napisał(a) Doctor Wu » 16.08.2007 18:23
Wojtek44 napisał(a):felder*eagles napisał(a):Podjechaliśmy 60 km do Murteru i wybraliśmy stamtąd się na 9 godzinny rejs na Kornati.
Wspaniałe
W cenie kieliszek rakiji ( no może więcej
), obiadek ryba i dużo wina w Vrulje, oraz przystanek pływacki w błękitnej lagunie na wyspie Levrnaka. Cudo
Na oko 25 letni kapitan / sternik robił takie manewry że szczęka mi opadała, w kilku językach tłumaczył gdzie jesteśmy itd.
Możesz napisać ile taka wycieczka kosztuje, o której rano wypływa, i jakim statkiem płyneliście. Chciałbym w tym roku się wybrać na taki rejs z 4-letnią córką. Żona musi zostać na lądzie, bo źle znosi rejsy statkami.
W sezonie kosztowało 250 kun od dorosłego. Dziecko 4 letnie popłynie za darmo. Statek nazywał się Barbarinec albo Barbarinac, nie pamiętam. Charakterystyczny wygląd - cały w drewnie, z górnym pokładem. Rejs zaczyna się o 9.00 i trwa do 18.00. Na pokład weź jakieś zabawki dla dziecka bo może się nudzić, to nie jest wodolot i płynięcie może trochę się dłużyć. Picie ( alko i non alko ) można kupić na statku, albo zabrać swoje napoje i jedzenie.
W porcie Murter trzeba iść betonowym molem w głąb morza, statki wycieczkowe cumują na końcu kei. Sądzę że można iść w ciemno, w tym samym kierunku startowały 3 statki.
Statek najpierw płynie na zewnątrz archipelagu, wzdłuż klifów. Potem kieruje się na ''miejscowość'' Vrulje, tam jest obiad ( ryba albo mięso z grila, chleb, wino i woda, sałatka ). W osadzie nie ma prądu, zwróć uwagę na panele słoneczne, to ich jedyne źródło prądu. Potem kieruje się na wyspę Levrnaka, gdzie znajduje się piaszczysta zatoka. Tan 1,5 godziny na pływanie. Potem powrót na 18.
Niestety skasowałem namiary telefoniczne na agencję, al ewydaje mi się że to tu :
Travel agency "ARTA"
Podvrtaje 21
22243 Murter
CROATIA
tel ++ 385 (0)22 436 544
fax ++ 385 (0)22 436 545
(summer office)
mob ++ 385 (0)91 590 5959
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
no i parę fotek
klify
statek Barbarinec przycumowany we Vrulje