Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zero
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zero » 08.07.2011 22:59

Witam z Bogote na Węgrzech!
Z Wrocławia jechałem tą trasą.
Pewnie zaskoczę, ale chyba najgorsze wrażenie z jazdy mam na A4, a mianowicie wyprzedzanie przez TIRy czasami na odcinkach do 5km z prędkością 90km/h!
DK45, o którą pytałem, w całkiem niezłym stanie. Chyba najgorszy odcinek tuż przy A4 oraz w miastach (Racibórz). Ruch niewielki, TIRów mało. Żadnego remontu z targeo czy GDDKIA nie było. Odcinek przez Czechy szybko, łatwo, bez korków (Ostrawę i Frydek-Mistek zahacza nieznacznie, a i tam dwupasmówka). Trochę zakrętów na granicy CZ/SK dla urozmaicenia podróży. Miśki słowackie niegroźne o ile przestrzega się przepisów. Dalej D1 do Bratysławy i obiadokolacja w IKEI (lubię te ich klopsiki z dżemem). Potem już Węgry: na 86 3 mijanki, ale spokojnie - czas zagospodarowano na robienie zdjęć z wiatrakami. Stan 86 czasami słaby - mniej więcej jak DK45 przy A4. Zasmuciły ograniczenia prędkości w miejscowościach do 30km/h, a ponieważ w terenie zabudowanym jeżdżę przepisowo, to max. 35km/h :twisted: . Ale poza... :roll: do 120km/h bez problemów, ruch niewielki, stan nawierzchni gdzieś od Szil bdb. Następnie na 84 i 8 - droga prosta i gładka 100-120 fruuu... I jestem w kameralnym hotelu/motelu. Całość zajęła nam 13.30-22.10, czyli 30min więcej, niż w Google, ale z obiadem i kilkoma postojami (no właśnie, jakoś pechowo dziś prawie na każdym przejeździe trzeba było stać, zwłaszcza w Csornej - 3 pociągi).
Dalej planujemy na Redics 8 i 86, Lendava, Cakovec i witaj cel podróży - Sevid.
Dobranoc!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.07.2011 05:53

Ewel1977 napisał(a):
Dzięki Pozdrawiam
A może FUX juz jechał do CRO ?? jakieś doświadczenia z trasy??

Fux nie jechał albo jeszcze nie nie jechał. Teraz nadaje z Austrii... :wink:
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 11.07.2011 18:18

zero dzieki za informacje,wydaje sie nie byc tak zle z ta 45 :D
bbarti
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bbarti » 15.07.2011 11:12

alutka9 To do zobaczenia na trasie lub w Paklenicy :D Wypatrujcie 8O 8O 8O granatowego Volvo 850 na POznańskich blaszkach - będe na CB. Lecę przez Chałupki. Pozdrawiam
tiesto123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiesto123 » 17.07.2011 23:19

Witam , przestudiowałem ten wątek i chcę od kogoś obeznanego potwierdzenia że z Żar najlepiej jechac przez Niemcy? Tylko teraz która opcja lepsza taka link tutaj google nie omijało płatnych tras które mnie strasznie denerwuja i wolałbym je ominąc czyli taka trase link2 Wyjeżdżam z Polski ok. 12 w nocy wiec raczej korków u niemców nie powinno byc .[/url]
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 18.07.2011 09:10

bbarti doz obaczenia na trasie lub na miejscu :D nasze autka to czarny vw touran i zielony suzki vitara na opolskich tablicach ,CB tez bedzie :D

dk45 wyglada juz lepiej tylko 4 akcje na trasie Opole-Chalupki,z tego 3 maja zniknac do 2 sierpnia,zobaczymy :wink:
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 18.07.2011 09:41

Mam takie pytanko czy trasa z A4 na A1 w kierunku Rybnika i dalej na Chałupki jest sensowna ?

Jechał ktoś taka trasa.

Bo mamy w tym układzie więcej autostrady a tylko 40km zwykłej drogi niż jadać przez Opole, patrząc odcinek od A4
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 18.07.2011 10:11

filip vel darek trasa i w kilometrach i w czasie taka sama,nie wiem jak droga przez Rybnik wyglada,ale z Byczyny przez Opole dalej Krapkowice Raciborz napewno nie jest zle :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.07.2011 10:40

filip122 vel Darek napisał(a):Mam takie pytanko czy trasa z A4 na A1 w kierunku Rybnika i dalej na Chałupki jest sensowna ?

Jechał ktoś taka trasa.

Bo mamy w tym układzie więcej autostrady a tylko 40km zwykłej drogi niż jadać przez Opole, patrząc odcinek od A4

Jedź dalej do węzła Sośnica i tam zjedź na A1. A1 nie kończy się w Bełku (tak jak to mają zaznaczone Google Maps) tylko prowadzi dalej do m. Świerklany a z tamtąd znacznie bliżej do Chałupek.
Przez Rybnik się nie pchaj, chyba że w nocy. Już lepsza droga Krapkowice - Racibórz - Chałupki
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 18.07.2011 10:54

alutka9 napisał(a):filip vel darek trasa i w kilometrach i w czasie taka sama,nie wiem jak droga przez Rybnik wyglada,ale z Byczyny przez Opole dalej Krapkowice Raciborz napewno nie jest zle :wink:

Jechałem rok temu przez Opole... Racibórz i w tym roku chce spróbować nowej wersji , więcej autostradowej. Podobno do przyszłego roku A1 ma być pociągnięta do samych Czech
kkrisztof
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrisztof » 07.08.2011 21:41

bbarti z Poznania - dlaczego nie jedziecie przez Niemcy ? My z dzieciakami wyjeżdżamy również w piątek 12.08 z Poznania ale jedziemy na Istrę i zamierzam jechać przez Niemcy !
iron
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) iron » 08.08.2011 06:21

kkrisztof napisał(a):bbarti z Poznania - dlaczego nie jedziecie przez Niemcy ? My z dzieciakami wyjeżdżamy również w piątek 12.08 z Poznania ale jedziemy na Istrę i zamierzam jechać przez Niemcy !

my tez wyjezdzamy w piatek 12.08. i tez jedziemy przez Niemcy :) jaką trasę zaplanowałes?
kkrisztof
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrisztof » 08.08.2011 07:39

Planuję najszybszą przez Numberg, Monachium, Salzburg, Villach. Dalej jeszcze nie jestem zdecydowany czy jechać przez Słowenię, czyli Ljubljanę czy przez Włochy tj. Udine do Triest i dalej prosto w dół. Co wy tym myślicie ? Jaka trasa będzie lepsza ? Co Włoskimi autostradami ?

Witam !
Wyjeżdżamy 12.08 - 30.08 z Poznania na wschodnie wybrzeże półwyspu ISTRIA (rodzinka 2+2). Zamierzamy zatrzymać się w miejscowości Rabac, Lovran itp. Jak sądzicie czy to trafny wybór może podrzucicie jakieś namiary na apartamenty w tych lub waszym zdaniem innych ciekawszych miejscowościach w tym regionie. Interesuje nas apartament 2-pokojowy z aneksem kuchennym tarasem.
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Ostatnio edytowano 08.08.2011 07:49 przez kkrisztof, łącznie edytowano 3 razy
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.08.2011 07:46

Uważam, że bez większego sensu...
Przez Niemcy jest zdecydowanie dalej, niestety wolniej (w świetle dużej ilości ograniczeļ do 80-100-110-130) i narażasz się na spowolnienie koło Monachium. Dochodzą także remonty tuneli w Austrii i ruch wahadłowy. Ktoś pisał o tym na forum. Spróbuj na google maps sprawdzić trafici w tych rejonach.
Szybciej i spokojniej bez napinania, będę w Zadarze przez Wrocek-Krapkowice-Krnov-Brno-Breclav, niż Ty przez Niemcy.
iron
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) iron » 08.08.2011 07:53

My tez planujemy jechać tą samą trasą, ale zastanawiam sie żeby ominąć Monachium i w niemczech w okolicy miejscowości Hof pojechać na Regensburg dalej na Passau - Salzburg - Villach. W tamtym roku tak jechałem i było OK. Czekam na info z trasy od kumpla który pojechał w ubiegły piatek. My jedziemy przez Ljubliane-mam już winiety na Słowenie :) ...dojechac jakos trzeba :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 80
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone