Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wycięte z FAQ: Dojazd starą drogą przez Plitvice i Knin.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.04.2014 22:21

beakarp napisał(a):Ile czasu może zająć przejazd z Grazu/ tam mamy nocleg/ na Makarską starą drogą?. Zdążymy dojechać przed północą /wyjazd z Grazu po śniadaniu/?

Spokojnie zdążycie. Droga powinna wam zająć ok 8 godzin +/-1 :wink:
Wiktoria
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiktoria » 03.06.2014 17:17

Dobra, kto pomoże blondynce? :wink:

Mamy obrany kierunek--> Brela :P
Szukam teraz dojazdu.
Jedziemy w dwie rodziny, Oplem Vivaro- co niestety podniosło nam koszty do opłacenia na bramkach w Cro.
Jedziemy przez Węgry.
Wertując forum znalazłam możliwość przejazdu przez Chorwację starą droga nr 1.
Nie chcę jechać całej trasy tą drogą bo się boję takich krętych dróg - a to też wyczytałam na forum :wink:

Mam kilka wymysłów i potrzebuję podpowiedzi czy one mają sens. Czy warto pewne odcinki autostrady zmieniać na krajówkę. Czy w ogóle to ja dobrze sobie wszystko odczytałam :roll:

1) Cała trasa autostradą:
a4- Gorican-Zagrzeb (czy to jest zjazd Sveta Helena?)
potem jadę darmową(?) obwodnicą i wjeżdżam w Lucko na a1 i jadę do Sestonovać?

2) wersja ta ma taki sam początek i nawet wjadę w Lucko na A1 ale zjadę w Karlovac i pojadę już drogą nr 1 do Gornja Ploca. tam znów wjadę na A1 i już pojadę do Sestanovac.

3) w tej wersji pojadę A4 do Zagrzebia i potem już drogą nr 1 do Gornja Ploca. tam wbiję na A1 już do Sestanovac.

4) w tej wersji nie będę jechać nawet A4. od Letenye pojadę drogą nr 1 do Gornja Ploca i dopiero tam A1.

czy ktoraś trasa ma sens ? :roll: dokąd mogę jechać starą drogą żeby nie trafić na najgorsze kręcioły? Czy do Gornja Ploca dojadę spokojnie?
Bo dalej do Knin i Lozovac to już chyba mogę sobie darować jeśli chcę jechać bez czarnych myśli? :oops:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.06.2014 20:16

Ja bym wybrał wariant, autostradami do Karlovaca a potem D1, czyli "starą drogą". Jest na niej kilka krętych odcinków, ale droga jest szeroka więc nie jest taka straszna. D1 pojechałbym do Splitu
Dwa lata temu wracaliśmy w dwa samochody (znajomi właśnie Oplem Vivaro), jechaliśmy z okolic Trogiru D8, później na wysokości Šibenika na drogę 33 i właśnie w Knin wjeżdżaliśmy na D1. Vivaro, jak i kierowca dali radę ;)
Na autostradzie A1 Vivaro "kasowało" jak za osobowy samochód :wink:
Wiktoria
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiktoria » 03.06.2014 20:47

dzięki dids.
nie wiem czy dobrze zrozumiałam?
wjeżdżam na A4 w Gorican. jadę do Zagrzebia.
potem jest jakaś obwodnica? A3? darmowa?
Z niej wjeżdżam w Lucko na A1 i jadę do Karlovac?
Tam zjeżdżam z autostrady na D1.
Chciałam zjechać w Gornja Ploca bo bałam się, że dalej jest juz bardzo kręto.
Ale piszesz, żeby jechać do Splitu. Czyli mijam Knin , Sinj? I co? Na Dugopolje wjechać na A1? CZy dalej na Split zjechać D1? I potem jak na Brelę? Drogą nr 8?

Jeśli chodzi o koszt przejazdu Vivaro to sugeruję się wyłącznie cennikiem który w II kat. ma auta ponad 1,90 ( więc tu się łapie Vivaro) Ciekawe jak nas policzą...

edit:
z innego wątku, to mnie niepokoi:
"...unikniemy dość trudnego odcinka drogi od Gracaca do Maslenicy..."
tam właśnie było polecone zjechać na Gornja Ploca, w w/w powodu :roll: który mnie stresuje :roll:

edit2
a może.... skoro od Gracaca robi się trudny odcinek to może tam zjechać na D27 i wbić na autostradę w Benkovac? :roll: jak ta droga wygląda? :roll:
czy to już w ogóle bez sensu i jeśli już nie chce jechać tym gorszym odcinkiem to może faktycznie zjechać na Gornja Ploca?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.06.2014 21:51

A4 płatna, obwodnica Zagrzebia do Lučko bezpłatna, A1 do Karlovaca ( w ubiegłym roku było za osobowe auto 18Kn).
Nigdy D1 nie wydawała mi się jakoś strasznie kręta, to już gorzej (oczywiście według mnie) wygląda D8 czyli "Jadranka". Dosyć kręty jest zjazd i wyjazd z Knin, ale są w CRO bardziej kręte odcinki :oczko_usmiech: . W ubiegłym roku jechałem właśnie D1 od Karlovaca przez Knin, Sinj aż do Splitu, dlatego tak napisałem. Jeśli spojrzysz na mapę to każdy zjazd do Breli jest kręty i z tego co wiem to dosyć stromy :wink:
http://goo.gl/maps/PWe1x
Najmniej kręta wydaje się trasa przez tunel "Sveti Ilja", ale jest on dodatkowo płatny.

Większość "zwykłych" dróg w CRO w terenach górzystych jest dosyć kręta, więc jeśli boicie się zakrętów to jednak radzę jechać autostradą. Z drugiej strony i tam jest dosyć kręty odcinek, przy wyjeździe z tunelu "Sveti Rok" :oczko_usmiech: :mrgreen:
damianrej
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianrej » 03.06.2014 22:01

My co roku wracamy starą drogą z Mariny kierując się na knin, sinj ale najbardziej kręty odcinek jest w okolicach krk, Reszta trasy jest całkiem przyjemna.
Najlepszą przygodę mieliśmy 2 lata temu jak wracając właśnie drogą D1 nawigacja nagle stwierdziła że krócej będzie jak skręcę wprawo, a ja z kolei stwierdziłem że na powrót możemy zobaczyć jeszcze coś nowego i jej posłuchałem. Jakie było nasze zdziwienie gdy na końcu drogi zobaczyliśmy znaki mówiące o zaminowaniu terenu :))
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.06.2014 22:30

damianrej napisał(a):My co roku wracamy starą drogą z Mariny

My przez kilka lat "starą drogą" wracaliśmy z Poljicy :oczko_usmiech:
damianrej napisał(a):Najlepszą przygodę mieliśmy 2 lata temu jak wracając właśnie drogą D1 nawigacja nagle stwierdziła że krócej będzie jak skręcę wprawo, a ja z kolei stwierdziłem że na powrót możemy zobaczyć jeszcze coś nowego i jej posłuchałem. Jakie było nasze zdziwienie gdy na końcu drogi zobaczyliśmy znaki mówiące o zaminowaniu terenu :))

Podobne zdarzenie miałem w 2008 roku gdy z Plitvic do Senj nawigacja poprowadziła mnie trochę dziwną drogą :oczko_usmiech:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.06.2014 00:12

Wiktoria napisał(a):Dobra, kto pomoże blondynce? :wink:

Mamy obrany kierunek--> Brela :P
Szukam teraz dojazdu.
Jedziemy w dwie rodziny, Oplem Vivaro- co niestety podniosło nam koszty do opłacenia na bramkach w Cro.
Jedziemy przez Węgry.
Wertując forum znalazłam możliwość przejazdu przez Chorwację starą droga nr 1.
Nie chcę jechać całej trasy tą drogą bo się boję takich krętych dróg - a to też wyczytałam na forum :wink:

Mam kilka wymysłów i potrzebuję podpowiedzi czy one mają sens. Czy warto pewne odcinki autostrady zmieniać na krajówkę. Czy w ogóle to ja dobrze sobie wszystko odczytałam :roll:

1) Cała trasa autostradą:
a4- Gorican-Zagrzeb (czy to jest zjazd Sveta Helena?)
potem jadę darmową(?) obwodnicą i wjeżdżam w Lucko na a1 i jadę do Sestonovać?

2) wersja ta ma taki sam początek i nawet wjadę w Lucko na A1 ale zjadę w Karlovac i pojadę już drogą nr 1 do Gornja Ploca. tam znów wjadę na A1 i już pojadę do Sestanovac.

3) w tej wersji pojadę A4 do Zagrzebia i potem już drogą nr 1 do Gornja Ploca. tam wbiję na A1 już do Sestanovac.

4) w tej wersji nie będę jechać nawet A4. od Letenye pojadę drogą nr 1 do Gornja Ploca i dopiero tam A1.

czy ktoraś trasa ma sens ? :roll: dokąd mogę jechać starą drogą żeby nie trafić na najgorsze kręcioły? Czy do Gornja Ploca dojadę spokojnie?
Bo dalej do Knin i Lozovac to już chyba mogę sobie darować jeśli chcę jechać bez czarnych myśli? :oops:

Z podanych wariantów dla mnie najciekawszy i najbardziej sensowny jest wariant 2).
Pomijasz te mniej ciekawe odcinki DK1 i nadganiasz autostradą a najbardziej widokowe pokonujesz właśnie DK1.
Wiktoria
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiktoria » 04.06.2014 19:49

dids76 napisał(a): W ubiegłym roku jechałem właśnie D1 od Karlovaca przez Knin, Sinj aż do Splitu, dlatego tak napisałem.

Do Splitu i co dalej?
Jadąc DK1 mijam Sinj i w miejscowości Brnaze wybieram zjazd na Split.? I co dalej?
W Dugopolje wbić na A1? Czy dalej D1 jechać na Split? I potem D8? Tą krętą Jadranką? :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.06.2014 08:19

Tu już wybór należy do Ciebie :wink:
Według mnie i tego co widać na mapie, najmniej kręta jest trasa przez tunel Sv Ilja
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 05.06.2014 08:53

A4 odcinek od Granicy do Sveta Helena /ceny (I)-42 kuny , (II)-62 kuny.
Obwodnica jak już Dids napsiał jest za free :)
A1 Zagreb Lucko do Karlovac /ceny (I) 19 kun ,(II) 34 kuny
Jak dobrze pamiętam ceny to A4 podrożała na tym odcinku o 6 kun a A1 na tym odcinku podrożała o całą 1 kunę :mrgreen:
Wiktoria
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiktoria » 05.06.2014 18:32

dzięki raz jeszcze dids.

kodens ceny sobie sprawdziłam ale dzięki ;)

dobra to teraz kolejne pytanie :)

Ustalone na razie, że jedziemy autostradą do Karlovac. (62k+34k)
Potem jedziemy D1 przez Knin, Sinj i w Brnaze zjeżdżamy w stronę Splitu ale w Dugopolje wjeżdżamy na a1 i jedziemy do Sestanovac.
czy ja to dobrze czytam na mapie? bo przyznaję, że z mapa to ja jestem na bakier :oops:
(jadąc autem jako super, extra pilot 8) przy każdym zakręcie muszę też przekręcić mapę bo inaczej się gubię :roll: )

Cennik z Dugopolje do Sestanovac pokazuje 26 k???? czyli w sumie wyszło by mi 122 k?

Ale mniejsza z ceną. teraz chciałabym wiedzieć ile dłużej pojadę tą trasą w porównaniu do całej trasy autostradami? da się to jakoś w przybliżeniu określić?
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 05.06.2014 19:01

Wiktoria napisał(a):dzięki raz jeszcze dids.

kodens ceny sobie sprawdziłam ale dzięki ;)

dobra to teraz kolejne pytanie :)

Ustalone na razie, że jedziemy autostradą do Karlovac. (62k+34k)
Potem jedziemy D1 przez Knin, Sinj i w Brnaze zjeżdżamy w stronę Splitu ale w Dugopolje wjeżdżamy na a1 i jedziemy do Sestanovac.
czy ja to dobrze czytam na mapie? bo przyznaję, że z mapa to ja jestem na bakier :oops:
(jadąc autem jako super, extra pilot 8) przy każdym zakręcie muszę też przekręcić mapę bo inaczej się gubię :roll: )

Cennik z Dugopolje do Sestanovac pokazuje 26 k???? czyli w sumie wyszło by mi 122 k?

Ale mniejsza z ceną. teraz chciałabym wiedzieć ile dłużej pojadę tą trasą w porównaniu do całej trasy autostradami? da się to jakoś w przybliżeniu określić?

google pokazuje że autostrada jest około 400km więc około 4 godziny:)

jedynką jest 50km bliżej a google pokazuje ponad 5 godzin.
natomiast wjechanie na autostradę w Dugopolje niewiele daje według googla są to 4 minuty i ponad 10km więcej więc jak już to chyba warto całkiem ominąć tą autostradę:)
Wiktoria
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiktoria » 05.06.2014 19:51

paulr napisał(a):natomiast wjechanie na autostradę w Dugopolje niewiele daje według googla są to 4 minuty i ponad 10km więcej więc jak już to chyba warto całkiem ominąć tą autostradę:)

No to wymyśliłam :oops:
Ok, więc autostradami do Karlovac a potem już jedynką nach konstancin, tfu.... nach Brela :wink:

a z Gorican do Breli pokazuje mi ponad 500 km a nie 400 :roll:
Z Karlovac do Breli A1 wychodzi 383 km/ 4 godz, 38 min.
ta sama trasa D1 pokazuje 346 km/ 5 godz. 4 min.

jeszcze muszę to sprzedać moim kierowcom :D
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 05.06.2014 21:54

Wiktoria napisał(a):
paulr napisał(a):natomiast wjechanie na autostradę w Dugopolje niewiele daje według googla są to 4 minuty i ponad 10km więcej więc jak już to chyba warto całkiem ominąć tą autostradę:)

No to wymyśliłam :oops:
Ok, więc autostradami do Karlovac a potem już jedynką nach konstancin, tfu.... nach Brela :wink:

a z Gorican do Breli pokazuje mi ponad 500 km a nie 400 :roll:
Z Karlovac do Breli A1 wychodzi 383 km/ 4 godz, 38 min.
ta sama trasa D1 pokazuje 346 km/ 5 godz. 4 min.

jeszcze muszę to sprzedać moim kierowcom :D

te czasy i odległości napisałem od Karlowac. bo do tego punktu i tak dojedziecie autostradą, :)
zależy też jak się jedzie autostradą, bo jadąc spokojnie 130 to te 380 kilometry jak nic się nie wydarzy na autostradzie można w 3 godziny przejechać. Ja obie trasy przejechałem autobusem i nie pamiętam by autobus miał problemy na D1 a była to duża Setra i co ciekawe też dopiero w Breli wjechał na 8 i tak aż do Herceg Novi z pominięciem Chorwackiej autostrady od Karlovac. A że autobus był dość rozrywkowy to nie pamiętam miejsca by były jakieś kłopoty z pi.. czytaniem książek.. by jakieś strony wylatywały itp.
Wiadomo to nie to co autostrada gdzie jedyne zachwianie była na łączeniu mostów, ale myślę że da się tą trasę nawet większym samochodem spokojnie przejechać:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

wycięte z FAQ: Dojazd starą drogą przez Plitvice i Knin. - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone