Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wycieczka na Krk autem z LPG

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mayka
Turysta
Wycieczka na Krk autem z LPG

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayka » 23.08.2012 00:32

Na wstępie witam wszystkich, po przejżeniu tematów z lpg niestety nie znalazłem jakichś wmiare aktualnych danych co do stacji w Słowenii wiec postanowiłem napisać.. jak by ktoś mogł mi powiedzieć gdzie w nocy zatankować lpg na słowenii ? Trase robie taką: Z domu do granicy PL/CZ, przed granicą CZ tankowanie - Chałupki, w CZ przed granicą A tankowanie - Mikolov, A cała do słowenii i dalej... hmm 330km z mikolova do mariboru wiec tankować trzeba bedzie szybko (zbiornik na jakieś 350km)
Wiec powiedzcie mi gdzie tu wlać ? Bo jak zatankuje w mikolovie na czechach chciałbym przejechać całą austrie bez tankowania, bo cena 3,5zł/L za LPG mi sie nie widzi no ale koło mariboru mi braknie lpg wiec... problem, bedzie tam gdzieś stacja żeby można było wlać o 3-4 w nocy ?
Czy wogole moje przemyślenia po przeczytaniu kilkunastu stron waszego forum są trafne ?

A i tak wogole jeszcze nie znalazłem info nigdzie o końcówki do LPG, czy wszyscy mają takie jak u nas ? czy trzeba jakieś przejściówki czy inne badziewie kombinować ?

I tu mam pytanie jeszcze czy jechać do Ljubliany i dalej na Jelsane i dopiero tu do chorwacji (Jade na Krk) czy jechać na Ptuj i Zagrzeb ? Bo droga kilometrowo podobna (1107km/1101km) tylko nie wiem czy to sie opłaca jechać przez Ljubliane czy Wlać w słoweni tylko 10L lub przejechac na pb95 te 70km i dojechać do chorwacji w zatankować za 2,80 ?

No i ostatnie pytanie czy w słowenii kupować winiete i walić na autstrade czy przejechać 437'ką i 710'tką i nie kupować winiety ?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 23.08.2012 01:20

No więc po kolei..

Jeśli jedziesz na Krk lub na Istrię, to najkorzystniej jest jechać przez Słowenię z winietą. W twoim przypadku (Krk) najlepiej jest jechać tak jak założyłeś: Maribor - Ljubljana - Postojna - Pivka - Jelsane - Rupa. Trasa szybka i przyjemna.

Co do LPG, rzeczywiście Austrię\ lepiej odpuścić, bo nie dość, że na A2 są tylko 2 stacje z gazem, to jeszcze strasznie drogie. Koło MAriboru problemu z tankowaniem dużego nie ma. Jest kilka stacji, niestety, żadnej przy samej autostradzie, trzeba trochę zjechać. Na szczęście są 2 stacje kilkadziesiąt metrów od słoweńskiej A1.

Jedna z nich to Petrol:
http://www.petrol.eu/gas-station/bs-maribor-ptujska-0

Gdyby jakimś cudem nie udało ci się tam zatankować, to po drugiej stronie autostrady, mniej więcej w tej samej odległości, w miejscowości Miklavz na Dravskem Polju jest Agip.

Obie stacje są całodobowe.

Końcówki nie są potrzebne - wszędzie są tzw. włoskie - czyli takie jak u nas (o ile nie masz auta sprowadzonego z Holandii).
mayka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayka » 23.08.2012 08:28

Z tą słowenią pytam dlatego że nigdzie nie znalazłem winiety na 10dni a taka będzie nam potrzebna, a ta miesięczna... co tu mówić dosyć droga jest..
lisartur
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisartur » 23.08.2012 08:36

Ja w tym roku omijałem słowenię i bardzo przyjemnie się jedzie może jakieś 20-30 minut dłużej ale super jechałem przez Mureck Lenart Ptuj i powiem szczerze że nie ma chyba co przepłacać
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 23.08.2012 10:44

mayka napisał(a):Z tą słowenią pytam dlatego że nigdzie nie znalazłem winiety na 10dni a taka będzie nam potrzebna, a ta miesięczna... co tu mówić dosyć droga jest..

No tak, ale na trasie przez Zagrzeb musisz bulić z kolei za chorwackie autostrady, któe również do tanich nie należą.

Za trasę z Macelj przez Zagrzeb do Rijeki w 2 strony wychodzi ci 224 kuny, czyli mniej więcej to samo co przez Słowenię
mayka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayka » 23.08.2012 12:18

No to jesli jest to samo to jade przez chorwacje w takim razie bo gaz jest 50gr tanszy na litrze..
mayka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayka » 23.08.2012 14:13

Bo rozumiem że bez winiety można przejechać tymi drogami bocznymi po słoweni ?
g00ral
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) g00ral » 23.08.2012 14:22

w Austrii masz stacje BP na A2 gdzie jest gaz po 0,8 E chyba, a jak nie chcesz tankować tam, i jedziesz na KRK to proponuje omijać 30km odcinek autostrady słoweńskiej tylko kierować się trasą na Mureck-Lenart-Ptuj gdzie w miejscowości Ptuj masz stację benzynową z gazem (nie pamiętam dokladnie nazwy ale spokojnie mozesz pytać miejscowych to Ci wytłumaczą bo jest to zaraz przy trasie)
mayka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayka » 23.08.2012 14:32

A nie lepiej pod autostradą ? Spielfeld na droge 437 do mariboru, pozniej dalej 710 albo 1 i 2 do Ptuja dalej na 9 i już do granicy ?
Bo tak jak ty piszesz to musze odbić z autostrady na 69'tke i dalej 433 na lenart tak ?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 23.08.2012 15:04

mayka napisał(a):A nie lepiej pod autostradą ? Spielfeld na droge 437 do mariboru, pozniej dalej 710 albo 1 i 2 do Ptuja dalej na 9 i już do granicy ?

Tylko że ta 437 nie dość, że przechodzi w płatną ekspresówkę H2, to jeszcze przebiega przez słynne rondo Pesnica pod autostradą, na które też jest potrzebna winieta.

Dlatego wszyscy objeżdżają przez Mureck i Lenart.
mayka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayka » 23.08.2012 15:06

Znaczy rozumiem że to o tej H2 mówicie ?
mayka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayka » 23.08.2012 15:17

A z ptuja jakąś boczną drogą do 9tki czy można sie wbić na A4 na chwile ?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 23.08.2012 16:44

mayka napisał(a):A z ptuja jakąś boczną drogą do 9tki czy można sie wbić na A4 na chwile ?

Można - to jest odcinek bezpłatny.

Przecież to jest temat przewałkowany na tym forum chyba z tysiąc razy!
KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 23.08.2012 17:27

Raul73 napisał(a):No więc po kolei..

Jeśli jedziesz na Krk lub na Istrię, to najkorzystniej jest jechać przez Słowenię z winietą.

Koło MAriboru problemu z tankowaniem dużego nie ma. Jest kilka stacji, niestety, żadnej przy samej autostradzie, trzeba trochę zjechać. Na szczęście są 2 stacje kilkadziesiąt metrów od słoweńskiej A1..

Co do pierwszego się zgadza, najlepiej przez Słowenię do przejscia w Rupa.
Jesli chodzi o LPG to miedzy Mariborem a Ljubljana jest kilka stacji z Lpg na autostradzie, jedna całkiem niedaleko Mariboru.
mayka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayka » 23.08.2012 22:02

Raul73 napisał(a):
mayka napisał(a):A z ptuja jakąś boczną drogą do 9tki czy można sie wbić na A4 na chwile ?

Można - to jest odcinek bezpłatny.

Przecież to jest temat przewałkowany na tym forum chyba z tysiąc razy!

No przewalanie 10000 tematów w poszukiwaniu czy odcinek A4 za Ptujem jest płatny to chyba troche przesada..
Zawsze możesz napisać jakieś FAQ z tym jak i gdzie jechać skoro to takie oczywiste dla Ciebie..

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone