Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wycieczka do Trogiru, czy warto pokusić się o Split?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Onlyhope
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Onlyhope » 30.06.2015 08:27

Witajcie!
Za miesiąc wyjeżdżam do Szybenika na calutkie 12 dni. Jedziemy autem.Miasto Trogir leży godzinę drogi autem od Szybenika,więc zaplanowałam jednodniową wycieczkę w tamte okolice z wyjazdem z samego rana. Pierwszy raz jedziemy w okolice Szybenika, dwa lata temu byliśmy w Zadarze. Nie znam tych miast i pytam zupełnie szczerze, czy warto będąc w Trogirze pokusić się o podjechanie jeszcze tych 40 min do Splitu? Podczytując wasze wątki zauważyłam, że wielu z was Split nie powalił na kolana. Chętnie dowiem się co warto jeszcze zobaczyć będąc w Trogirze, może zamiast Splitu lepiej wybrać się do okolicznych miasteczek lub plaż?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)
piorad2873
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piorad2873 » 30.06.2015 08:29

Trogir i Split koniecznie trzeba zobaczyć 2 perełki Chorwackie:)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 30.06.2015 08:38

Do Splitu i pałacu Djoklecjana - KONIECZNIE !
Będąc tak blisko nie darowałbym sobie taką okazję przepuścić.

Trogir to w zasadzie starówka, baszta. Wszystko do ogarnięcia w 2-3h już z obiadkiem.
Natomiast Split to jest perełka. Pałac Djoklecjana, główny deptak od bramy południowej, posąg Grzegorza z Ninu i jego słynny paluch.

Zawalisz sprawę jak tam nie pojedziesz.
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 30.06.2015 08:41

Będąc w Sibeniku koniecznie trzeba odwiedzić Trogir i Split. Dodatkowo Wodospady Krka szczegółów sporo znajdziesz na forum. Dodatkowo rejs na Kornati.
Onlyhope napisał(a):Za miesiąc wyjeżdżam do Szybenika na calutkie 12 dni.

Jedziecie do samego Sibenika? My także (2+1 a raczej 3 :wink: ) od początku sierpnia na dwa tyg. w tamtych okolicach (Zaboric). Jakby co daj znać na PW lub email. Pozdrawiam :papa:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.06.2015 09:11

Salona i Klis - polecam.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 30.06.2015 09:41

Kiedyś, nocując w Rogoznicy, wybraliśmy się na taką wycieczkę. Moim zdaniem Split i Trogir do ogarnięcia w jeden dzień.

Zrobiłbym tak: rano do Splitu, parking blisko portu, np. tutaj: Klik (płatny, ale nieszczególnie drogi), i w drogę. Ze trzy godziny na zwiedzanie ścisłego centrum wystarczą (np. targ rybny, sklepik z pamiątkami Hajduka, dzwonnica katedry, pomnik Grzegorza z Ninu, obok targ staroci, port, labirynt uliczek).

Potem do Trogiru (w upale takie przejazdy w klimatyzowanym aucie to ulga, nie mordęga ;)). Zaparkować za darmo można po drugiej stronie mostu, już na wyspie Ćiovo.

Wycieczka do Splitu i Trogiru opisana tutaj.
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 30.06.2015 10:01

Onlyhope napisał(a):może zamiast Splitu lepiej wybrać się do okolicznych miasteczek lub plaż?

Split i Trogir w jeden dzień to jednak trochę maraton, nie ma to jak "leniwe" spacerowanie wieczorem
po jedynym lub drugim, ale jak nie masz innej opcji to i tak warto odwiedzić.

Co do "okolicznych miasteczek" przy Trogirze - niech tylko nie wpadnie Ci do głowy pomysł, aby z Trogiru jechać mostem na wyspę Ciovo. Nie dość, że średnio ładna, to owy "zakorkowany most" obrósł już na forum legendami :)
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 30.06.2015 10:09

No to i ja dodam swoje "trzy grosze".

Jeśli kiedyś mnie tam ponownie poniesie to na pewno do Trogiru. Jest uroczy.
Split moim zdaniem jest przereklamowany. Za dużo tłumu i hałasu.
Raz zobaczyłem i wystarczy.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 30.06.2015 10:09

sneer napisał(a):Split i Trogir w jeden dzień to jednak trochę maraton, nie ma to jak "leniwe" spacerowanie wieczorem
po jedynym lub drugim, ale jak nie masz innej opcji to i tak warto odwiedzić.

Co do "okolicznych miasteczek" przy Trogirze - niech tylko nie wpadnie Ci do głowy pomysł, aby z Trogiru jechać mostem na wyspę Ciovo. Nie dość, że średnio ładna, to owy "zakorkowany most" obrósł już na forum legendami :)

Co to za dwa mity ?
Split i Trogir na jeden dzień. Z palcem w ... nosie.
Jakie okoliczne miasteczka przy Trogirze ?
Kolega Krzychoo pisał jedynie o zaparkowaniu za mostem.
Zakorkowany ??
Kto widział ten most zakorkowany niech tutaj się wpisze.
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 30.06.2015 10:40

kaeres napisał(a):Co to za dwa mity ?
Split i Trogir na jeden dzień. Z palcem w ... nosie.

Pewnie, wszystko można "odfajkować" w 1 dzień, nawet Dubrownik dorzucić. Zdjecia na facebooka będa, ale czy o to chodzi? Taki chociażby Trogir swoje najwspanialsze oblicze pokazuje dopiero wieczorem.

kaeres napisał(a):Zakorkowany ??

A więc się wpisuję. Miałem okazję mieszkać tam 2 lata temu, most był w ciągu dnia dramatycznie zakorkowany, o czym zresztą pisałem w relacji. Podobne doświadczenia miało wiele osób na forum.

Jakie okoliczne miasteczka przy Trogirze ?
Kolega Krzychoo pisał jedynie o zaparkowaniu za mostem.

Czytaj ze zrozumieniem. Onlyhope napisała: "może zamiast Splitu lepiej wybrać się do okolicznych miasteczek lub plaż?".
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 30.06.2015 10:44

kaeres napisał(a):Zakorkowany ??

Ja widziałem.
Mało tego - próbowałem się włączyć do ruchu z podporządkowanej, co zajęło mi 15 minut. :evil:

Uważam, że Split i Trogir są do zrobienia w jeden dzień (przy założeniu, że ten pierwszy zaczniemy w godzinach porannych).
Czy Split jest przereklamowany?
Nie wydaje mi się.......
Owszem- tłumy wszechobecne, ale wg mnie jest to miejsce, które zobaczyć trzeba.

Z Šibenika proponuję jeszcze podskoczyć do Primošten, na wodospady Krka ( aczkolwiek jeżeli widziałaś Plitvickie, wg mnie nie ma to większego sensu).
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 30.06.2015 10:50

Onlyhope napisał(a):czy warto będąc w Trogirze pokusić się o podjechanie jeszcze tych 40 min do Splitu?

Tak, zdecydowanie.
Wprawdzie zachwycił mnie bardziej Trogir, ale starówkę Splitu też uważam za tak ciekawą i ładną, że polecam ją zobaczyć obowiązkowo. Da się połączyć obydwa miasta.
wojtek_ury
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_ury » 30.06.2015 11:11

Wróciłem dwa dni temu z Vodice i wybrałem się na zwiedzanie Trogiru i Spitu w jeden dzień.
Nie odczułem presji czasu, spokojnie pospacerowałem sobie przez oba stare części miasta.
Pojechaliśmy rano drogą nr. 8 która na tym odcinku nie jest jakaś mocno widokowa, wiec w drodze powrotnej wybraliśmy autostradę.
Z praktycznych porad mogę podpowiedzieć, ze wybierałem parkingi płatne blisko centrum. W Trogir był to parking tuż przy pieszej kładce (Ul. Kardinala Alojzija Stepinca 11) 10Kun/h, dużo miejsca. Stary kamienny most na wyspę oczywiście zapchany, co więcej jadąc dalej do Spiltu trzeba oddać pierwszeństwo jadącym z naprzeciwka, którzy skręcają na most, wiec trochę to trwało zanim się wydostaliśmy na dalszą trasę.

W Splicie parkowaliśmy na ulicy Zrinsko Frankopanska 6, płatny 7Kun/h, do centrum 7-10 minut.
Które miasto bardziej się podobało, pewnie jak większości Trogir głownie ze względu za ścisła zabudowę i klimat starego miasta.
Jednak uważam, że Spit też jest na tyle blisko, że jest godny odwiedzenia i pospacerowania z przerwą na kawę czy lody na Rivie.

PS. Koniecznie trzeba wejść na wieże (dzwonnice kościoła) w Spicie bo widać z niej całe miasto.
Wejście jest łatwe, choć były osoby które miały stracha i stały dłużą chwilę w narożnikach na metalowych pomostach ;).
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 30.06.2015 11:16

Szok, byłem w Trogirze w środku sezonu w godzinach około popołudniowych.
Ludzi po prostu mnóstwo i jakoś problemu z przejazdem przez most nie miałem.
Zaparkowałem za nim darmowo jakieś 200-300m od niego (po lewej stronie).
sneer - ładne zdjęcia w Twojej relacji.

PS. Trogiru i Splitu nie trzeba odfajkowywać na szybko.
Nie wiem co tam można robić dłużej niż 3-4h w każdym z tych miast.
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 30.06.2015 11:23

Byłem na Ciovo w ubiegłym roku. Przez most przejeżdżałem codziennie, a czasami 2 czy 3 razy w ciągu dnia. Na 13 dni w korku stałem 2 razy ;)
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies