Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.06.2012 06:58

Mniej męcząca zwłaszcza dla dzieciaków i ludzi z chorobą lokomocyjną; góra, dół, duży ruch, zakrętasy, masa terenu zabudowanego.
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 10.06.2012 14:24

Nastar napisał(a):Co do całej trasy sie nie wypowiem ale w Ptuju niepotrzebnie zakręciłeś ścieżkę:lepiej od razu skręcić w 713 (Dornavska cesta) potem 2-gie rondo w prawo i prościutko przez most. Sprawdzone w zeszłym roku.
P.S. Ponawiam zapytanie co do optymalnej (szybkiej i wygodnej) trasy z Jeleniej Góry przez Czechy w kierunku na Wiedeń. :)

Szybka i wygodna:
J.G. - Praga - Brno - Wiedeń
lub ew. przed Brnem odbić na Jihlavę i dalej do przejścia w Znojmo.
Wariant pierwszy zrobiony raz w roku 2010, drugi 11 razy wcześniej :D
Autostradę masz 70km od J.G. w Turnovie. Odcinek Jihlava - Znojmo to jednopasmówka w bardzo dobrym stanie, w nocy ruch znikomy.
Winetę na Czechy najlepiej kupić w ostatnim sklepiku po prawej stronie na terenie dawnego przejścia granicznego Jakuszyce/Harrachov. Czech handluje tam głównie alkoholami ale winety ma w normalnej cenie.
Kiedy jedziesz?
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 14.06.2012 11:32

Dobra, dałem sie namówić!

Była już trasa do Chorwacji z północnej wielkopolski przez Kudowę, była wielokrotnie przez Boboszów, była przez Niemcy, teraz kolej na trasę FUXA i innych czyli:

Wrocław, Krapkowice, Racibórz, Chałupki, Ostrawa, Olomouc, Breclav, Wiedeń, Oekotel Graz.....

Wyjazd z małymi dziećmi w poniedziałek 9.07, około 6-7 rano planuje być we Wrocławiu, potem wjazd na A4 itd.

I tu kieruje pytania do bywalców A4,

1. czy przy obecnym stanie dróg, natężenia ruchu, remontów musze liczyć się z korkami na bramce (poniedziałk rano) lub dalej na trasie do Chałupek (Racibórz) ?

2. Gdzie ostatnie tankowanie w Polsce - rozumiem, że Orlen w Chałupkach?

3. Gdzie kupujecie winiete na Czechy? Z googlemaps wynika że stacja benzynowa jest ok 1-2km za granicą, ale już na autostradzie. Zapłacę pokutę na tych dwóch kilometrach? :)

4. Dwa lata temu na autostradzie Brno-Olomouc mocno nas wytrzęsło, oczywiście teraz również mnie to czeka?

pzdr
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.06.2012 14:29

ad1) nie powinno byc problemu na bramkach w Krapkowicach, jak i na całej trasie przez Racibórz do Chałupek
ad2) W Chałupkach jest stacja Orlenu - ja tankowałem tam tylko raz, więc niewiem jak z jakością paliwa. W samym Raciborzu przy tej trasie masz tylko Bliską, ale zjeżdżając trochę np. na pierwszym rondzie w Raciborzu masz zaraz BP i troche dalej Statoil.
ad3)Winietę na Czechy możesz spokojnie kupić na stacji Shell, już na Czeskiej autostradzie. Od stycznia tego roku odcinek D1 od granicy z Polską do zjazdu Ostrava Rudna jest bezpłatny
ad4) oczywiście również Cię to czeka ;) :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.06.2012 16:53

W Chałupkach tankowałem kilkakrotnie. Bez stresu.
Jedź przez Sośnice.
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 14.06.2012 19:40

FUX napisał(a):Jedź przez Sośnice.

Myślałem o tym, ale nadkładam kolejne 50km, a czasowo nic nie zyskuję. No chyba, że mnie przekonasz czymś o czym nie mam zielonego pojęcia
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 14.06.2012 19:46

dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.06.2012 19:46

Przez Sośnice jest więcej jazdy autostradą, ale czasowo praktycznie to samo. Przez Krapkowice wydaje mi się trasa prostsza, cały czas DK45
Często jeżdżę na Dolny Śląsk właśnie przez Krapkowice. Od wyjazdu z domu do wjazdu na A4 zajmuje mi 45minut do godziny. Czyli zjeżdżając w Krapkowicach do chałupek powinieneś zajechać w jakąś godzinę i 15 minut do półtorej godziny.
nindustrialny
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nindustrialny » 20.06.2012 21:57

Witam. Czy ktoś może mi podac FINALNA trase z WROCLAWIA do Chorwacji??? Bylbym wdzieczny. To ma byc moj pierwszy raz wiec jestem zoltodziobem.
tEREk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tEREk » 21.06.2012 06:14

Siemka ja jadę z Wrocławia jutro następującą trasą ...

-Polska
Wrocław
Kłodzko
Międzylesie

-Czechy
Kraliki
Mohelnice
Olomuc
Brno

-Austria
Wien
Graz
Mureck

-Słowenia objazd płatnej autostrady
Lenart
Ptuj

-Chorwacja
-Zagreb
-Razanj

W sumie wychodzi około 1160km
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.06.2012 07:04

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=952491#952491
Dalej Breclav-Reintal-Wilfersdorf-A5-S1 obwodnica Wiednia-Graz.
Dalej wg. uznania.
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 26.06.2012 17:47

Witam Panów :)

Chciałabym, żebyście ocenili i ew. coś podpowiedzieli do wyznaczonej przeze mnie trasy do Chorwacji.

START - Jelenia Góra ; META - Trogir, Okrug Gornji

1. Przez Mlada Boleslav do Pragi
2. Brno
3. Wiedeń (tylko jak go ominąć, żeby nie wmontować się do miasta?)
4. Graz
5. Maribor
6. Odbić na Lenart i kierować się na Ptuj (czy w ten sposób uda mi się ominąć płatną autostradę ?)
7. Novi Zagreb
8. I dalej już prosto do Trogiru (tylko chciałabym sobie popatrzeć na widoczki, a nie jechać ciągle autostradą - co możecie doradzić?).

Ile mniej więcej czasowo może wynieść ta trasa?

Wiem, że pewnie tysięczny raz ktoś pyta o to samo, ale poproszę o trochę wyrozumiałości ;)

Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.06.2012 18:05

EithelAmarth napisał(a):2. Brno
3. Wiedeń (tylko jak go ominąć, żeby nie wmontować się do miasta?)

Trudno o wyrozumiałość...
Patrz ponad swoim postem; masz odpowiedź od Brna. :wink:
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 26.06.2012 18:06

Ok, w takim układzie przepraszam za zawracanie Panom głowy.

Mimo, że było tam jeszcze kilka innych pytań. Poradzę sobie.

Pozdrawiam.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.06.2012 18:13

W pozostałościach Ci nie odpowiem na wszystkie pytania.
1.Nie jeżdżę.
2.Przez miasto nie jadę.
3.Odpowiedziałem.
4.Inaczej, niż pokazują znaki, jest trudno pojechać.
5.Jadę autostradą.
6.Nie objeżdżam.
7.Jadę autostradami.
8.Zależy, gdzie zjedziesz na Jadrankę (wzdłuż morza). Ta trasa, to średnio ca. 40km/h

Autostradami z Wrocławia przez Gliwice, Sośnicę, Wodzisław, Chałupki, Brno, reszta znana, to wychodzi ca. 100km/h średnia bez napinania się.
Resztę, z Jadranką sobie dośpiewaj.
Myślę, że w 16-18h dasz radę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 84
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone