napisał(a) Puszcza41 » 05.07.2008 21:15
eliza_12 napisał(a):Ja również chciałabym bardzo zwiedzić Dubrownik i tak się zastanawiam czy nie popłynąć promem. Miejscem docelowym naszego wypoczynku jest Orebić
gdyby popłynąć na Korculę i dalej promem do Dubrownika ? Z tego co wyczytałam prom w jedną stronę kosztuje 12 euro a powrót 20% taniej oczywiście pokład. Czy ktoś z Was już zaliczył taką wycieczkę ? Ile trwa taki rejsik ? Czy polecacie ?
Rozważałem ten wariant w tym roku (byłem na Korculi), ale w praktyce jest to niewykonalne. Prom z Korculi wypływa o 11.30 (rejs trwa 3 godziny). Rejs powrotny z Dubrownika jest o godzinie 10.00. Trzeba by nocować w Dubrowniku... Inna sprawa to odległość z przystani promowej do starówki - kawałek jest, trzeba by autobusem...
My wybraliśmy przejazd autem - z Orebica niecałe 2 godziny. Problemów z parkowaniem nie było - miejsca za starówką, jakieś 10 minut od murów. Przestrzegam tylko przed parkowaniem auta w niedozwolonym miejscu. Widziałem jak z pod murów policja zabierała auta - kilka lawet, 2 minuty i auta wywiezione. Widziałem jak zabierali samochód z polskimi numerami, nie chciałbym być w skórze właściciela...