Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wycięte z FAQ: Dojazd starą drogą przez Plitvice i Knin.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 03.08.2015 12:29

Dids76 - co możesz powiedzieć o odcinku Karlovac - Gracac ? Są tam jakieś niespodzianki typu objazd, zdjęta nawierzchnia ? Pytam bo w piątek ruszam na Pag i ten odcinek "starej drogi" mnie interesuje.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.08.2015 12:42

Jechałem tam ostatnio 3 tygodnie temu i mogło się trochę pozmieniać :wink:
Był remont drogi w okolicach m. Prijeboj i według HAK trwa on nadal (do 5 września). Jak już kilka razy pisałem, według mnie najgorszy jest odcinek Karlovac-Plitvice, dosyć kręty z małą ilością miejsc do wyprzedzania i o dosyć sporym ruchu. Potem im dalej na południe tym luźniej, od kilku lat jeżdża D1 i mje sie podobo :oczko_usmiech: :mrgreen:
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 03.08.2015 12:58

Trasa D1 jest ok, w zeszłym roku jechałem ją od Karlovaca do Dugopolje (mieszkałem w Molunat), w tym roku byłem w Dobra Voda-Czarnogóra i z D1 zjechałem w Gornja Ploca i dalej autostradą do Ploce (na D1 wyszła mi średnia 75km/h, a jeżdżę dość przepisowo, także trasa szybka i fajna widokowo)
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 04.08.2015 11:09

Dzięki Mariusz i slavko.v. Nie wiem jak będzie wyglądała trasa, bo wyjeżdżam w piątek po południu i zależy kiedy dotrę w okolice Karlovaca, a przede wszystkim jak będzie wyglądała sytuacja na autobanie. Jeśli będzie tłoczno to na pewno ucieknę na D1.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 04.08.2015 12:28

jak będzie tłok możesz ominąć Lucko... i przejście graniczne w Gruskovlje/Macelj SLO/HR, no tal, ale Ty tam będziesz w nocy... i pewnie tłoku nie będzie.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.08.2015 12:50

Marko66 napisał(a):Dzięki Mariusz i slavko.v. Nie wiem jak będzie wyglądała trasa, bo wyjeżdżam w piątek po południu i zależy kiedy dotrę w okolice Karlovaca, a przede wszystkim jak będzie wyglądała sytuacja na autobanie. Jeśli będzie tłoczno to na pewno ucieknę na D1.

Ja w tym roku wyjeżdżałem w piątek 26.06 (dzień rozdania świadectw) o 12:00 z Raciborza. Z autostrady w Karlovacu zjeżdżałem o 21:20 (co najmniej mam tak na rachunku ;) ) . Po drodze były trzy postoje, zakup winiety w Austrii, tankowanie w Austrii i dłuższy na pizzy w Słowenii :oczko_usmiech: i do tego korek w Wiedniu w którym straciłem dobrą godzinę. W porcie w Splicie byłem o 1:40 w nocy, od Karlovaca miałem tylko jedną przerwę na tankowanie, już w Splicie. Droga od Plitvic była praktycznie pusta.
corsarz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) corsarz » 26.02.2016 22:21

Czasu do wyjazdu jeszcze mnóstwo ale już mi zaprząta głowę ;)
Jadę w połowie czerwca. Planuję przejazd drogą D1 na odcinku: Karlovac - do zjazdu Gornja Ploca.
I tu pytanie: czy przejazd tym odcinkiem D1 w niedzielę około południa to jest dobry pomysł ? Czy spodziewać się korków w tym terminie i godzinach przed plitvicami ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.02.2016 22:28

corsarz napisał(a):Czasu do wyjazdu jeszcze mnóstwo ale już mi zaprząta głowę ;)
Jadę w połowie czerwca. Planuję przejazd drogą D1 na odcinku: Karlovac - do zjazdu Gornja Ploca.
I tu pytanie: czy przejazd tym odcinkiem D1 w niedzielę około południa to jest dobry pomysł ? Czy spodziewać się korków w tym terminie i godzinach przed plitvicami ?

Nie będzie w połowie czerwca żadnych korków na tej trasie.
Mogą być miejscowe spowolnienia, jeśli będzie gdzieś remont drogi lub jakiś poważny wypadek.
mariusz6919
Globtroter
Re: Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz6919 » 10.07.2016 11:10

Witam ,jadąc z Korenicy przy Plitvickich Jeziorach gdzie się kierować na najbliższy wjazd do autostrady w kierunku Splitu :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2016 13:11

mariusz6919 napisał(a):Witam ,jadąc z Korenicy przy Plitvickich Jeziorach gdzie się kierować na najbliższy wjazd do autostrady w kierunku Splitu :papa:

https://www.google.pl/maps/dir/Korenica ... 081323!3e0

Gornja Ploča

https://www.google.pl/maps/dir/Korenica ... 081323!3e0
Carlito_1981
Autostopowicz
Droga D1 - Karlovac-Slunj-Knin-Dugopolje-Split

Nieprzeczytany postnapisał(a) Carlito_1981 » 01.05.2017 19:31

Witam, jadę w czerwcu w trasę Toruń - Orebic (Półwysep Peljesac). Chciałbym zaoszczędzić trochę na chorwackiej autostradzie i pojechać drogą D1 na trasie Karlovac-Dugopolje (303km). Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą drogą? Jaka nawierzchnia? Jaka trudność drogi? Dzięki za info. Dodatkowa jakby ktoś dał znać ile kosztuje obecnie LPG na INAw Neum i czy można płacić kartą. Pozdrawiam K. :D
dids76
Koneser
Re: Droga D1 - Karlovac-Slunj-Knin-Dugopolje-Split

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.05.2017 09:38

Carlito_1981 napisał(a):Witam, jadę w czerwcu w trasę Toruń - Orebic (Półwysep Peljesac). Chciałbym zaoszczędzić trochę na chorwackiej autostradzie i pojechać drogą D1 na trasie Karlovac-Dugopolje (303km). Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą drogą? Jaka nawierzchnia? Jaka trudność drogi? Dzięki za info. Dodatkowa jakby ktoś dał znać ile kosztuje obecnie LPG na INAw Neum i czy można płacić kartą. Pozdrawiam K. :D

Od kilku lat jeżdżę D1 od Karlovaca do Splitu.
Jak dla mnie najgorszy jest odcinek Karlovac - Plitvice. Dosyć duży ruch, mało miejsc do wyprzedzania i sporo miejscowości.
Dalej na południe już jest ok, ruch niewielki, dużo docinków prostych, podjazdy na wzniesienia z dwoma pasami itp. Nawierzchnia ok. Trasa nie jest trudna, ale raczej polecam do jazdy w dzień. Pod koniec czerwca znów nią pojadę :oczko_usmiech: :mrgreen:
estre
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) estre » 02.05.2017 10:45

Ja jechałam nocą głównie. Bardzo przyjemna trasa, niewielki ruch. Zgadzam się z dids76, że do Plitvic faktycznie w zależności od pory może być więcej aut.
Jeśli chodzi o nocną przeprawę, należy uważać na zwierzęta. Szczególnie w okolicach Plitvic i dalej aż do Knina było tego sporo.
marek_l
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_l » 29.06.2017 10:32

Jak wygląda sprawa stacji paliw na tej trasie? Czy jest po drodze gdzie się zatrzymać na kawę i toaletę w przyzwoitych warunkach?
pozdr.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 29.06.2017 11:29

marek_l napisał(a):Jak wygląda sprawa stacji paliw na tej trasie? Czy jest po drodze gdzie się zatrzymać na kawę i toaletę w przyzwoitych warunkach?
pozdr.

Skorzystaj z tego planera https://map.hak.hr/?lang=en&s=mireo;roa ... 6&poi=B483
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

wycięte z FAQ: Dojazd starą drogą przez Plitvice i Knin. - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies