Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ZoltaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZoltaN » 09.07.2012 12:01

FUX napisał(a):http://goo.gl/maps/9LlI
Bym pojechał tak.

Pytanko...

Turlając się od Brna granicę przekraczaliśmy w Mikulovie i już rok temu korciło mnie aby polecieć dalej autostradą, aby odbić na Austrię dopiero na przejściu Reintal - Postorna... tylko czy nie jest ono czynne wyłącznie od 6-22 ? Mamy zamiar teleportować się w nocy...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.07.2012 12:03

14 godzin powinno Ci wystarczyć. Do Trogiru z Raciborza jadę 11godzin, trasa Racibórz - Legnica zajmuje mi 2 do 2,5 godziny.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.07.2012 12:05

ZoltaN napisał(a):
FUX napisał(a):http://goo.gl/maps/9LlI
Bym pojechał tak.

Pytanko...

Turlając się od Brna granicę przekraczaliśmy w Mikulovie i już rok temu korciło mnie aby polecieć dalej autostradą, aby odbić na Austrię dopiero na przejściu Reintal - Postorna... tylko czy nie jest ono czynne wyłącznie od 6-22 ? Mamy zamiar teleportować się w nocy...

Przecież mamy Schengen i na wewnętrznych granicach państw UE niema przejść granicznych. Możecie spokojnie jechać.
ZoltaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZoltaN » 09.07.2012 12:08

Dzięki za odpowiedź...

Zmylił mnie ten opis http://pl.wikipedia.org/wiki/Granica_austriacko-czeska

Reintal - Postorna czynne od 6 do 22; dla obywateli państw UE; dla obywateli innych państw, które mają z nimi ruch bezwizowy - z motocyklami, rowerami i pieszo
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.07.2012 13:21

Kiedyś jeździłem przez Krnov, lecz teraz wolę Gorzyczki; więcej autostrady.
W Reintal nie ma żywej duszy. Budy zdemontowane.
3grosze
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) 3grosze » 09.07.2012 13:24

witam
- szykuję się na podbój Chorwacji za kilka dni tylko nie wiem którą trasę wybrać ? będę jechał w sobotę i słyszałem że jadąc przez Austrię w sobotę są straszne korki przed tunelami - może wybrać trasę przez Pragę ?
a może inna trasa jak na pierwszy raz ?

Obrazek

:roll:
ZoltaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZoltaN » 09.07.2012 13:29

FUX napisał(a):W Reintal nie ma żywej duszy. Budy zdemontowane.

Chilli jak rozumiem winiety na Austrię na granicy nie wyczaruję i trzeba będzie ją zakupić na jakiejś stacji benzynowej przed wjazdem na autostradę :?:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.07.2012 13:34

ZoltaN napisał(a):
FUX napisał(a):W Reintal nie ma żywej duszy. Budy zdemontowane.

Chilli jak rozumiem winiety na Austrię na granicy nie wyczaruję i trzeba będzie ją zakupić na jakiejś stacji benzynowej przed wjazdem na autostradę :?:

Nie musisz czarować, w miejscowości Wilfersdorf jest całodobowa stacja OMV. Nie sposób jej przeoczyć, można na niej płacić kartą, można na niej kupić winietę na Słowenię.
Ostatnio edytowano 09.07.2012 13:36 przez dids76, łącznie edytowano 1 raz
ZoltaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZoltaN » 09.07.2012 13:36

Dids76 dzię-ko-wać za ultraszybkie info :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.07.2012 10:37

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... u98Coa-7YA

Dla fanów jazdy przez Mikulov zła wiadomość.
Szybko dwóch pasów nie będzie. Brak kasy.
marjak71
Autostopowicz
witam

Nieprzeczytany postnapisał(a) marjak71 » 16.07.2012 20:23

jestem świeży na tym forum , ale mam pytanko podobne do wielu, które już tu były , ale jednak inne. Jadę w piątek z Koszalina do Puli i już raczej trase mam obraną przez Niemcy (Monachium ) Austrie ( Villach ) i teraz mam pytanko jak można omonąć płatne autostrady w Słowenii jadąc przez Lubljane i też tam jest obwodnica jak w Mariborze , ale nikt na temat objazdu tej obwodnicy nie pisze czy jest ona płatna czy nie i czy w ogóle opłaca się nie wykupować winety na Słowenie mając do rzejechania lekko ponad 200 km przez Słowenie . Czy ktoś mi doradzi jak jechać przez Lubljane jak uniknąć płatnych dróg do granic Cro , a jadę do Puli , a może jechać przez Włochy Udine , Triest niech mi ktoś napisze jaki koszt autostrad Włoskich no i po drodze podobno omija się jeden tunel w Austrii. Proszę o pomoc i proszę nie gniewać sie na mnie ,że pytania się powielają . jak nadmieniłem wyjeżdżam w piątek ok 12ej bo w sobotę od 14ej wykupiony tzw. apartament w Puli , proszę o pomoc bo nie mam teraz GPSa żeby sie povawić i ustalić trasę bo jestem w pracy w Holandii i mam tylko bardzo wolny internet ,a do domu wracam w czwartek , także będę mial mało czasu na przygotaowanie się i trasy także . Pozdrwaiam wszystkich CROMANIAKÓW
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.07.2012 20:25

Załóż, iż płatne są eSki i Autostrady.
Oznakowanie jednakże jest takie, że masz jechać na odcinki płatne. :wink:
Musisz sobie radzić.
marjak71
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marjak71 » 16.07.2012 20:51

dzięki za szybką odp , a czy jest w ogóle możliwe ominięcie tej Lubljany tzn. obwodnicy i czy jak wbije w Garmina lub Tom Toma omiń płatne drogi czy da radę , bo ja tylko na razie jezdziłem bezpłatymi drogami na zachodzie no i trochę płatnymi w Polsce . Jeśli możezz to daj link jak z Villach do Puli bo bardzo dużo jest jak ominąć autostrady płatne w Słowenii ,ale te na zachodzie i co sądzisz o trasie przez Włochy Udine itd . Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.07.2012 21:28

Powiem Ci tak.
+/- 50 juro w ogólnym rozrachunku to problem, czy nie?
Mam na myśli kilka euro we Włoszech i opłatę za Słowenię.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 16.07.2012 22:10

Jak jedziesz z Villach przez Ljubljanę to płacisz 6,50 EUR za Karawankentunel i winietę w Słowenii 1tydz-15EUR/1mies-30EUR. Jak jedziesz przez Triest to płacisz we Włoszech 10,40 EUR w jedną stronę, tyle że jak dojeżdżasz do granicy słoweńskiej to ustaw sobie omijanie płatnych odcinków tak abyś wyjechał na 11tkę już za miastem Koper (około 10km objazdu). Przelicz sobie i wybierz co Ci bardziej pasuje
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 86
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone