krutom napisał(a):darekn napisał(a):Polecam trasę (jadąc od strony Krakowa do południowej Dalmacji) : Korbielów-Rużomberok-Bańska Bystrzyca-Zwoleń-przejście graniczne Sahy. Na odcinku słowackim jest 30 km odcinek płatnej autostrady między Bańską a Zwoleniem (10euro), można ominąć nadkładając kilka km lub zaryzykować zapytawszy wcześniej na CB.
Post w zakresie opłat za przejazd przez Słowację jest nieprecyzyjny.
Mogloby z niego wynikać, że na odcinku miedzy Banska Bystrica - Zvolen jest pobierana opłata 10 EUR.
Tymczasem to nieprawda.
W Słowacji obowiązują winiety i to nie tylko za autostrady ale także za drogi 1 klasy. Szczegóły na przykład pod adresem: http://abc.onet.pl/2029,1064804,kontent.html
Od Ruzomberoka do Banskiej Bystricy prowadzi droga E77 i nie da sie jej praktycznie ominąć, więc wykupienie winiety jest niezbedne.
Brak winietki karany jest mandatem w wysokości jej podwójnej wartości, odpowiedniej dla kategorii danego pojazdu plus obowiązek jej wykupienia.
Pozdrowienia
No i za nic nie oddam widoków , jakie mogłam oglądać zza kierownicy na krętych górskich drogach, zwłaszcza kiedy zjeżdżałam w dół w kierunku Obrovaca. Gorąco polecam .
terenowiec napisał(a):....... Czy polecacie takie rozwiązanie?
andy_n napisał(a):Moje pytania:
- jaki czas powinienem sobie zarezerwować na przejazd z Plitwickich Jezior do Drasnic? wariant: 1) autostrada, wariant 2) "jedynka"
- jaki koszt opłat autostradowych na ww. tarsie?
andy_n napisał(a):- czas przejazdu jedynką wydłuży się o ponad 3 godziny;
andy_n napisał(a):- trudna i męcząca trasa; na początku fajne i miłe widoki, później męczarnia i ciągłe kręcenie kółkiem
andy_n napisał(a):- oszczędności na opłatach autostradowych zjedzą zwiększone wydatki na paliwo.
andy_n napisał(a):Moje pytania:
- jaki czas powinienem sobie zarezerwować na przejazd z Plitwickich Jezior do Drasnic? wariant: 1) autostrada, wariant 2) "jedynka"
- jaki koszt opłat autostradowych na ww. tarsie?
andy_n napisał(a):Z Twoich wyliczeń wynika, że jazda autostradą jest krótsza o 2 godziny, a to już wymierna korzyść icon_biggrin.gif
armar napisał(a):Ja tam bym Cie namawiał jednak na trasę przez Knin, zjedziesz sobie na autostradę w okolicach Splitu i dalej do Drasnic
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi