Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wycięte z FAQ: Dojazd starą drogą przez Plitvice i Knin.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.08.2018 18:56

Od kilku lat jeżdżę "starą drogą". W drodze "do" przeważnie do Splitu, ale w drodze "z" często jeżdżę z Makarskiej. Zawsze jechałem z Makarskiej D8 do Splitu a potem D1 na Sinj. W tym roku pojechałem tak: https://goo.gl/maps/ozGTkC1vT8s
W nocy nie polecam, za tunelem Sv Ilja wąska, kręta droga. Ten wariant https://goo.gl/maps/PkzKnfussLz na pewno lepszy.
Marko66
Croentuzjasta
Re: Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 17.08.2018 10:26

szaki17 napisał(a):
tre_k napisał(a):Kolego kawałek autostrada kawałek D1 czasowo wychodzi podobnie

No nie wiem czy wyjdzie podobnie, szczególnie w sezonie.
Ja dwa lata temu (połowa sierpnia) skusiłem się na jazdę drogą D1 Karlowac - Zadar , i bardzo szybko szukałem powrotu na autostradę . Sznur samochodów ciągnących się do Plitwic, za Plitwicami niby luźniej ale ciągłe ograniczenia, miejscowe zawalidrogi, odechciewa się jazdy.
Nikt mnie nie przekona do jazdy "bokami", jak są autostrady.

A ja mam zupełnie odwrotne doświadczenia. W 2013 jechałem autostradą na Murter i ostatnie niecałe 400 km (od granicy) zajęło mi prawie 12h :evil: , była to sobota.
W 2015 roku jechałem na Pag, też w sobotę. Gdy rano przekroczyliśmy granicę i już na pierwszych bramkach było tłoczno zdecydowałem się na ominięcie Zagrzebia i wróciłem na autostradę w okolicach Jastrebarsko. Okazało się że nie ma jazdy tylko skoki tj. stoimy, jedynka, dwójka i znowu stoimy. Zdecydowałem się na wariant opisywany wielokrotnie przez Dids76. Przed Karlovacem zjechałem na "starą drogę" nr 1 i jechałem non stop, zatrzymując się tylko na własne życzenie. Pozwoliło mi to zaoszczędzić około 5 godzin, gdyż autostrada praktycznie stała. Jeśli znowu kiedyś pojadę bardziej na południe (bo ostatnio była 2 razy Istria i Krk) to jadąc z piątku na sobotę, w przypadku trafienia na korki w okolicach Zagrzebia, na pewno wybiorę "starą drogę". Wg mnie lepiej jechać wolniej niż stać albo jechać na pierwszym biegu autostradą :D
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 18.08.2018 09:59

Stara D1 to najlepsze rozwiązanie, wystarczy dziś popatrzeć na GM i już jest opóźnienie na autostradzie (za Karlovac wypadek, dalej korek) kilkanaście minut. Czyli jadąc bezpłatną drogą już jesteśmy wyzerowani czasowo z autostradą, a jak całość gości dojedzie do Svati Rok i do tego dojdzie wiatr, to stara D1 już jest lepsza czasowo. Nie porównuję kosztów przejazdu bo to oczywiste.
Szaki17
Pewnie jechałeś w okolicy godz 10-12 to mogłeś natrafić na zagęszczenie ruchu w rejonie Plitvic to normalne, w sobotę jest tam dużo luźniej. Dalej na południe to w zasadzie pustkowie.
Za dwa tygodnie ponownie jadę D1 na południe aż do Caporice i dopiera tam zjadę na autostradę.
tre_k
Croentuzjasta
Re: Jadranka - piekielny trakt czy droga do raju ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) tre_k » 03.04.2019 08:24

A jakie macie opinie na temat drogi nr 1 ? Z Karlovac na Plitwickie dalej na Knin i Dugopolje ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.04.2019 10:26

tre_k napisał(a):A jakie macie opinie na temat drogi nr 1 ? Z Karlovac na Plitwickie dalej na Knin i Dugopolje ?

Mamy dosyć sporo opinii o tej trasie, ale w tym wątku: wyciete-z-faq-dojazd-stara-droga-przez-plitvice-i-knin-t32832-210.html?hilit=d1%20knin
:papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.04.2019 10:48

tre_k napisał(a):A jakie macie opinie na temat drogi nr 1 ? Z Karlovac na Plitwickie dalej na Knin i Dugopolje ?

Na przyszłość pisząc i zamieszczając posty, czytaj tytuł wątku.
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 10.06.2019 08:02

dids76 napisał(a):Od kilku lat jeżdżę "starą drogą". W drodze "do" przeważnie do Splitu, ale w drodze "z" często jeżdżę z Makarskiej. Zawsze jechałem z Makarskiej D8 do Splitu a potem D1 na Sinj. W tym roku pojechałem tak: https://goo.gl/maps/ozGTkC1vT8s
W nocy nie polecam, za tunelem Sv Ilja wąska, kręta droga. Ten wariant https://goo.gl/maps/PkzKnfussLz na pewno lepszy.

Ja za Knin jadę na Drniś i Uniesić i na Prgomet tam dopiero jest pusto a nawet pola minowe można zobaczyć :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.09.2021 16:50

Odświeżam, bo nie mogę znaleźć innego wątku z tym związanego:
Dziś na D1 i 218 + łącznik do nich i drogach okolicznych była jakaś akcja Policji - pomiędzy Korenicą, a Bruvnem.
Stały lotne oznaczone posterunki bezpośrednio na drodze spowolnienie do 40km/h, widzieliśmy kilkanaście radiowozów stojących i jadących. Mieliśmy kontrol: dokumenty, skąd i dokąd jedziemy, zaglądanie do samochodu; pan Policjant na siłę chciał po angielsku, ale nie za bardzo mu szło.
To samo na krzyżówce D1 i 5203 (tutaj), stał wóz wojskowy, jechaliśmy w stronę przejścia do Bośni, również podobna kontrol. A myślałem, że wpadka za prędkość.
MaWe89
Plażowicz
Re: Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaWe89 » 21.07.2022 21:35

Witam ,

Pierwszy raz wybieramy się do Chorwacji.
Startujemy z Katowic do Omisia.
Dla dreszczyku emocji będziemy podróżować zestawem z przyczepą kempingową

Jaka polecacie trasę przez Słowenię i CRO.
SLO i CRO objazd za darmo

Na pewno chce jechać A1 na Ostrave, potem Austria .
Z racji jazdy z przyczepą wydaje mi się że najlepiej granicę przekroczyć w Spielfeld ale co dalej. Fieldbach chyba za bardzo górzyste.
Potem
437 na Maribor, później 454 na Ptuj a dalej ?

Jak później w CRO ?
Myślałem na Gornji Macejli wzdłuż autostrady na Zagrzeb, Karlovac,"jedynka" na Plitvice, Knin, Perucko jezioro chciałem zrobić jakiś przystanek i potem do Omisia
tre_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tre_k » 21.07.2022 22:00

Kolego z Ktw do Omis leć na Zwardoń, Bratysławę z winieta na Słowację potem 86 Węgry bez winiety. I dalej masz cała trasę za free. Zastanów się dobrze nad trasa przez plitwickie tym bardziej jeszcze z przyczepa. Raz jechałem i poprowadziło mnie górami i wioskami, trasa mnie umeczyla.
MaWe89
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaWe89 » 21.07.2022 22:20

tre_k napisał(a):Kolego z Ktw do Omis leć na Zwardoń, Bratysławę z winieta na Słowację potem 86 Węgry bez winiety. I dalej masz cała trasę za free. Zastanów się dobrze nad trasa przez plitwickie tym bardziej jeszcze z przyczepa. Raz jechałem i poprowadziło mnie górami i wioskami, trasa mnie umeczyla.

Plitvice mogę sobie podarować , miał być tam przystanek ale cena wstępu troche zabija więc możemy to pominąć :D

Jeżeli chodzi o SK i HU - to z kolei forum karawaningowe odradza z powodu czepiania się policji co do zestawów. I niby rzez CZ i A szybciej
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.07.2022 22:25

Co roku jeżdżę D1 przez Plitvice i Knin do Spilitu, ale z przyczepą bym chyba jednak wybrał autostradę. :papa:
tre_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tre_k » 21.07.2022 22:27

A to nie wiem, nigdy nie jechałem zestawem. Wiem, że więcej przez Knin więcej nie jadę, jechałem jakimiś wioskami, zawalone domy z dziurami po kulach tak mnie gps poprowadził.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.07.2022 22:33

Jak dla mnie droga bardzo ok. Jakieś 40km bliżej, około 1,5 godziny dłużej i 162Kn taniej niż autostradą.
MaWe89
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaWe89 » 22.07.2022 07:00

dids76 napisał(a):Jak dla mnie droga bardzo ok. Jakieś 40km bliżej, około 1,5 godziny dłużej i 162Kn taniej niż autostradą.

Autostrada niby lżej , ale lokalnie widoki pewnie lepsze. No i plus zestawu to przystanek i odpoczynek kiedy się chce. Nikt nas nie goni.

300 kun taniej :) zestaw z przyczepą jest liczony w drugiej kategorii wychodzi 2x wiecej niż samo auto.

Czas mnie nie przeraża startujemy w czwartek po południu żeby na sobotę do 17:00 być na kempie.

A co z droga przez SLO jak polecacie jechać.

Mam też jeszcze jedno pytanie z CRO jedziemy pod Wenecję droga też z ominięciem autostrad .
Myślałem nad jazdą wybrzeżem przez Split i w Górę potem w stronę Rijeki ale potem mam dylemat co dalej. Jak objechać SLO od Rijeki do Triestu.

Pakować się od razu do SLO czy nadłożyć i przekroczyć granicę gdzieś przy samym morzu.

SLO na powrocie tez bez winiety, Włochy również lokalnie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

wycięte z FAQ: Dojazd starą drogą przez Plitvice i Knin. - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies