Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 01.03.2011 13:24

Marek75 napisał(a):Wracajmy jednak do głównego tematu wątku: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.
Jako, że jestem z zachodniej części kraju i do Chorwacji wybieram się tego lata, więc temat raczej mnie interesuje. Często tu zaglądam w poszukiwaniu informacji dojazdowych i nie chce mi się czytać takich pyskówek jak wyżej.
Wracając do tematu jechał ktoś z Piły? Wybieramy się na Pag i z miłą chęcią bym przeczytał którędy lepiej: przez Niemcy, Austrię, Słowenię czy też Czechy, Austrię i Słowenię. Wydaje mi się, że wariant pierwszy jest godny uwagi mimo dodatkowych 200-300 km. Odpada jazda przez znaczną część polski, odpadają winiety w Czechach. Co o tym sądzicie?

Wydaje mi sie ze dobry pomysł, ja jezdże przez Niemcy i jesli chodzi o droge to moze nadlożysz te 200km ale czasowo na pewno wyjdziesz lepiej, nie wspominajac o paliwie bo jadac 120-130 praktycznie bez zwalniania i redukcji jedzie sie jednak oszczedniej
Marek75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek75 » 01.03.2011 13:53

weszło dwa razy. Sorry
Ostatnio edytowano 01.03.2011 13:56 przez Marek75, łącznie edytowano 1 raz
Marek75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek75 » 01.03.2011 13:54

A jechać przez Drezno czy przez Hof? Google z automatu kieruje przez Hof.
Czy na wspomnianej trasie są płatne tunele w Austrii? Jeżeli są, to gdzie?
No i nocleg. Może ktoś polecić coć fajnego na tej trasie? Najlepiej w okolicach granicy Niemcy/Austria.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.03.2011 14:59

Admin. Proszę wykasować w kosmos ten gaz i off topa!
asia_poznan
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) asia_poznan » 02.03.2011 17:04

Witam! a ja chciałam zapytać o jakieś TANIE loty do Chorwacji. Z Poznania bedzie pewnie kiepsko.. Ktos ma jakies doswiadczenia? Gdzie i kiedy najlepiej szukac? Wyjazd planujemy na poczatek czerwca. Bede bardzo wdzieczna za podpowiedzi. :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.03.2011 17:14

Witaj. To troche nie ten watek...
forum/viewforum.php?f=5
goombek23
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) goombek23 » 04.03.2011 10:18

Marek75 napisał(a):A jechać przez Drezno czy przez Hof? Google z automatu kieruje przez Hof.
No i nocleg. Może ktoś polecić coć fajnego na tej trasie? Najlepiej w okolicach granicy Niemcy/Austria.

I przez Drezno i przez Hof.
Marek75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek75 » 04.03.2011 11:01

goombek23 napisał(a):
Marek75 napisał(a):A jechać przez Drezno czy przez Hof? Google z automatu kieruje przez Hof.

ok, a jakieś propozycje sprawdzonych noclegów w okolicy macie?
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 04.03.2011 12:04

Marek75 napisał(a):
goombek23 napisał(a):

czy jadąc tą trasą, są po drodze jakięs ciekawe miejsca do odwiedzenia? chodzi mi o jakieś wyjątkowe atrakcje turystyczne, coś co warto zobaczyć
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.03.2011 12:46

Kiedyś dałem opis jak lekko łatwo i przyjemnie objechać płatne tunele w Austrii. Tu jest dokładnie opisane i link do mojego opisu.
pzdr
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 04.03.2011 21:23

santosz napisał(a):
Marek75 napisał(a):
goombek23 napisał(a):

czy jadąc tą trasą, są po drodze jakięs ciekawe miejsca do odwiedzenia? chodzi mi o jakieś wyjątkowe atrakcje turystyczne, coś co warto zobaczyć

Warto zobaczyć Passau, w zeszłym roku nocowaliśmy w Aicha vorm Wald , kilkanaście km od autostrady. http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=29408&start=0

Nasz nocleg: http://www.landhaus-bauer-aicha.de/ 65 euro za nocleg ze śniadaniem (apartament 3 osobowy)
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 04.03.2011 22:12

bardzo Ci dziekuję za links - swietne zdjęcia, szczegółowe i duzo ich - szczerz mówiąc zainteresowałaś mnie tym Passau - zawsze jadąc do Cro, jade przez Passau, własciwie obok, niestety zawsze jade tam w nocy więc trudno cokolwiek dostrzec, może kolejny wyjazd zaplanuje tak aby tam być w dzień - dzieki
r00x
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r00x » 16.03.2011 11:50

A czy jechał ktoś z centralnej Polski trasą:
Sieradz -> Wieluń -> Strzelce Opolskie -> Racibórz -> Ostrawa (Autrostrada D1) -> Olomouc -> Brno -> Mikulov -> Wiedeń -> Graz -> i dalej omijanie Słoweńskich autostrad i Zagrzeb.
Najbardziej interesuje mnie ten odcinek od Raciborza do Ostrawy. Według Automapy czas przejazdu trasy wydaje się być najkrótszy. W Czechach i tak bedę kupował winietę także nie lepiej wpaść odrazu na D1 w Osrtawie niż jechać przez Głubczyce i Krnov zwykłą drogą ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.03.2011 17:50

A po co chcesz do Mikulova?

W kwestii pierwszej nie pomogę, bo nie jechałem.
Może odezwie się jakiś raciborski lokales lub ktoś, kto tamtędy jechał/jeździł...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.03.2011 20:43

r00x napisał(a):A czy jechał ktoś z centralnej Polski trasą:
Sieradz -> Wieluń -> Strzelce Opolskie -> Racibórz -> Ostrawa (Autrostrada D1) -> Olomouc -> Brno -> Mikulov -> Wiedeń -> Graz -> i dalej omijanie Słoweńskich autostrad i Zagrzeb.
Najbardziej interesuje mnie ten odcinek od Raciborza do Ostrawy. Według Automapy czas przejazdu trasy wydaje się być najkrótszy. W Czechach i tak bedę kupował winietę także nie lepiej wpaść odrazu na D1 w Osrtawie niż jechać przez Głubczyce i Krnov zwykłą drogą ?

Z Raciborza do Bohumina, bo tam zaczyna się D1 masz jakieś 30km. Droga jest bezproblemowa. W samym Raciborzu kilka skrzyżowań potem normalna droga. W Czechach autostrada zaczyna się jakieś 2km za granicą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 69
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone