Witam,
Tuaj masz temat na ten temat
forum/viewtopic.php?t=20215
zack napisał(a):Moze to Ci pomoze
forum/viewtopic.php?t=32093
Na temat podrozy z Darlowa do Makarskiej
Kesi_34 napisał(a): (wszytkiego sie tu dowiedziałam na forum ), kupimy winiety na wszystkie kraje. Nie wiem tylko jak z nimi zrobic, i gdzie kupowac? No i nie wiem potem jak sie z Słowenii jedzie na Chorwacje to na jakim przejsciu do Cro wjechac? Czy rupa? czy to inne dalej na zachodzie - nie wiem jak sie nazywa?
No i czy mamy jechac przez ten tunel UĆka ? A w jakim stanie są autostrady w centrum Istrii?
Doradzcie z trasą, winietami ,
Wielkie dzieki
Kesi_34 napisał(a):kupimy winiety na wszystkie kraje. Nie wiem tylko jak z nimi zrobic, i gdzie kupowac? (...)
Doradzcie z trasą, winietami
pilot_oblatywacz napisał(a):Witam wszystkich, to mój pierwszy wpis na forum
Wczoraj wróciłem z urlopu w Chorwacji. Jechałem z zachodniej Polski (Zielona Góra). Może mój wpis komuś pomoże w podjęciu decyzji o wyborze trasy
Trasa TAM: wyjazd ok. 8 rano z Zielonej Góry; wjazd do Niemiec przez Gubinek, tam drogą ekspresową-łącznikiem do autostrady na Berlin, potem przeskok na autostradę na Drezno (polecam skrót przez Calau); dalej przez Niemcy po linii Chemnitz-Zwickau-Hof-Regensburg. Do Austrii wjechałem na wysokosci Pasau (ale autostradą), potem autostradami na Wels, Graz. Wjazd do Słowenii koło Mariboru, dalej klasycznie do Chorwacji i chorwackimi autostradami na Zagrzeb i dalej. Przyjazd do Senju ok. 20-21.
Trasa powrotna: wyjazd ok. 9 rano z Puli. Autostradami przez Istrię na Koper (już Słowenia), potem na Ljubljane, tam odbiłem na Villach (Austria), potem Salzburg ; tam żeby ominąć korki wokół Monachium zjazd na autostradę na Wels i dalej powrót przebiegał już jak droga w tamtą stronę. W Zielonej Górze byłem po 23.
Takie luźne uwagi:
-jechałem w ciemno, nie miałem żadnej rezerwacji, więc stąd ten Senj jako pierwszy nocleg. Po prostu tam poczułem że już będzie dobrze się zatrzymać bo dalej nie ma co ryzykować. Potem do Makarskiej; tam baza do wypadów do Dubrownika, Biokovo, riviera + trochę plażowania. Potem przesuwałem się ;w górę; - Split, Omis, Zadar, Krka, Sibenik, Rijeka/Opatija. Ostatnie dni to Pula (wypoczynek plus jednodniowe wypady: Kamjenak, Rovinj, Porec, Bale itd ). Był to jak dotąd mój najlepszy urlop w życiu
-nie jechałem na czas, robiłem postoje ; pewnie można poprawić wynik jeśli chodzi o godziny przyjazdu
-drogę powrotną opóźniały przebudowy autostrad w Austriii plus zdarzenia losowe (masakryczne ulewy; porsche uderzyło w tira na autostradzie w Niemczech = korek). No ale to się może przydarzyć na każdej trasie.
-zdecydowałem się na trasę przez Niemcy licząc na setki kilometrów autostrad. Niestety, w wielu miejscach wprowadzili już ograniczenia prędkości do 130 km/h.
-Austria nieco zwalnia tempo bo jest dużo tuneli i ograniczeń prędkości.
-jazda przez Niemcy jest nużąca, w dodatku robimy rogala omijając Czechy przez co nadkłada się drogi. Jedyna zaleta że na wielu odcinkach można pociągnąć autem bardzo szybko, przez co oszczędza się na czasie.
-przy tym wariancie trasy kupiłem winietę na Słowenię ale w sumie podczas jazdy w tamtą stronę niewiele skorzystałem z autostrad.
-zdaję sobie sprawę z tego że dzień roboczy plus maj (a nie np lipiec/sierpień) działał na moją korzyść. Słaby ruch na drogach z wyjątkiem autostrady Drezno - Hof: dużo tirów.
-myślę że następnym razem pojadę jednak przez Czechy.
Gdyby ktoś miał pytania to służę uprzejmie
fioleczka27 napisał(a):Ja poprosze jakies rady co do trasy bo jade z Zg do Novi V. Za miesiąc z bardzo małym dzieckiem wyjazd około 18stej w piatek przez noc na 3 samochody. Niby z tego co czytam przez niemcy jest dłuzej ale czesto jezdze do Fr własnie przez całe niemcy i chwale sobie te drogi. Z uwagi na malenstwo zalezy mi na czasie bo sama nie wiem jak mi wytrzyma tą droge dlatego jedziemy na noc zeby przespal droge. Już nie wspomne o psinie 60kg Nowofunland:) Z Góry dziekuje za odp.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi