Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wycięte z FAQ: Dojazd starą drogą przez Plitvice i Knin.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran
Re: stara droga na wybrzeże

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.04.2014 08:56

Bodzioch Marek napisał(a):Tak się zastanawiam czy ktoś jeszcze jeździ starą drogą od Karlovaca na wybrzeże? Może by tak w tym roku spróbować "wrócić" na starą drogę? Kiedyś były tam gigantyczne korki w sezonie i ciekawe czy dalej tak jest czy raczej swobodnie można się poruszać. Pewnie ciężko wowczas byłoby w jeden dzień zrobić całą trasę od domu ale i przyjemności i widoki i inaczej :) ?

Może mało aktualne, bo starą drogą jechaliśmy dwa lata temu. Przejazd był w sierpniu, w sobotę.
Żadnych korków, jazda bardzo płynna, a widoki - jak piszesz - zupełnie inne. Szczególnie zapamiętaliśmy postój nad sztucznym Jez. Peručko.
Co do przejazdu w jeden dzień, to zależy kto skąd jedzie. Mnie jest trudno nawet autostradami, ale jeśli ktoś jeździ zawsze A1, to warto dla odmiany pojechać drogą przez Knin. :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 07.04.2014 09:40

Ja od kilku lat jeżdżę "Starą drogą", przeważnie wracałem a w ubiegłym roku jechałem w obie strony. Ruchu wielkiego niema jedzie się płynnie.Mieszkam na południu Polski i bez problemu "na raz" się wyrabiam.
Tu masz podobny temat:
wyciete-z-faq-dojazd-stara-droga-przez-plitvice-i-knin-t32832.html
No i polecam FAQ:
dojazd-stara-droga-przez-plitvice-i-knin-na-poludnie-cro-t17814.html
tomcioooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomcioooo » 08.04.2014 22:57

Jechałem tamtędy w zeszłym roku :) Trasa całkiem Ok :)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 09.04.2014 06:03

Polecam,
Małe zagęszczenie ruchu jest do Plitvic, potem pusto, dot. soboty rano, w pierwszy weekend lipca 13r.
Ja w rejonie Graćac zjechałem ze starej "1" w kierunku Obrovac do Murter i tu też pusto.
W porównaniu do 2002 r to jesteś sam na trasie.
Dids76 fajnie i jasno opisał jak jest teraz.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 09.04.2014 06:20

wielkie dzięki :). a porównywał ktoś czas przejazdu rekreacyjnego starą drogą vs jazda ok 130-150 autostradą? Tak z ciekawości ile nam urwie z krótkich wakacji przejazd widokowy (wiem, wiem nie ma co porównywać, ale... ;) )
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.04.2014 07:11

W okolicach Plitvic od strony Rastoke wśród tygodnia zawróciłem i pojechałem przez góry szutrami w kierunku morza i autostrady. Korek miał kilkanaście km. To było zatwardzenie przez skręcających na parkingi do Plitvic.
Wyjeżdżaliśmy koło 8-rano.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 09.04.2014 07:56

FUX napisał(a):W okolicach Plitvic od strony Rastoke wśród tygodnia zawróciłem i pojechałem przez góry szutrami w kierunku morza i autostrady. Korek miał kilkanaście km. To było zatwardzenie przez skręcających na parkingi do Plitvic.
Wyjeżdżaliśmy koło 8-rano.
no właśnie, nie pamiętam i mnie nie dotknęło bo ostatni raz tamtędy na moto jechałem, ale coś mi świta, że były korki przed Plitvicami i jakieś cięzarówki czy coś na jakichś serpentynach kawałek za Karlovacem ?? my jedziemy koło 15.06 więc może to jeszcze nie będzie ten okres?
Olisia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olisia » 09.04.2014 09:14

do Cro jeździmy 'starą drogą' bo zwyczajnie nie lubimy autostrad - zbyt monotonne 8)
a lokalną w Cro super się jedzie - pustki na drodze, zero korków (nigdy nie mieliśmy), no i widoki :hut: a czasowo niewielka różnica - przynajmniej czas mi jakoś szybciej mija jednak na lokalnej :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.04.2014 09:50

Olisia napisał(a):do Cro jeździmy 'starą drogą' bo zwyczajnie nie lubimy autostrad - zbyt monotonne 8)
a lokalną w Cro super się jedzie - pustki na drodze, zero korków (nigdy nie mieliśmy), no i widoki :hut: a czasowo niewielka różnica - przynajmniej czas mi jakoś szybciej mija jednak na lokalnej :D

Bez kitu :wink: ...

Zagrzeb-Pakostane to 1,5-2 h różnicy między autostradami a krajówką.
Kilometry zbliżone.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 09.04.2014 10:35

sorry że tutaj, ale może ktoś mi pomoże? próbuję skleciś trasę w google maps i zniknęła mi możliwość wstawiania punktów via :P. Może jest jakiś przycisk cycuś ? :)
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 09.04.2014 10:42

Bodzioch Marek napisał(a):sorry że tutaj, ale może ktoś mi pomoże? próbuję skleciś trasę w google maps i zniknęła mi możliwość wstawiania punktów via :P. Może jest jakiś przycisk cycuś ? :)

masz nowe czy stare mapy google?.

W nowych masz pod startem i metą + klikasz na niego i dodajesz punkty via.
W starych klikasz na mapie i dodaj punkt trasy.

A najprościej chycić trasę i samemu przenieść przez miejsce co chce się jechać.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 09.04.2014 11:11

paulr napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):sorry że tutaj, ale może ktoś mi pomoże? próbuję skleciś trasę w google maps i zniknęła mi możliwość wstawiania punktów via :P. Może jest jakiś przycisk cycuś ? :)

wchodzę przez wyszukiwarkę na: https://maps.google.pl/ wyznaczam trasę i ani nie mam plusów pod startem i metą, ani nie mogę jak kiedyś kliknąć i dodać punktu via na mapie :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.04.2014 12:07

Hmm, tuż pod ramką masz aktywny link "dodaj cel podróży".
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 09.04.2014 13:28

Bodzioch Marek napisał(a):
paulr napisał(a):

wchodzę przez wyszukiwarkę na: https://maps.google.pl/ wyznaczam trasę i ani nie mam plusów pod startem i metą, ani nie mogę jak kiedyś kliknąć i dodać punktu via na mapie :P

Jak masz nowe mapy google to w miejscu gdzie wpisujesz miejsce startu i miejsce docelowe pod tym na tej tabelce w lewym dolnym rogu jest plus (w prawym opcje trasy) klikasz na ten plus i dodajesz punkty via.
punkt da się też dodać klikając na mapie prawym klawiszem myszy i dodaj cel podróży. Można też złapać lewym klawiszem myszy na wyznaczonej trasie i przenieść ją samemu w wybrane miejsce.

W starych mapach jest podobnie tylko tam gdzie wpisujesz start i metę masz napisane dodaj cel podróży i na tej samej zasadzie, nie pamiętam ale pewnie prawym klawiszem myszy i na mapie też będzie opcja dodania punktu. A już na 100% da się też przeciągnąć wyznaczoną trasę (minusem tego jest że nie podaje odległości pomiędzy tak utworzonym punktami)
beakarp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) beakarp » 18.04.2014 21:59

Ile czasu może zająć przejazd z Grazu/ tam mamy nocleg/ na Makarską starą drogą?. Zdążymy dojechać przed północą /wyjazd z Grazu po śniadaniu/?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

wycięte z FAQ: Dojazd starą drogą przez Plitvice i Knin. - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies