napisał(a) marekkowalak » 04.12.2024 08:30
Damiannn28 napisał(a):Witam.
Ja zapytam odnośnie powrotu z Mostaru, mianowicie czy ktoś wracał tą droga ? chodzi mi o opinię odnośnie jakości dróg w Bośni na tej trasie. Jak ktoś się podzieli będę wdzięczny. Google street wiew ciągle niestety nie dotarło w te rejony.
Optymalna trasa na przejazd przez BiH - o ile nie planuje się czegoś konkretnego do zwiedzania po drodze (jak np. Jajce, Banja Luka czy Jasenovac).
Od Sarajeva (a nawet trochę wcześniej, bo od Bradiny) do Zenicy jest nowa autostrada, i to nie kawałek, a prawie 100 km. I cały czas budują kolejne odcinki. Docelowo ma ona prowadzić od granicy w Bijačy do granicy w Svilaj. Na razie jest budowana od Međugorje do Mostaru, a z odcinkiem Mostar - Sarajevo są problemy, chociaż negocjacje trwają. Najgorzej będzie od Doboju na północ, bo już Republika Serbska. Autostrada jest płatna na bramkach, ale kosztuje to kilka euro, więc taniej niż w innych krajach. Można płacić kartą i w euro.
Reszta to zwykłe drogi krajowe, w ogromnej większości z nawierzchnią dobrą lub bardzo dobrą. Praktycznie na całym odcinku prowadzą przez rejony górskie, więc trzeba dużo kręcić kierownicą i zmieniać biegi (chyba że automat). Dosyć gęsto są rozmieszczone odcinki z trzecim pasem do wyprzedzania (przekrój 2+1) - praktycznie na wszystkich większych podjazdach. Generalnie jedzie się dosyć dobrze - ja lubię tamtędy jeździć. Ogólnie w ostatnich latach w BiH wiele dróg jest remontowanych i zyskuje nową nawierzchnię.
Widokowo najładniej jest chyba w okolicach Jeziora Jablanickiego.
Po drodze sporo do zwiedzania, m.in. Jablanica z Muzeum Bitwy na Neretwie, Bunkier Tito w Konjic, a przede wszystkim magiczne Sarajevo, w którym nawet kilka dni to mało.
Google Street View coraz odważniej wchodzi już do BiH, ale na razie póki co głównie bazują na zdjęciach od lokalnych dostawców, a nie na swoich. Pewnie kwestia czasu, aż pokryją cały kraj.