welpis napisał(a):Polecam dla rodzin z dziećmi i ewentualnie 1 kierowca:
9.00 Gorzów Wlkp, dalej 3 do Bolkowa, potem na 5 do Lubawki, Hradec Kralove, Pardubice, Havlickuv Brod, Jihlava do Znojmo. Czas ok. 10 godz. Wieczorkiem pyszne czeskie piwko (nocleg na 4 os. ok. 900 CZK=150 PLN). 7.00 Znojmo - Wiedeń - Zagrzeb - Makarska też ok 10 godz. czyli koło 17.00 na miejscu.
Proponowaną przez Ciebie trasą (odcinek czeski) jechałem pierwszy raz jadąc do CRO... sugerując się mapą że od Lubawki (chciałem ominąć Wrocław) będzie tędy najszybciej......
I nigdy więcej tamtędy !!!
A było to jeszcze przed nowymi stawkami mandatów Czas jazdy ok 5 godzin. Pełno miejscowości po trasie a więc ograniczeń do 50km/h. Beznadziejne oznakowanie - 3 razy się pogubiliśmy - na szczęście był środek nocy a więc mały ruch, a już szczytem dezorientacji była wioska Zdiar, którą opuszczając mijałem tablicę z przekreśloną nazwą Zdirec !!! Było to na tyle istotne że tam mieliśmy skręcić na Halickuv Brod, więc 2 razy nawracałem przekonany że się pogubiliśmy Jedynym plusem tej trasy jest fakt że od Znojmo wjeżdżasz na autostradę już kawałek przed Wiedniem w Stockerau i przez sam Wiedeń tniesz od początku autostradą.
Tobie z Gorzowa doradzałbym przez Niemcy (Berlin) i Austrię (Passau, Graz) omijając Polskę i Czechy szerokim łukiem.