D :D :D
marciajn
Odkrywca
trasa z Poznania do Cro - którędy przez Czechy?

Nieprzeczytany postnapisał(a) marciajn » 22.07.2012 14:08

Mam pytanie o przejazd przez Czechy - jadąc z Poznania.
Planuję wjechać do Czech w Boboszowie i zastanawiam się, czy zamiast jechać na Olomouc i potem przez Brno do Mikulov i płacić 440 CZK za te +/- 120 km czeskiej ekspresówki, nie wybrać drogi krótszej - E461 przez Svitavy i Letovice... a potem za Brnem - przez Zidlochovice, Pohorelic...

Różnice:
-droga szybsza, z opłatą winiety - 207 km, 2h 31m
- droga krótsza, bez winiety - 184 km 3h 17m

Czy ktoś jechał tą drogą "na skróty" - warto oszczędzać na winiecie?

z góry dzięki za pomoc!
marciajn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marciajn » 22.07.2012 14:32

dodam jeszcze, że planuję jechać przez Czechy w nocy.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.07.2012 15:01

Jedź fuxostradą...
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 22.07.2012 15:22

Mosqito napisał(a):
Daniellos76 napisał(a):Przez Linz i Graz będzie trochę drożej ale 70% przemkniemy Niemiecką autobahną, jechałem tą drogą kilkukrotnie i mogę polecić. Przez Salzburg i Villach rekomenduje google ale tam trzeba więcej bulić za tunele, czasowo bardzo porównywalnie z trasą
przez Linz.

Przez Salzburg i Villach masz tunel Katschberg za 10 EUR ale przez Linz Graz masz Gleinalm i Borsuck za 12 EUR :D :D :D

Katschbergtunnel i Tauerntunnel - 10 Euro (jedna oplata)
Karawankentunnel - 6,50 Euro

:)
marciajn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marciajn » 22.07.2012 19:22

FUX napisał(a):Jedź fuxostradą...

hm... czyżby to oznacza A4 do Sośnic, Ostrava, Brno? :D

jak na mój gust to już trochę za dużo niepotrzebnych kilometrów, i jeszcze płatna A4...
może gdybyśmy jechali w dzień, to miałoby to sens, ale chcemy wyjechać 19-20 z Poznania w sobotę, więc nie spodziewam się wzmożonego ruchu na odcinku Wrocław-Boboszów
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.07.2012 19:32

Niby masz rację z tym ruchem, ale dla mnie Boboszów-Brno to porażka.
steja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) steja » 22.07.2012 19:45

Drodzy, jak ugryźć dojazd do granicy CZ-A? Chodzi mi o odcinek Brno - Mikulov? Patrząc na mapę widzę co najmniej dwa rozwiązania - albo bezpośrednio z Brna do Mikulova, albo jadąc przez Hustopece.
Co radzicie?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.07.2012 19:54

Brno-Breclav-Reintal. :wink:
steja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) steja » 22.07.2012 20:29

FUX napisał(a):Brno-Breclav-Reintal. :wink:

Potrzebna stacja LPG działająca 24h :roll: Znajdę w Breclaviu?
Bo w Mikulovie mam na 100% działającego Shell'a!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.07.2012 20:31

Nie jeżdżę na paliwie dla kuchenek; nie wiem.
marciajn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marciajn » 22.07.2012 20:38

no to ja chyba się zdecyduję na:
Boboszów - Olomouc - Brno - Breclav - Reinthal

korzystając z okazji - gdzie najlepiej kupić czeską winietę? czy jeszcze po polskiej stronie - w Boboszowie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 87
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone