Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zack
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zack » 14.05.2011 12:27

Witam,

Tuaj masz temat na ten temat :P :P

forum/viewtopic.php?t=20215
dzkzsl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzkzsl » 14.05.2011 15:25

Super , dzieki wielkie . A jeszcze cos o trasie przez niemcy potrzebuje
zack
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zack » 15.05.2011 11:05

Moze to Ci pomoze
forum/viewtopic.php?t=32093

Na temat podrozy z Darlowa do Makarskiej :)
dzkzsl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzkzsl » 15.05.2011 11:09

zack napisał(a):Moze to Ci pomoze
forum/viewtopic.php?t=32093

Na temat podrozy z Darlowa do Makarskiej :)

oo dzieki,jak dobrze,ze zalozylem ten temat :D
Kesi_34
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kesi_34 » 15.05.2011 11:25

Prosze tylko mnie nie ochrzańcie,
Jedziemy 1 raz, do Puli,i boje sie ... chocby trasy i jej wyznaczenia.
Wybieramy sie w niedziel ok 17 z Rudy Śląskiej. Planujemy jechać na Cieszyn, potem Brno, Wiedeń , Graz standard (wszytkiego sie tu dowiedziałam na forum :D ), kupimy winiety na wszystkie kraje. Nie wiem tylko jak z nimi zrobic, i gdzie kupowac? No i nie wiem potem jak sie z Słowenii jedzie na Chorwacje to na jakim przejsciu do Cro wjechac? Czy rupa? czy to inne dalej na zachodzie - nie wiem jak sie nazywa?
No i czy mamy jechac przez ten tunel UĆka ? A w jakim stanie są autostrady w centrum Istrii?
Doradzcie z trasą, winietami ,
Wielkie dzieki :D :D :D
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 15.05.2011 12:42

Kesi_34 napisał(a): (wszytkiego sie tu dowiedziałam na forum :D ), kupimy winiety na wszystkie kraje. Nie wiem tylko jak z nimi zrobic, i gdzie kupowac? No i nie wiem potem jak sie z Słowenii jedzie na Chorwacje to na jakim przejsciu do Cro wjechac? Czy rupa? czy to inne dalej na zachodzie - nie wiem jak sie nazywa?
No i czy mamy jechac przez ten tunel UĆka ? A w jakim stanie są autostrady w centrum Istrii?
Doradzcie z trasą, winietami ,
Wielkie dzieki :D :D :D

Uwierz mi, że dowiesz się więcej, kiedy przeczytasz resztę,
http://cro.pl/forum/viewforum.php?f=27
Ostatnio edytowano 15.05.2011 22:13 przez Lubuszanin, łącznie edytowano 1 raz
bondzo001
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bondzo001 » 15.05.2011 14:41

witam.
wybieramy sie do cro, 5 lipca,
jezeli ktos jedzie w tym terminie (z slaska) to chetnie bym sie dolaczyl do wspolnej podrozy.:)
jade przez chalupki, w kierunku splitu
info na forum lub adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
winiar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) winiar » 15.05.2011 22:06

ja w tym roku wyjeżdżam 8 czerwca :D
jak zawsze przed sezonem :)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 15.05.2011 23:02

Kesi_34 napisał(a):kupimy winiety na wszystkie kraje. Nie wiem tylko jak z nimi zrobic, i gdzie kupowac? (...)
Doradzcie z trasą, winietami

Na Czechy winietę kupcie na granicy albo na pierwszej stacji benzynowej w Czechach.
Tak samo w Austrii na wjeździe.
Nie kupujcie w PZMocie bo sobie doliczają niezłą przycinkę.
Na Słowenię nie kupujcie winiety bo nieopłacalnie droga, objedźcie zwykłymi drogami. Jest pełno opisów na tym forum jak objechać.
pzdr :)
Kamil
pilot_oblatywacz
Plażowicz
Zachodnia Polska (Zielona Góra) -> Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilot_oblatywacz » 28.05.2011 10:45

Witam wszystkich, to mój pierwszy wpis na forum ;)
Wczoraj wróciłem z urlopu w Chorwacji. Jechałem z zachodniej Polski (Zielona Góra). Może mój wpis komuś pomoże w podjęciu decyzji o wyborze trasy ;)

Trasa TAM: wyjazd ok. 8 rano z Zielonej Góry; wjazd do Niemiec przez Gubinek, tam drogą ekspresową-łącznikiem do autostrady na Berlin, potem przeskok na autostradę na Drezno (polecam skrót przez Calau); dalej przez Niemcy po linii Chemnitz-Zwickau-Hof-Regensburg. Do Austrii wjechałem na wysokosci Pasau (ale autostradą), potem autostradami na Wels, Graz. Wjazd do Słowenii koło Mariboru, dalej klasycznie do Chorwacji i chorwackimi autostradami na Zagrzeb i dalej. Przyjazd do Senju ok. 20-21.

Trasa powrotna: wyjazd ok. 9 rano z Puli. Autostradami przez Istrię na Koper (już Słowenia), potem na Ljubljane, tam odbiłem na Villach (Austria), potem Salzburg ; tam żeby ominąć korki wokół Monachium zjazd na autostradę na Wels i dalej powrót przebiegał już jak droga w tamtą stronę. W Zielonej Górze byłem po 23.

Takie luźne uwagi:

-jechałem w ciemno, nie miałem żadnej rezerwacji, więc stąd ten Senj jako pierwszy nocleg. Po prostu tam poczułem że już będzie dobrze się zatrzymać bo dalej nie ma co ryzykować. Potem do Makarskiej; tam baza do wypadów do Dubrownika, Biokovo, riviera + trochę plażowania. Potem przesuwałem się ;w górę; - Split, Omis, Zadar, Krka, Sibenik, Rijeka/Opatija. Ostatnie dni to Pula (wypoczynek plus jednodniowe wypady: Kamjenak, Rovinj, Porec, Bale itd ). Był to jak dotąd mój najlepszy urlop w życiu :D

-nie jechałem na czas, robiłem postoje ; pewnie można poprawić wynik jeśli chodzi o godziny przyjazdu ;)

-drogę powrotną opóźniały przebudowy autostrad w Austriii plus zdarzenia losowe (masakryczne ulewy; porsche uderzyło w tira na autostradzie w Niemczech = korek). No ale to się może przydarzyć na każdej trasie.

-zdecydowałem się na trasę przez Niemcy licząc na setki kilometrów autostrad. Niestety, w wielu miejscach wprowadzili już ograniczenia prędkości do 130 km/h.

-Austria nieco zwalnia tempo bo jest dużo tuneli i ograniczeń prędkości.

-jazda przez Niemcy jest nużąca, w dodatku robimy rogala omijając Czechy przez co nadkłada się drogi. Jedyna zaleta że na wielu odcinkach można pociągnąć autem bardzo szybko, przez co oszczędza się na czasie.

-przy tym wariancie trasy kupiłem winietę na Słowenię ale w sumie podczas jazdy w tamtą stronę niewiele skorzystałem z autostrad.

-zdaję sobie sprawę z tego że dzień roboczy plus maj (a nie np lipiec/sierpień) działał na moją korzyść. Słaby ruch na drogach z wyjątkiem autostrady Drezno - Hof: dużo tirów.

-myślę że następnym razem pojadę jednak przez Czechy. ;)

Gdyby ktoś miał pytania to służę uprzejmie :)
fioleczka27
Autostopowicz
Re: Zachodnia Polska (Zielona Góra) -> Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) fioleczka27 » 31.05.2011 12:51

Ja poprosze jakies rady co do trasy bo jade z Zg do Novi V. Za miesiąc z bardzo małym dzieckiem wyjazd około 18stej w piatek przez noc na 3 samochody. Niby z tego co czytam przez niemcy jest dłuzej ale czesto jezdze do Fr własnie przez całe niemcy i chwale sobie te drogi. Z uwagi na malenstwo zalezy mi na czasie bo sama nie wiem jak mi wytrzyma tą droge dlatego jedziemy na noc zeby przespal droge. Już nie wspomne o psinie 60kg Nowofunland:) Z Góry dziekuje za odp.
mayekmc
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayekmc » 31.05.2011 21:40

pilot_oblatywacz napisał(a):Witam wszystkich, to mój pierwszy wpis na forum ;)
Wczoraj wróciłem z urlopu w Chorwacji. Jechałem z zachodniej Polski (Zielona Góra). Może mój wpis komuś pomoże w podjęciu decyzji o wyborze trasy ;)

Trasa TAM: wyjazd ok. 8 rano z Zielonej Góry; wjazd do Niemiec przez Gubinek, tam drogą ekspresową-łącznikiem do autostrady na Berlin, potem przeskok na autostradę na Drezno (polecam skrót przez Calau); dalej przez Niemcy po linii Chemnitz-Zwickau-Hof-Regensburg. Do Austrii wjechałem na wysokosci Pasau (ale autostradą), potem autostradami na Wels, Graz. Wjazd do Słowenii koło Mariboru, dalej klasycznie do Chorwacji i chorwackimi autostradami na Zagrzeb i dalej. Przyjazd do Senju ok. 20-21.

Trasa powrotna: wyjazd ok. 9 rano z Puli. Autostradami przez Istrię na Koper (już Słowenia), potem na Ljubljane, tam odbiłem na Villach (Austria), potem Salzburg ; tam żeby ominąć korki wokół Monachium zjazd na autostradę na Wels i dalej powrót przebiegał już jak droga w tamtą stronę. W Zielonej Górze byłem po 23.

Takie luźne uwagi:

-jechałem w ciemno, nie miałem żadnej rezerwacji, więc stąd ten Senj jako pierwszy nocleg. Po prostu tam poczułem że już będzie dobrze się zatrzymać bo dalej nie ma co ryzykować. Potem do Makarskiej; tam baza do wypadów do Dubrownika, Biokovo, riviera + trochę plażowania. Potem przesuwałem się ;w górę; - Split, Omis, Zadar, Krka, Sibenik, Rijeka/Opatija. Ostatnie dni to Pula (wypoczynek plus jednodniowe wypady: Kamjenak, Rovinj, Porec, Bale itd ). Był to jak dotąd mój najlepszy urlop w życiu :D

-nie jechałem na czas, robiłem postoje ; pewnie można poprawić wynik jeśli chodzi o godziny przyjazdu ;)

-drogę powrotną opóźniały przebudowy autostrad w Austriii plus zdarzenia losowe (masakryczne ulewy; porsche uderzyło w tira na autostradzie w Niemczech = korek). No ale to się może przydarzyć na każdej trasie.

-zdecydowałem się na trasę przez Niemcy licząc na setki kilometrów autostrad. Niestety, w wielu miejscach wprowadzili już ograniczenia prędkości do 130 km/h.

-Austria nieco zwalnia tempo bo jest dużo tuneli i ograniczeń prędkości.

-jazda przez Niemcy jest nużąca, w dodatku robimy rogala omijając Czechy przez co nadkłada się drogi. Jedyna zaleta że na wielu odcinkach można pociągnąć autem bardzo szybko, przez co oszczędza się na czasie.

-przy tym wariancie trasy kupiłem winietę na Słowenię ale w sumie podczas jazdy w tamtą stronę niewiele skorzystałem z autostrad.

-zdaję sobie sprawę z tego że dzień roboczy plus maj (a nie np lipiec/sierpień) działał na moją korzyść. Słaby ruch na drogach z wyjątkiem autostrady Drezno - Hof: dużo tirów.

-myślę że następnym razem pojadę jednak przez Czechy. ;)

Gdyby ktoś miał pytania to służę uprzejmie :)

Witam my wybieramy sie z Monachium do Trigoru w polowie czerwca, chcemy jechac noca )bo jedziemy z dziecmi) jedziemy w tygodniu i niechcemy zadnego postoju na nocleg robic, jaka polecasz trase i jakie koszty nas czekaja, z gory dzieki i pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.05.2011 22:15

Monachium, to nie zachodnia polska, więc bądx łaskaw swój post skasować do zera.
na marginesie, to jest Twój kolejny wpis w kwestii tego samego zapytania... :roll:

:wink:
pilot_oblatywacz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilot_oblatywacz » 02.06.2011 17:13

fioleczka27 napisał(a):Ja poprosze jakies rady co do trasy bo jade z Zg do Novi V. Za miesiąc z bardzo małym dzieckiem wyjazd około 18stej w piatek przez noc na 3 samochody. Niby z tego co czytam przez niemcy jest dłuzej ale czesto jezdze do Fr własnie przez całe niemcy i chwale sobie te drogi. Z uwagi na malenstwo zalezy mi na czasie bo sama nie wiem jak mi wytrzyma tą droge dlatego jedziemy na noc zeby przespal droge. Już nie wspomne o psinie 60kg Nowofunland:) Z Góry dziekuje za odp.

Żeby tylko dziecko zasnęło ;) Nocna jazda autostradami jest bardzo nużąca i łatwo o senność. Ja np. źle znoszę nocną jazdę. Zaleta jest oczywista: w zasadzie poruszasz się ze stałą prędkością i dosyć szybko pokonujesz kilometry. Przez Niemcy jest bardziej "dalej" niż "dłużej". Natomiast trudno mi doradzać/odradzać trasę w nocy, idealnie gdyby wypowiedział się ktoś kto złupał oba warianty. W nocy możesz mieć luz na tradycyjnej trasie przez Czechy itd. Ja jechałem rano i dlatego wybrałem niemieckie autostrady. Do tego jadąc z Zg musisz się dostać na granicę z Czechami, a droga przez Polskę wymaga czasu i sił. W Niemczech prawie natychmiast wpadasz w sieć autostrad.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.06.2011 17:53

Niemieckie autostrady maja swoje ograniczenia w postaci nieustannych wielokilometrowych zwężeń, czy sporego ruchu przy większych aglomeracjach oraz zdecydowanie większego dystansu do pokonania; ca. 200-300km.

Do Czech należy wjechac okolo 4-6 rano; około 8-9 jest się w Wiedniu, który przeszkoda nie jest.
Ostatnio jeżdżę tylko Czechy trasą nr 2.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 73
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone