Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wycieczka do Mostaru

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
Baldini
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baldini » 11.08.2024 17:31

Hejka.

Odswieżę trochę temat.
Niebawem wyjeżdżam do Tucepi i mam zamiar zrobić sobie wypad do Mostaru na 1 dzień.
Z tego co wiem, to trzeba mieć walutę miejscową, więc Euro do kieszeni i wymiana w kantorze. A jak wygląda sytuacja, jeśli chodzi o płatności kartą? Nie będzie z tym problemów, czy jednak za większość trzeba będzie płacić gotówką?

I druga sprawa, gdzie warto w Mostarze zjeść. Jakaś smaczna kuchnia regionalna, bez naciągania i oszukiwania.
anthony1981
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) anthony1981 » 11.08.2024 17:50

Baldini napisał(a):Hejka.

Odswieżę trochę temat.
Niebawem wyjeżdżam do Tucepi i mam zamiar zrobić sobie wypad do Mostaru na 1 dzień.
Z tego co wiem, to trzeba mieć walutę miejscową, więc Euro do kieszeni i wymiana w kantorze. A jak wygląda sytuacja, jeśli chodzi o płatności kartą? Nie będzie z tym problemów, czy jednak za większość trzeba będzie płacić gotówką?

I druga sprawa, gdzie warto w Mostarze zjeść. Jakaś smaczna kuchnia regionalna, bez naciągania i oszukiwania.

Euro w bardzo wielu miejscach akceptują- są przyzwyczajeni. Karta nie wiem, nie używam za granicą. Smaczna kuchnia regionalna? Recepta jak wszędzie- zejść ze szlaku turystycznego i zanurzyć się w miasto, wtedy znajdziesz. W przeciwnym razie dostaniesz jedzenie ale za maksymalną możliwą kwotę. Ogólnie jest to mała mieścina więc nie ma się co z niej doktoryzować tylko zjeść gdzie fajny klimat i cieszyć chwilą. Większość i tak wpada tam pół dnia.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 11.08.2024 18:36

Sklepy, stacja benzynowa karta bez problemu. Płacisz jak w Polsce. Nie ma się czego bać.
Euro możesz płacić na bazarku lub wymienić na poczcie.
Jak będziesz przy moście szukaj knajpy Tima Irma. Bardzo dobra i polecana za śmieszne pieniądze. Można płacić w euro.
Nie wiem jak teraz ale był darmowy parking przy kościele blisko mostu.
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 11.08.2024 19:29

wikol napisał(a):Nie wiem jak teraz ale był darmowy parking przy kościele blisko mostu.

Niestety ten parking jest teraz płatny i trzeba mieć marki bo kartą nie można zapłacić w parkomacie .
Musiałem wymienić euro na marki w pobliskiej restauracji :)
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 11.08.2024 21:45

Baldini napisał(a):Hejka.

Odswieżę trochę temat.

jeśli z Tucepi proponuję Ci jedz tędy,

https://www.google.com/maps/dir/Tu%C4%8 ... ?entry=ttu

fajna widokowo,
Mostrar na jeden dzien z Tucepi to troszke nie bedziesz miał co robić,
zdecydowanie dorzuć sobie Blagaj,bez problemu jeszcze możesz zaliczyć
wodospady Kravica,
Baldini
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baldini » 14.08.2024 07:08

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Żona już napalona, planowanie dnia w toku :)

Mocno na plus, że można płacić w euro. Nie zostaje się niepotrzebna kasa w kieszeni.
Damiannn28
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Damiannn28 » 03.12.2024 17:04

Witam.

Ja zapytam odnośnie powrotu z Mostaru, mianowicie czy ktoś wracał tą droga ? chodzi mi o opinię odnośnie jakości dróg w Bośni na tej trasie. Jak ktoś się podzieli będę wdzięczny. Google street wiew ciągle niestety nie dotarło w te rejony.
Załączniki:
Zrzut ekranu 2024-12-03 165355.png
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 03.12.2024 18:31

To normalna droga, asfaltową jezdnia z dwoma pasami ruchu. W okolicach Sarajewa jest kawałek autostrady. Typowa trasa jeśli ktoś jedzie do czy z cro przez Slavonije.
Ja akurat jechałem z Požegi.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 03.12.2024 19:08

Damiannn28 napisał(a):Ja zapytam odnośnie powrotu z Mostaru, mianowicie czy ktoś wracał tą droga ? chodzi mi o opinię odnośnie jakości dróg w Bośni na tej trasie. Jak ktoś się podzieli będę wdzięczny. Google street wiew ciągle niestety nie dotarło w te rejony.

Nie napisałeś gdzie z Mostaru zamierzasz powrócić. Ale nie ważne. Byłem w Mostarze w tym roku. Centrum bałkańskiego ciepła. W lipcu było 44 celsjusza. Chciałem sobie skoczyć do Neretwy (oficjalnie za zgodą urzędujących) ze znanego mostu, ale ciepło mnie rozłożyło. Co do dróg W Bośni. No te główne to przyzwoite. Ja jechałem w tym roku z Podgory. Polecam w tych rejonach zerknąć na Blagaj i Počitelj. Zjawiskowe miejsca.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 04.12.2024 08:30

Damiannn28 napisał(a):Witam.

Ja zapytam odnośnie powrotu z Mostaru, mianowicie czy ktoś wracał tą droga ? chodzi mi o opinię odnośnie jakości dróg w Bośni na tej trasie. Jak ktoś się podzieli będę wdzięczny. Google street wiew ciągle niestety nie dotarło w te rejony.

Optymalna trasa na przejazd przez BiH - o ile nie planuje się czegoś konkretnego do zwiedzania po drodze (jak np. Jajce, Banja Luka czy Jasenovac).

Od Sarajeva (a nawet trochę wcześniej, bo od Bradiny) do Zenicy jest nowa autostrada, i to nie kawałek, a prawie 100 km. I cały czas budują kolejne odcinki. Docelowo ma ona prowadzić od granicy w Bijačy do granicy w Svilaj. Na razie jest budowana od Međugorje do Mostaru, a z odcinkiem Mostar - Sarajevo są problemy, chociaż negocjacje trwają. Najgorzej będzie od Doboju na północ, bo już Republika Serbska. Autostrada jest płatna na bramkach, ale kosztuje to kilka euro, więc taniej niż w innych krajach. Można płacić kartą i w euro.

Reszta to zwykłe drogi krajowe, w ogromnej większości z nawierzchnią dobrą lub bardzo dobrą. Praktycznie na całym odcinku prowadzą przez rejony górskie, więc trzeba dużo kręcić kierownicą i zmieniać biegi (chyba że automat). Dosyć gęsto są rozmieszczone odcinki z trzecim pasem do wyprzedzania (przekrój 2+1) - praktycznie na wszystkich większych podjazdach. Generalnie jedzie się dosyć dobrze - ja lubię tamtędy jeździć. Ogólnie w ostatnich latach w BiH wiele dróg jest remontowanych i zyskuje nową nawierzchnię.

Widokowo najładniej jest chyba w okolicach Jeziora Jablanickiego.

Po drodze sporo do zwiedzania, m.in. Jablanica z Muzeum Bitwy na Neretwie, Bunkier Tito w Konjic, a przede wszystkim magiczne Sarajevo, w którym nawet kilka dni to mało.

Google Street View coraz odważniej wchodzi już do BiH, ale na razie póki co głównie bazują na zdjęciach od lokalnych dostawców, a nie na swoich. Pewnie kwestia czasu, aż pokryją cały kraj.
Cropidło
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropidło » 04.12.2024 09:20

Witam.
Na przestrzeni ostatnich kilku lat jechałem tą trasą co najmniej kilkanaście razy,
tylko,że od Sarajewa obieram kierunek do przejścia granicznego z Czarnogórą w miejscowaści Hum.
Dalej kierunek Saranda.
Wracając do jakości dróg to nie ma się czego przyczepić,
tylko na odcinku Zenica-Doboj są prowadzone intensywne prace przy budowie autostrady,
ale nie powodują zbytniego opóżnienia w podróży.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.12.2024 10:42

Ja zapytam odnośnie powrotu z Mostaru....

Widziałem wyznaczoną przez ciebie trasę na zdjęciu które wstawiłeś. Gdybyś niekoniecznie musiał lub chciał akurat tamtędy jechać a jednak przez BiH to moim zdaniem ciekawsza krajobrazowo jest droga z Mostaru na Bugojno, odbicie w lewo w Jablanicy. Dalej Jajce, Banja Luka, Gradiška i dalej jak tam chcesz. Łapiesz dolinę Neretvy a także Vrbasu które są bardzo malownicze. Szybsza będzie trasa ktorą pokazałeś.
Pozdrav.
Damiannn28
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Damiannn28 » 04.12.2024 10:45

marekkowalak napisał(a):

Optymalna trasa na przejazd przez BiH - o ile nie planuje się czegoś konkretnego do zwiedzania po drodze (jak np. Jajce, Banja Luka czy Jasenovac).

Od Sarajeva (a nawet trochę wcześniej, bo od Bradiny) do Zenicy jest nowa autostrada, i to nie kawałek, a prawie 100 km. I cały czas budują kolejne odcinki. Docelowo ma ona prowadzić od granicy w Bijačy do granicy w Svilaj. Na razie jest budowana od Međugorje do Mostaru, a z odcinkiem Mostar - Sarajevo są problemy, chociaż negocjacje trwają. Najgorzej będzie od Doboju na północ, bo już Republika Serbska. Autostrada jest płatna na bramkach, ale kosztuje to kilka euro, więc taniej niż w innych krajach. Można płacić kartą i w euro.

Reszta to zwykłe drogi krajowe, w ogromnej większości z nawierzchnią dobrą lub bardzo dobrą. Praktycznie na całym odcinku prowadzą przez rejony górskie, więc trzeba dużo kręcić kierownicą i zmieniać biegi (chyba że automat). Dosyć gęsto są rozmieszczone odcinki z trzecim pasem do wyprzedzania (przekrój 2+1) - praktycznie na wszystkich większych podjazdach. Generalnie jedzie się dosyć dobrze - ja lubię tamtędy jeździć. Ogólnie w ostatnich latach w BiH wiele dróg jest remontowanych i zyskuje nową nawierzchnię.

Widokowo najładniej jest chyba w okolicach Jeziora Jablanickiego.

Po drodze sporo do zwiedzania, m.in. Jablanica z Muzeum Bitwy na Neretwie, Bunkier Tito w Konjic, a przede wszystkim magiczne Sarajevo, w którym nawet kilka dni to mało.

Google Street View coraz odważniej wchodzi już do BiH, ale na razie póki co głównie bazują na zdjęciach od lokalnych dostawców, a nie na swoich. Pewnie kwestia czasu, aż pokryją cały kraj.

Kurde no właśnie nie mam doświadczenia w jeździe po górach, więc chciałem jak najbardziej uniknąć tego typu jazdy żeby tych stromych podjazdów było jak najmniej.
Damiannn28
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Damiannn28 » 04.12.2024 10:47

Marlowe1994 napisał(a):

Ja zapytam odnośnie powrotu z Mostaru....

Widziałem wyznaczoną przez ciebie trasę na zdjęciu które wstawiłeś. Gdybyś niekoniecznie musiał lub chciał akurat tamtędy jechać a jednak przez BiH to moim zdaniem ciekawsza krajobrazowo jest droga z Mostaru na Bugojno, odbicie w lewo w Jablanicy. Dalej Jajce, Banja Luka, Gradiška i dalej jak tam chcesz. Łapiesz dolinę Neretvy a także Vrbasu które są bardzo malownicze. Szybsza będzie trasa ktorą pokazałeś.
Pozdrav.

No właśnie zależy mi na tym żeby było dość szybko i raczej jak najmniej stromych podjazdów, na których trzeba się mocno napocić :)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.12.2024 10:51

Damiannn28 napisał(a):
Kurde no właśnie nie mam doświadczenia w jeździe po górach, więc chciałem jak najbardziej uniknąć tego typu jazdy żeby tych stromych podjazdów było jak najmniej.

Jadąc przez góry nie unikniesz podjazdów i zjazdów ;) ;)
Nie przejmuj się, to nie jest górska droga jak na sv. Jure :)
Zdrowy rozsądek i spokojnie pojedziesz każdą z tych dróg. Więcej tam zakrętów niż stromych podjazdów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina