Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wycięte z FAQ: Dojazd starą drogą przez Plitvice i Knin.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 14.06.2013 09:19

Nasz 1 wyjazd do Cro. Celem była Brela. Trasa zaplanowana tak, że dwa noclegi mieliśmy w Rakovicy kolo Plitvickich Jezior. Cały jeden dzień poświęcony na zejście Plitvic.
Z Rakovicy do Breli jechalismy własnie trasą na Korenice i Knin na autostrade wróciliśmy w okolicy Lozovac a wcześniej jeszcze zeszliśmy park wodospadów Krka.

Dużo by można pisać o urokach trasy na Knin.. i o mega-pozytywnych wrażeniach jakie robi ta trasa i widoki rozciągające się wzdłuż tej trasy na ludziach, którzy po raz pierwszy odwiedzają Chorwację.

Polecamy tą trasę każdemu kto ma troche czasu i kto chce poznać inna stronę Chorwacji.. tak różną od traktu autostrad i pięknie wyglądających budyneczków postawionych wzdłuż tras biegnących bliżej Adriatyku.

Może to trochę wyolbrzymione porównanie, ale dla mnie to co jest wzdłuż autostrady jest jak egipskie Szarm el-Szejk, natomiast niemal każdy kto był w Egipcie wie, że aby poznać prawdziwy Egipt trzeba wyjechać poza turystyczne kurorty. Analogicznie jest z Chorwacją.. jej zupełnie inną stronę - mniej skomercjalizowaną - ujrzeć można choćby wzdłuż trasy z Plitvic na Knin.

Pozdrawiamy
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.06.2013 09:38

Walker86 napisał(a):Witam,

Troszkę odżywię temat.
Po drodze z PL w okolice Primosten planujemy zatrzymać się w Zagrzebiu na całodniowe zwiedzanie, a następnie wyruszyć w nocną podróż do celu. W związku z tym, iż autostradą dojechalibyśmy za szybko powstał pomysł, aby na spokojnie dojechać do Primosten starą drogą przez Plitvice, potem przejazd autostradowy przez St. Rock, zjazd z autostrady w Maślenicy i przez Sibenik do celu. Czy to dobry pomysł na spokojny nocny przejazd? Czy lepiej dojechać szybciej autostradą i przekimać się do rana na jakimś parkingu? Nie chcemy nigdzie zatrzymywać się na nocleg po drodze ( poza parkingami :p).

Pozdrawiam
Kamil

Spokojnie dasz radę przejechać w nocy D1. Do Primošten zrezygnowałbym całkowicie z autostrady i pojechał tak:
http://goo.gl/maps/8d57q
Tylko w nocy szkoda widoków :( . No i droga biegnie przez tereny górzyste i leśne, trzeba uważać na zwierzynę.
Od kilku lat wracałem z okolic Trogiru tylko "starą drogą", ale zawsze w dzień.
Walker86
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Walker86 » 14.06.2013 10:03

Ok. Dzięki. Co do wjazdu na autostradę przed tunelem sugerowałem się radami el_quapo dotyczącymi tej trasy oraz faktem, iż jadę autem na gaz, którego muszę dokarmiać co około 300km (bralem pod uwagę stację w Maslenicy, chociaż tak naprawdę to nie znalazłem potwierdzenia czy w nocy/wczesnym rankiem funkcjonuje). A czy stacje z LPG wymieniane przez el-quapo, czyli w Rastoke (k.SLunj), oraz w Korenicy funkcjonują w nocy?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.06.2013 10:45

Stacje INA w Korenicy i Slunj otwarte jest całodobowo:
http://www.gps-data-team.com/where/INA_Korenica
http://www.ina.hr/default.aspx?id=474&benzid=80
Czy na tych stacjach jest LPG, niestety nie wiem bo nie mam zagazowanego auta. :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.06.2013 15:40

Dla tych którzy planują przejazd "starą drogą".
Zamknięty jest odcinek D1 pomiędzy miejscowościami Udbina i Gračac
http://goo.gl/maps/eZr7L
Objazd poprowadzony jest drogą 522 i 50
http://goo.gl/maps/uUy92
Objazd bardzo prosty.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 28.06.2013 21:57

dids76
Jak wygląda objazd D1 tzn. oznakowanie, nawierzchnia. Ja D1 jechałem bardzo dawno (2002r) ale była ok. oprócz w chwili obecnej remontowanego odcinka.
O której byłeś w rejonie J.Plitvickie i jaki był ruch na drodze na dojeździe jak i w ich rejonie.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.06.2013 22:20

Nocowałem w Korenicy. Wieczorem jechałem od Karlovaca do Korenicy. Rano ok 8:30 ruszyłem z Korenicy do Splitu. Ruch na całej trasie minimalny, trochę słabo oznaczony objazd w okolicach Udbiny, miałem wcześniej ustawioną navi i poprowadziła bez problemu. Nawierzchnia na D1 b.dobra. Od kilku lat zawsze wracam z Cro D1, w tym roku jadę nią w obie strony.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 29.06.2013 07:07

Dzięki dids76 za info.
Ja 06/07 wypróbuję twój wariant z tym że Cz i A autostradą, Sl objazdem a potem częściowo autostradą by w Zagrzebiu zjechać na D1. Celem jest Murter.
Ciekawe jakie zmiany nastały wzdłuż starej trasy od 2002 roku. Wtedy nawet na postój trzeba było wybierać bezpieczne miejsca bez wychodzenia np. za krawężnik bo teren był wygrodzony z napisem "miny". Takie tabliczki ciągły się przez wiele kilometrów.
edwardbarba
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) edwardbarba » 11.07.2013 18:05

dids76 napisał(a):
Walker86 napisał(a):Witam,

Troszkę odżywię temat.
Po drodze z PL w okolice Primosten planujemy zatrzymać się w Zagrzebiu na całodniowe zwiedzanie, a następnie wyruszyć w nocną podróż do celu. W związku z tym, iż autostradą dojechalibyśmy za szybko powstał pomysł, aby na spokojnie dojechać do Primosten starą drogą przez Plitvice, potem przejazd autostradowy przez St. Rock, zjazd z autostrady w Maślenicy i przez Sibenik do celu. Czy to dobry pomysł na spokojny nocny przejazd? Czy lepiej dojechać szybciej autostradą i przekimać się do rana na jakimś parkingu? Nie chcemy nigdzie zatrzymywać się na nocleg po drodze ( poza parkingami :p).

Pozdrawiam
Kamil

Spokojnie dasz radę przejechać w nocy D1. Do Primošten zrezygnowałbym całkowicie z autostrady i pojechał tak:
http://goo.gl/maps/8d57q
Tylko w nocy szkoda widoków :( . No i droga biegnie przez tereny górzyste i leśne, trzeba uważać na zwierzynę.
Od kilku lat wracałem z okolic Trogiru tylko "starą drogą", ale zawsze w dzień.

Witam!Ja też spróbuję tą trasą,chociaż jadę dopiero 2 raz do Chorwacji.Odwiedzimy Plitwice i dalej do Rogoznicy.Może już nie będzie objazdu/wyruszam 27.08/.Pozdrawiam :papa:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.07.2013 21:21

edwardbarba napisał(a):Witam!Ja też spróbuję tą trasą,chociaż jadę dopiero 2 raz do Chorwacji.Odwiedzimy Plitwice i dalej do Rogoznicy.Może już nie będzie objazdu/wyruszam 27.08/.Pozdrawiam :papa:

Na HAK że mają skończyć do 31 lipca.
http://www.hak.hr/de
Bis zum 31. Juli ist der Verkehr auf der Landstraße D1 Udbina-Gračac gesperrt. Umleitung: Udbina-D522-Gornja Ploča-ŽC5165-Sveti Rok-D50-Gračac.
edwardbarba
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) edwardbarba » 12.07.2013 18:33

dids76 napisał(a):
edwardbarba napisał(a):Witam!Ja też spróbuję tą trasą,chociaż jadę dopiero 2 raz do Chorwacji.Odwiedzimy Plitwice i dalej do Rogoznicy.Może już nie będzie objazdu/wyruszam 27.08/.Pozdrawiam :papa:

Bis zum 31. Juli ist der Verkehr auf der Landstraße D1 Udbina-Gračac gesperrt. Umleitung: Udbina-D522-Gornja Ploča-ŽC5165-Sveti Rok-D50-Gračac.

Dzięki bardzo! :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 25.07.2013 17:17

A kto mi powie jak w praktyce wygląda podjazd na odcinku drogi 27 w kierunku Gračac jadąc od Jasenice??? na street view wygląda pięknie ale pchać się tam z przyczepą?
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 04.08.2013 11:38

Bis zum 31. Juli ist der Verkehr auf der Landstraße D1 Udbina-Gračac gesperrt. Umleitung: Udbina-D522-Gornja Ploča-ŽC5165-Sveti Rok-D50-Gračac.[/quote]
Dzięki bardzo! :)[/quote]

Witam.
Czy ktoś podróżował tą trasą ostatnio, czy remontowany odcinek jest już otwarty?
marekb
Cromaniak
stara droga na wybrzeże

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 07.04.2014 08:07

Tak się zastanawiam czy ktoś jeszcze jeździ starą drogą od Karlovaca na wybrzeże? Może by tak w tym roku spróbować "wrócić" na starą drogę? Kiedyś były tam gigantyczne korki w sezonie i ciekawe czy dalej tak jest czy raczej swobodnie można się poruszać. Pewnie ciężko wowczas byłoby w jeden dzień zrobić całą trasę od domu ale i przyjemności i widoki i inaczej :) ?
Bocian
zbanowany
Re: stara droga na wybrzeże

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.04.2014 08:10

Wracaj.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

wycięte z FAQ: Dojazd starą drogą przez Plitvice i Knin. - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone