Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.08.2011 14:25

Odpowiedx i info dla niedowiarków.
Wyjazd z Wrocka o 6.00. Przyjazd do Pakostane o 17.00
Bez napięć, bez stresu. Trasa nr 2 z modyfikacją o dojazd do Raciborza i Chałupek. 1130km w 11h.
Pozdrawiam z 32 st. w Pakostane, sącząc Ozujsko... :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.08.2011 15:05

FUX napisał(a):Odpowiedx i info dla niedowiarków.
Bez napięć, bez stresu. Trasa nr 2 z modyfikacją o dojazd do Raciborza i Chałupek. 1130km w 11h.

FUX, Głubczyce i Krnov zamieniłeś na Racibórz i Chałupki??
Tylko nie mów ża na Mikulov jechałeś zamiast na Breclav :wink: :D
Miłego wypoczynku!
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 16.08.2011 16:54

FUX napisał(a):Odpowiedx i info dla niedowiarków.
Średnia około 100km/h dobry z ciebie kozak 8O
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.08.2011 17:40

Wyszło chyba ponad 100... :wink:
Z jazdy...

Jaki Mikuov???
Breclav!
Czasami było i 170... :wink:
Ale rzadko.
Franciszek49
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franciszek49 » 01.09.2011 21:07

Cześć! Jestem nowy. Wybieram się do Dubrovnika z Raciborza w II połowie września. Mam zabukowane noclegi Zalakaros /Węgry/. Może ktoś w tym roku robił tą trasę R-rz - Żilina -Śahy - Budapeszt - /Zalakaros/ - Zagrzeb - Dubrownik ? Mam wąty o odcinek Vrgovac -Ploće.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.11.2011 11:18

Rysiu. Dopisz gdzieś tą informację do FAQ
Może komuś się przydać.
Dot. remontu autostrady D1 w Czechach na odcinku Praga-Brno.

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/ciekawostki/news/autostrade-smierci-czeka-remont-potrwa-10-lat,1720685
krzkrz
Odkrywca
Poznań - Rovinji - jaka trasa najlepsza???

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzkrz » 24.02.2012 10:11

Witam. Planuję po 10 latach ponownie odwiedzić Chorwację. Jak dotąd jechałem dwukrotnie tą samą trasą Poznań Wrocła(w Wiedeń Kladenfurt, później mały skrót E-652 do Lobjany, Postojny, a później albo przez Rijekę lub Koper. Od tego czasu trochę się zmieniło. W Sloweni trzeba wykupić półroczną winetę (jesli dobrze odczytałem) a może E-652 też jest płatna dlatego zastanawiam się czy to nadal dobra (ekonomiczna) trasa?
Co do LPG to widzę, żę da się przejechać
Jeśli ktoś jechał tą trasą w ostatnim czasię to dziękuje za wszelkie informacje. Inne propozycje też mile widziane :)
tEREk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tEREk » 15.03.2012 07:47

Witam wszystkich forumowiczów goraco.
W końcu żonie udało się namówić mnie na Chorwację :).

Wyjazd planujemy na noc z 22-23.06.2012. Jedziemy z Wrocławia do Gradac. Możecie poradzić bezproblemowa szybka trasę?

Lece z dzieciakami (syn niecałe 2 latka) więc podczas jego snu chce przejechać jak najwięcej.

Pozdrawiam

PS. przepraszam za brak a ale lapek coś świruje.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.03.2012 08:01

Radoo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radoo » 15.03.2012 14:13

tEREk napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów goraco.
W końcu żonie udało się namówić mnie na Chorwację :).

Wyjazd planujemy na noc z 22-23.06.2012. Jedziemy z Wrocławia do Gradac. Możecie poradzić bezproblemowa szybka trasę?

Lece z dzieciakami (syn niecałe 2 latka) więc podczas jego snu chce przejechać jak najwięcej.

Witam.
Ilu użytkowników, tyle będziesz miał opisanych przewag jednej trasy nad drugą.
Opiszę Ci moja ubiegłoroczną drogę, równiez 2,5 letnim synkiem.

Wyjechaliśmy z Nowej Soli do Igrane (blisko Gradac) o godzinie 11:00 a na miejscu byliśmy po 24h. Dlaczego tyle? Aż tyle czy tylo tyle? Każdy niech znajdzie odpowiedź dla siebie. Ja nie szaleję na drodze, nie imponuje mi jazda z prędkościami "paka ...dziesiąt", etc.

Droga z Nowej Soli w kierunku autostrady A4 na Zgodzelec, tam dotankowanie do pełna i jazda do Niemiec -> Hof -> Regensburg -> Passau -> Wels -> Austria -> Graz -> Słowenia -> objazd autostrady na Mureck/Lenart/Ptuj -> Chorwacja -> Zagrzeb i dalej A1 do samego końca.

Na granicy Słoweńsko/Chorwackiej byliśmy po 13h od wyjazdu.

Prędkość na drodze 130-140(rzadko), postoje z dzieckiem + 2x drzemka w aucie po 4h. Średnia prędkośc na całej trasie wyszła około 100km/h. Korków po drodze żadnych, płynny ruch, natomiast prawie całe Niemcy i pół Austrii lało jak z cebra.
Polecam korzystanie z nawigacji z funkcją TCM - za naszą zachodnią granicą działa rewelacyjnie.

W tym roku taki sam plan drogi.

Możesz oczywiście jachać jak chcesz, nawet przez Węgry. Jechac szybciej lub wolniej. Możesz po drodze spać lub nie, chyba że żona prowadzi z Tobą na zmianę.
Dla mnie liczył się komfort podróży. Dlatego zrezygnowałem z Czech: autostrada Praga-Brno to nie jest "komfort" wg. niemieckich standardów.

W moim przypadku droga przez DE wyszła duższa niż przez CZ o 160km - raptem 10%. Moim zdaniem, niewarto byłoby oszczędzać jadąc przez CZ, poza tym w Czechach doliczysz jeszcze winietkę. Kwotowo, licząc zużycie paliwa+winiety+opłaty za tunele, różnica w pieniądzy wychodziła mniej niż 50zł/stronę.

A co do bobasa, to zainwestuj w przenośne DVD, zgraj bajki jakie lubi, zapuść mu to i zapomnisz o obawach w podróży z małym dzieckiem.

Hej ;)
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 15.03.2012 15:39

tEREk napisał(a):Wyjazd planujemy na noc z 22-23.06.2012. Jedziemy z Wrocławia do Gradac. Możecie poradzić bezproblemowa szybka trasę?

Szczególnie polecam ten temat.
Pozdrawiam
Rafał
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 19.03.2012 20:06

klopot napisał(a):
tEREk napisał(a):Wyjazd planujemy na noc z 22-23.06.2012. Jedziemy z Wrocławia do Gradac. Możecie poradzić bezproblemowa szybka trasę?

Szczególnie polecam ten temat.
Pozdrawiam
Rafał

tEREk
po za tym co opisane w powyzszym linku,polecam pod rozwage o ile bedzie juz dokonczony odcinek Świerklany - Gorzyczki (planowo maj-czerwiec) droge:a4 od Wroclawia do wezla w Gliwicach a1,dalej juz prosto na Ostrave,Olomouc,Brno,Wieden,Graz,ewentualny objazd w Słowenii (Mureck,Lenart,Ptuj),dalej do granicy w Macelij,a potem juz autostrada w Chorwacji do celu.w ubieglym roku jechalam przez Raciborz,ale teraz z checia omine te waskie krete i w piatkowe popoludnie dosc mocno oblegane drogi nawet na platny kawalek polskiej autostrady,mimo byc moze ciut wiekszej ilosci kilometrow,trasa prostsza i wygodniejsza.pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.03.2012 16:38

Nie miła informacja...

Ministerstwo transportu ČR
Czeska strona spełnila prośbę Polski o przedłużenie terminu otwarcia odcinku granicznego z D1, novy termin otwiarta to przelom lipiec/sierpień 2012
http://www.mdcr.cz/cs/Media/Tiskove_..._useku_D47.htm
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 29.03.2012 18:23

oj FUX niemile informacje przynosisz :cry:
ja coprawda dopiero 11 sierpnia ruszam ale pewnie i tak nie zdarza :(
ta droga wogole przejezdna nie bedzie czy nie bedzie funkcjonowac jako autostrada?
malina 58
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina 58 » 24.05.2012 14:52

witam,
wyjeżdżam 08.06 do Trogiru, a dokładniej na Ciovo.
Po przeczytaniu wszystkich postów trasę chyba już wybrałam, jeszcze mąż musi się wypowiedzieć w tej kwestii.
Nurtuje mnie jednak droga na wyspę już w Chorwacji.
Czy jechać od Szybenika drogą 58 do Trogiru, czy jechać do końca autostrady i cofnąć się z Długopolje do Trogiru?
Z mapy wynika, że droga 58 jest bardziej uciążliwa.
Czy ktoś może mi doradzić, którą drogę wybrać? Dodam tylko, że będzie to ostatni odcinek trasy i będziemy pewnie zmęczeni.
Liczę na podpowiedzi.
pozdrawiam cieplutko
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 82
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone