Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbiluk1904
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbiluk1904 » 25.03.2011 21:19

I nie wprowadzam ludzi w błąd. Jadę w tym roku poraz 12 przez Słowenię. Od 2009 roku płacę te 30 euro i co roku szukam jakiejś konkretnej wypowiedzi na forum w tej sprawie jak ominąć. Niestety żadnej nie znajduję. Może po prostu miałeś szczęście z tym objazdem że nie natknąłeś się na policję. Ja przez 12 lat nigdy żadnej policji w Słowenii nie spotkałem.
Nie zapominaj,że przed granicą jest mały odcinek autostrady ok 4-5km. Winietami są objęte autostrady oraz drogi KRAJOWE!!! Jeśli chcesz zobaczyć ten odcinek podam linka.
Poza tym myślę że nie ma się co kłócić. po to jest to forum żeby rozwiać niektóre wątpliwości.
A oto następne ciekawe informacje o tym jak ludzie płacą mandaty omijając autostradę.
http://www.tur-info.pl/p/ak_id,16838,,s ... trady.html
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 25.03.2011 22:11

Jechałem w sierpniu objazdem przez Ptuj.
Wjeżdżając na wspomnianą przez Ciebie drogę E59, na końcu autostrady A4, przejeżdżasz wiaduktem nad autostradą. Z wiaduktu było widać na końcu autostrady patrol policji.
Policjanci z lornetkami obserwowali auta jadące autostradą i te zjeżdżające od strony Ptuj.
My przejechaliśmy bez zatrzymywania, a jadący za nami Golf na polskich blachach, jadący autostradą , został zatrzymany do kontroli.
Śmiało mogę potwierdzić, że od wjazdu na tą drogę od strony Ptuj, jadąc do granicy, można było jechać bez żadnej winiety.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.03.2011 09:18

Potwierdzam słowa kolegi "adames". Jadąc od Chorwacji są znaki że od zjazdu na obwodnicę Ptuj-a potrzebne są winiety. Na droge nr 9 pomiędzy Ptuj a granicą winiete nie jest potrzebna. W którymś z wątków "o niedobych Słoweńcach" były skany odpowiedzi z DARS na temat odcinka Ptuj -granica.
Ps. FUX jeśli chcesz możesz wywalić mojego posta żebi Ci się tu nie zrobił kolejny wątek "autostradowy" :wink:
jacekcic
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekcic » 26.03.2011 11:34

dids76 napisał(a):W punkcie Brno - Wiedeń jest zmiana, za miejscowością Wilfersdorf zaczyna się autostrada A5 którą dojeżdżasz do obwodnicy Wiednia S1. Czyli przez Wiedeń nie jedziesz.

Jeśli chcesz dokładny opis objazdu autostrady w Słowenii to pisz na maila

Jeżeli można prosić o TWÓJ objazd Słowenii to poproszę:

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Z góry bardzo dziękuję :)
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 26.03.2011 13:20

zbiluk1904 napisał(a):Nie wprowadzam ludzi w błąd tylko piszę co wyczytałem na temat płatnych drug w Słowenii np:
http://www.pzmtravel.com.pl/projects/pz ... r_2009.pdf

Zbiluk1904 odpuść temat, już Ci powiedziano, że opis objazdu jest prawidłowy, jeśli masz jeszcze wątpliwości to wytrzepuj je gdzieś indziej. Temat tak ważny, że został nawet "przyklejony" aby było jasne - dlaczego tak nie jest chmmm może dlatego, że za bardzo chcemy ominąć tą autostradę i tym samym włączamy komplikatory.
Może warto aby jakiś administrator swym autorytetem uciął dyskusje na temat rzekomo "niepewnych" dróg.

Jedno co mogę powiedzieć, to to, że też kiedyś również miałem pewne wątpliwości. Od studiowania i czytania przeróżnych opini puchły mi oczy... zaprawdę nie miałem zamiaru płacić za tą autostradę a jeszcze bardziej - mandatu za brak winiety. Zaufałem osobom, które posiadały niemały staż na forum.
W końcu pojechałem objazdem i wszystkie wątpliwości prysły. Odpowiednie oznakowanie i jest tak jak w opisie "przyklejonym".
Trochę wiary forumowicze!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.03.2011 13:51

Prosze o posprzatanie postow nie wnoszących nic do tego wątku!
maciej1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1976 » 10.04.2011 10:28

Wyjeżdżam do Chorwacji 8 lipca. Chciałbym sie dowiedzieć czy do tego czasu oddadzą do użytku cały odcinek Autostradowej Obwodnicy Wrocławia. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 10.04.2011 11:04

Ja nie wiem, ale na tym forum w tym wątku dowiesz się szybciej.
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 2&page=521
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 10.04.2011 21:24

Maciej: niestety nie, ale od lotniska na południe pojedziesz aż za Wrocław do Magnic. Zależy gdzie wpadasz do Wrocka. Jeśli od Trzebnicy to droga spoko. Najpierw wlot na obwodnice środmiejska, most Milenijny do estakady Gadowianka i skrecasz na Nowy Dwór potem w stronę lotniska i wlot na AOW. Przy dobrych wiatrach obwodnica będzie otwarta na koniec lipca najpewniej w sierpniu
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 10.04.2011 21:47

maciej1976 napisał(a):Wyjeżdżam do Chorwacji 8 lipca. Chciałbym sie dowiedzieć czy do tego czasu oddadzą do użytku cały odcinek Autostradowej Obwodnicy Wrocławia. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Zobacz tutaj klik masz szansę, że zdążą. :wink:
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 11.04.2011 13:06

maciej1976 napisał(a):Wyjeżdżam do Chorwacji 8 lipca. Chciałbym sie dowiedzieć czy do tego czasu oddadzą do użytku cały odcinek Autostradowej Obwodnicy Wrocławia. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dzisiejsza informacja z internetu, cytuję: Jarosław Garbacz, "Gazeta Wrocławska"

"Całość obwodnicy, która będzie mieć 36 kilometrów długości, ma zostać otwarta w drugiej połowie wakacji. Inżynierowie i urzędnicy przewidują, że nastąpi to w sierpniu. Główne prace wciąż skupiają się tutaj na powstającym na Odrze moście Rędzińskim i na odcinku z lotniska do Długołęki"

więcej:
http://tiny.pl/hd2h6
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 11.04.2011 14:19

Wybieram się do Cro po raz pierwszy na przełomie lipca i sierpnia. Czytałem już trochę postów na forum i mniej więcej wiem jaką trasą będę śmigał.
Rozpoczynam z Poznania i biorę kierunek na Tribunj.

Planowana trasa:
Poznań - Wrocław (1) - Boboszów - Olomouc (2) - Brno - Mikulov - Wien - Graz (3 i 4) - (Gersdorf 226 na Mureck) (5) - Mureck - Lenart - Ptuj - Zagreb i dalej w dół (6).

Poniżej miałbym kilka pytań, może ktoś z Was udzieliłby mi jakiejś porady. Pytania te nasuwają mi się w trakcie analizowania trasy na mapach.

(1) - czy warto w ogóle w niedzielę (planowany start noc sobota/niedziela lub niedziela) 1. sierpinia rozważać objazd Wrocławia czy można jechać bez obawy o jakąś potężną stratę czasu normalnie mostem Millenijnym i dalej na dół?

(2) - czy standardem jest śmiganie przez Olomouc czy też raczej przejazd drogą E461 prosto w dół na Brno ?

(3) - czy raczej należałoby się nastawiać na S6 czy na A2. Czy na którejś z tych dróg mamy płatne tunele?

(4) - czy przy wyborze drogi A2 zalecalibyście (skoro planuję odbijać na Mureck przed granicą) skrócenie trasy i odbijanie na południe gdzieś na odcinku Ilz - Gleisdorf ? Czy w ogóle to skróci podróż czy jednak warto lecieć na Graz i nadłożyć trasę?

(5) - czy polecalibyście tą trasę, ten objazd płatnych dróg, na pierwszy przelot czy raczej powinienem próbować jechać inaczej (oczywiście niepłatnie)

(6) - chciałbym tutaj zapytać się o Wasze doświadczenie jeśli chodzi o przejazdy. Planujemy odwiedzić jeziora Plitvickie i teraz pytanie: czy w ogóle jest sens to planować w czasie podróży "do" Chorwacji czy raczej zostawić to sobie na powrót. Biorąc pod uwagę kilkunastugodzinną podróż czy jest sens pchać się jeszcze na 4-6 godzinną trasę pieszą po jeziorach?

Ile czasu powinna zająć trasa podana powyżej (bez wyjazdu na jeziora)? Jak planować wyjazd skoro muszę być na miejscu w poniedziałek w godzinach południowych (pierwszy dzień pobytu) ?
Zakładamy oczywiście postoje, w miarę normalną i sensowną jazdę (bez szaleństw), kierowcy będzie dwóch i mamy zamiar się zmieniać na odpoczynek.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.04.2011 14:25

arb napisał(a):Wybieram się do Cro po raz pierwszy na przełomie lipca i sierpnia. Czytałem już trochę postów na forum i mniej więcej wiem jaką trasą będę śmigał.

Planowana trasa:
Poznań - Wrocław (1) - Boboszów - Olomouc (2) - Brno - Mikulov - Wien - Graz (3 i 4) - (Gersdorf 226 na Mureck) (5) - Mureck - Lenart - Ptuj - Zagreb i dalej w dół (6).

Poniżej miałbym kilka pytań, może ktoś z Was udzieliłby mi jakiejś porady. Pytania te nasuwają mi się w trakcie analizowania trasy na mapach.

(1) - czy warto w ogóle w niedzielę (planowany start noc sobota/niedziela lub niedziela) 1. sierpinia rozważać objazd Wrocławia czy można jechać bez obawy o jakąś potężną stratę czasu normalnie mostem Millenijnym i dalej na dół?

(2) - czy standardem jest śmiganie przez Olomouc czy też raczej przejazd drogą E461 prosto w dół na Brno ?

(3) - czy raczej należałoby się nastawiać na S6 czy na A2. Czy na którejś z tych dróg mamy płatne tunele?

(4) - czy przy wyborze drogi A2 zalecalibyście (skoro planuję odbijać na Mureck przed granicą) skrócenie trasy i odbijanie na południe gdzieś na odcinku Ilz - Gleisdorf ? Czy w ogóle to skróci podróż czy jednak warto lecieć na Graz i nadłożyć trasę?

(5) - czy polecalibyście tą trasę, ten objazd płatnych dróg, na pierwszy przelot czy raczej powinienem próbować jechać inaczej (oczywiście niepłatnie)

(6) - chciałbym tutaj zapytać się o Wasze doświadczenie jeśli chodzi o przejazdy. Planujemy odwiedzić jeziora Plitvickie i teraz pytanie: czy w ogóle jest sens to planować w czasie podróży "do" Chorwacji czy raczej zostawić to sobie na powrót. Biorąc pod uwagę kilkunastugodzinną podróż czy jest sens pchać się jeszcze na 4-6 godzinną trasę pieszą po jeziorach?

Ile czasu powinna zająć trasa podana powyżej (bez wyjazdu na jeziora)? Jak planować wyjazd skoro muszę być na miejscu w poniedziałek w godzinach południowych (pierwszy dzień pobytu) ?
Zakładamy oczywiście postoje, w miarę normalną i sensowną jazdę (bez szaleństw), kierowcy będzie dwóch i mamy zamiar się zmieniać na odpoczynek.

1. Nie warto.. Demonizujecie ten Wroclaw. Kiepsko jest w sumie w godzinach popołudniowych i zwlaszcza w piątki.
2. Ja bym przez Boboszow niw jechał, tylko trasa nr 2.
3. Jedź autostradą; nic extra płatnego nie ma.
4. Nie jeżdżę objazdem.
5. Twoja sprawa.
6. Z Tribunj zrób sobie wycieczkę do Plitvic. Po drodze, przy okazji, to kiepski pomysł, chyba że tam zrobicie sobie nocleg.
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 11.04.2011 20:40

FUX napisał(a):
arb napisał(a):Wybieram się do Cro po raz pierwszy na przełomie lipca i sierpnia. Czytałem już trochę postów na forum i mniej więcej wiem jaką trasą będę śmigał.

Planowana trasa:

1. Nie warto.. Demonizujecie ten Wroclaw. Kiepsko jest w sumie w godzinach popołudniowych i zwlaszcza w piątki.
2. Ja bym przez Boboszow niw jechał, tylko trasa nr 2.
3. Jedź autostradą; nic extra płatnego nie ma.
4. Nie jeżdżę objazdem.
5. Twoja sprawa.
6. Z Tribunj zrób sobie wycieczkę do Plitvic. Po drodze, przy okazji, to kiepski pomysł, chyba że tam zrobicie sobie nocleg.

FUX dzięki za odpowiedź.
Pytanie: jak to nie jechać przez Boboszów? Przez Boboszów to chyba zawsze pojadę nie ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.04.2011 20:50

Via Boboszow pokazuje mapa i tak onegdaj RAZ, tam i nazad pojechalem.
Niby jest o parę km bliżej, ale wolniej, bardziej kręto, ruchliwie i w sporym ruchu oraz jeszcze wolniejszym tempie od Wrocka do Kłodzka.

Wrocek, Krapkowice, Głubczyce, Krnov, Olomouc.
Jest jeszcze opcja przez Racibórz i do Czech, gdyż ponoć zaraz za granicą dwupasmówka.
Uwaga. Zaraz za granicą wymagana winieta!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 71
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone