Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.03.2009 08:21

To nie do końca tak...
Hamulce to jedno, umiejętność jazdy to dwa, srednia na serpentynach to około 30km/h to trzy.

Dla mnie najistotniejsze jest to, że pasażerowie mogą nie mieć ochoty na jazdę przez godzinę czy dwie po agrafkach, a tyle mniej więcej trwa przejazd rzeczona trasa z Austrii do Włoch opisana kilka postów wyżej. 10-15% wzniesień czy spadków nie należy do rzadkości.
Tak więc nie katuj rodziny przez kilka godzin takimi atrakcjami.
Czas przejazdu wydłuża sie znacznie, choroba lokomocyjna pewna, zyżycie paliwa, jeżeli jest to czynnik dla Ciebie istotny, większe.

Moje priorytety: wygoda, szybkość, trasy widkokowe TAK, ale w granicach zdrowego rozsądku.

Przemyśl, co Ci z Majeczka i censorem napisaliśmy.
hassanbey
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hassanbey » 27.03.2009 09:24

A miało byc tak pieknie :(
Przemyślę jeszcze raz
A ktoś omijał autostradę w Słowenii od kierunku tunel Karawanken -Lubljana- Postojana ?
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 27.03.2009 11:33

Witam , ja głównie przez Niemcy z zachodniopomorskiego , jadę sobie do Kołbaskowa potem na Regensburg i tak jest wedle mnie najlepiej , rzadko zdarza się żeby było ostro zakorkowane, nie ma żadnych wiosek i innych "spowolnień" prze co autko mniej pali i jedzie się po prostym. Niestety w tym roku jadę przez Wrocław. Pozdrav
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.03.2009 11:34

darko napisał(a): Niestety w tym roku jadę przez Wrocław. Pozdrav

... to dalej polecam "moją" trasę; nie zawiedziesz się... :wink:
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 27.03.2009 11:42

Z którejś będę musiał skorzystać .Poczytam sobie co tam wysmarowałeś o trasie , dzięki .Pozdrav
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 27.03.2009 11:42

hassanbey napisał(a):A miało byc tak pieknie :(
Przemyślę jeszcze raz

Hassanbey, nie daj się tak łatwo zniechęcić :D
Wszystko zależy od Twojej Rodzinki, musisz wysondować sytuację. Jako dzieciak bardzo lubiłem jazdę górskimi drogami w roli pasażera i zostało mi to jak się przesiadłem za kółko... ale teraz moja lepsza połówka nie lubi serpentyn więc planuję trasę zależnie czy jadę sam czy we dwoje. A może Twoi nie mają nic przeciwko temu? Trasa jaką podajesz wg mnie ciekawa i warta zrobienia, a niektórzy chyba trochę demonizują austriackie drogi. Póki sam nie spróbujesz to nie będziesz wiedział.

Jakbyś jednak jechał przez Passau, Wels i Graz to oba płatne tunele (Bosrucktunnel i Gleinalmtunnel) można w miarę łatwo ominąć i w obie strony 24 euraki zostają w kieszeni, przed chwilą tu o tym napisałem.

hassanbey napisał(a):A ktoś omijał autostradę w Słowenii od kierunku tunel Karawanken -Lubljana- Postojana ?

Powiedzmy że tak, w czasach dawno przed winietami i w celu wejścia na Triglav wracając z Chorwacji :)
Na południe byłoby to tak - zjeżdżasz na Wurzenpass i Podkoren (trochę serpentyn ale bardzo krótko, omijasz płatny Karawankentunnel który i tak musisz ominąć jak nie chcesz bulić za słoweńską winietę) - Kranjska Gora, Trenta, Bovec (przełęcz ponad 1600 m, dużo serpentyn, ale jak Rodzince zaoszczędzisz przygodowej Austrii to ten kawałek przeżyją :lol: ) - Most na Soci - Postojna - Rupa. Wariant niezbyt szybki ale za to mocno krajoznawczy.
Przez Ljubljanę to tak patrzę na mapę i widzę że trzeba by się mocniej nakombinować...
pzdr
bacik13
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bacik13 » 29.03.2009 16:24

Czy wyjeżdżając w piątek ok.1 w nocy, dojade przed 14 w sobote w okolice Puli???.Start z Katowic!!!!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.03.2009 16:27

bacik13 napisał(a):Czy wyjeżdżając w piątek ok.1 w nocy, dojade przed 14 w sobote w okolice Puli???.Start z Katowic!!!!

Jak nie utkniesz w jakimś korku albo Cię spanie na trasie nie dopadnie to idzie w takim czasie dojechać :wink: :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.03.2009 17:17

bacik13 napisał(a):Czy wyjeżdżając w piątek ok.1 w nocy, dojade przed 14 w sobote w okolice Puli???.Start z Katowic!!!!

Ja dojechałem do Rijeki ok 2 h szybciej więc nie powinieneś mieć problemów z dotarciem do Puli :)
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 29.03.2009 17:45

FUX napisał(a):

Witam. FUX czy to jest 2 wariant ?? forum/viewtopic.php?p=250269#250269
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.03.2009 18:10

darko napisał(a):
FUX napisał(a):

Witam. FUX czy to jest 2 wariant ?? forum/viewtopic.php?p=250269#250269

Dokładnie tak!
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 29.03.2009 18:21

Dzięki FUX
Właśnie siedzę i główkuję
Dla pewności wyruszam z Brzegu jadę do -KRAPKOWICE- GŁUBCZYCE- KRNOV-BRUNTAL-OLOMOUC-PROSTEJOV-BRNO(autostrada płatna) - ?? POHORELICE - MIKULOV-WIEN - KALSDORF- FELDBACH-MURECK - PTUJ , trasa na ptuj ze względu na winiety w Słoweni . Czy tak ?? jeśli nie podeślij proszę jakąś mapkę .Pozdrav :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.03.2009 19:29

darko napisał(a):Dzięki FUX
Właśnie siedzę i główkuję
Dla pewności wyruszam z Brzegu jadę do -KRAPKOWICE- GŁUBCZYCE- KRNOV-BRUNTAL-OLOMOUC-PROSTEJOV-BRNO(autostrada płatna) - ?? POHORELICE - MIKULOV-WIEN - KALSDORF- FELDBACH-MURECK - PTUJ , trasa na ptuj ze względu na winiety w Słoweni . Czy tak ?? jeśli nie podeślij proszę jakąś mapkę .Pozdrav :)

darko NIE!

Brno-Breclav-Reintal-Wiedeń-Graz
Przed granicą ze Słowacją skręcasz w prawo do Breclav. W miasteczku musisz odbić, za Agipem bodajże, w lewo na Reintal. Jest bardzo dobrze oznakowane.
Ja rok temu Mariboru nie objeżdżałem, poniewaz nie musiałem; jechałem przed wejściem w życie winiet.
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 29.03.2009 19:36

No i ja w ubiegłym roku też leciałem przez Maribor , ale teraz nie jestem jeleń , żeby dać się oskubać , dlatego kombinuję w okolicach Karlsdorfu zjechać z Autostrady i pojechać na Feldbach i Mureck. Co do tej drogi z Brna do Wiednia , To pomyślałem , że chodzi o E 461 , ale już teraz widzę tamtą na mapie droga nr 425 . Znaczy mówisz , że jest lepsza to nią pojadę. Pozdrav :)
welpis
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) welpis » 29.03.2009 21:35

Wracając do tematu proponuję przejazd z noclegiem w Czechach. Polecam dla rodzin z dziećmi i ewentualnie 1 kierowca:
9.00 Gorzów Wlkp, dalej 3 do Bolkowa, potem na 5 do Lubawki, Hradec Kralove, Pardubice, Havlickuv Brod, Jihlava do Znojmo. Czas ok. 10 godz. Wieczorkiem pyszne czeskie piwko (nocleg na 4 os. ok. 900 CZK=150 PLN).
7.00 Znojmo - Wiedeń - Zagrzeb - Makarska też ok 10 godz. czyli koło 17.00 na miejscu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone