Dudek2222 napisał(a):A co ciekawego jest w Puszczykowie ?
No nie żartuj, że nie wiesz!?
* dom murowany z dużą drewnianą werandą - ul.Cienista
* pałacyk myśliwski z początku XX w. - ul. Podleśna 4 (obecna siedziba Urzędu Miasta)
* willa z początku XX w. z dachem mansardowym i balkonem wspartym na 4 kolumnach - ul. Poznańska 94
* dom o konstrukcji szachulcowej z gołębnikiem w kształcie baszty - ul. Klonowa
* duża drewniana altana z kopułą z ok. 1900 roku - ul. Wysoka 7
* budynki mające charakter dworków z początku XX w. - ul. Sobieskiego 10, 12, 26
* domy murowano-szachulcowe - ul. Ratajskiego 7, 11, 21
* dworzec kolejowy z początku XX wieku
* willa z tarasem - ul. Fiedlera 4
* dom o wyglądzie dworku z lat 1932/36 - ul. Kopernika 18
* pensjonat " Rusałka" z przełomu XIX / XX wieku - las nad Wartą
* Muzeum Arkadego Fiedlera - zlokalizowane w jego pracowni literackiej (ul. Słowackiego), z ekspozycją książek i pamiątek po pisarzu oraz wspaniałych trofeów z wypraw do różnych zakątków świata
* Eklektyczny kościół pw. Matki Boskiej Wniebowziętej, którego budowę rozpoczęto w 1923 r.[4]
* replika Santa Marii (w skali 1:1) statku Krzysztofa Kolumba w muzeum Arkadego Fiedlera
* pomnik poświęcony "Wszystkim, którzy oddali życie dla Ojczyzny" - naprzeciwko stacji kolejowej Puszczykowo
* dom z początku XX w. przy ul. Słonecznej
a tak na serio to sanatorium
Wracajmy jednak do głównego tematu wątku: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.
Jako, że jestem z zachodniej części kraju i do Chorwacji wybieram się tego lata, więc temat raczej mnie interesuje. Często tu zaglądam w poszukiwaniu informacji dojazdowych i nie chce mi się czytać takich pyskówek jak wyżej.
Wracając do tematu jechał ktoś z Piły? Wybieramy się na Pag i z miłą chęcią bym przeczytał którędy lepiej: przez Niemcy, Austrię, Słowenię czy też Czechy, Austrię i Słowenię. Wydaje mi się, że wariant pierwszy jest godny uwagi mimo dodatkowych 200-300 km. Odpada jazda przez znaczną część polski, odpadają winiety w Czechach. Co o tym sądzicie?