Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór trasy z Katowic do Makarska. Proszę o porady

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 31.03.2008 08:30

Zgodnie z mapą samochodową sądzę, że są 2 możliwości.

1 trasa. przez Cieszyn-Czechy-Austria-Słowenia-Zagrzeb

2 trasa przez Zwardoń-Słowację-Węgry-Zagrzeb

Pierwsza trasa to pewnie lepsza droga i pewnie szybsza jednak (wg GPRS) sprawdzałem i podano mniej więcej ten sam czas przejazdu (trasą 1 lub 2) z tym, że druga trasa jest o 60km dłuższa.

Pierwsza trasa pewnie będzie droższa bo przejazd przez 3 kraje (winiety itd.) ale proszę Was o pomoc przy wyborze trasy. Jadę z małymi dziećmi więc czas przejadu jest również bardzo istotny. Może już sprawdzaliście obie? Proszę podajcie wady i zalety. Wielkie dzięki
korfu01
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) korfu01 » 31.03.2008 15:14

Temat poruszany wielokrotnie - wystarczy wejśc w funkcje wyszukiwania

a na szybko -- ludzie róznie leca ale jadąc z Katowic masz dwie mozliwości przez Słowacje

Żory-Pawłowice-Boguszowice-Mosty u Jablunkova-Cadca-Żilina- i na autostrade Sverpec do Bratysławy potem Mosonmagyarovar-Janossomorja-Csorna-Szombathely-Kormend do końca 86 i masz znowu wybór jeżeli po 1 lipca to w Słoweni obowiązuja juz winietki 35E więc lepiej odbić przed granica Słoweńską na Lenti do Letenye i masz przejście graniczne z Chorwacja. Ładujesz sie na autostrade i zjężdzasz dopiero przy kocu autostrady -Sestanovac - i 30 km i masz Makarska

Druga opcja zmienia sie na począrku podróży jedziesz na Żywiec -Zwardoń - Cadca dalej juz tak samo

Wybór nalezy do Ciebie, gdzie uznasz że łatwiej przejechac odcinek Polski i granice. Nie wiem jaka jest doga na Zwardoń ale, gdzies na forum czytałem , że po remoncie czy cos takiego? Sam nie wiem nie będę wprowadzał w błąd

Co do drogi przez Austrie i Słowenie na pewno jest droższa ----
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.03.2008 15:33

Albo z Bratysławy przez Austrię.
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 31.03.2008 15:35

Teraz to chyba już nikt nie wie jak jechać przez słoweńskie winiety. :(
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 31.03.2008 22:58

zbig99 napisał(a):2 trasa przez Zwardoń-Słowację-Węgry-Zagrzeb

Jakoś związani(5 razy) jestesmy z tą trasą-spokojnie i bezstresowo jedzie sie nią.Nigdy nie pobłądziliśmy,nawet w najciemniejszą noc.Warunek-na Węgrzech patrzec TYLKO na numery dróg,wg.mnie bardzo dobrze oznakowane
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 01.04.2008 07:37

Dziękuję za wszelkie informacje. Kusi mnie trasa przez Slowację i Węgry jednak szczególnie droga przez Węgry jest dla mnie totalną zagadką. Z tego co wiem to na trasie Bratysława-Zagrzeb z wyjątkiem trasy w Chorawcji nie ma autostrad i pewnie czas przejazdu będzie sumarycznie 2h dłuższy niż przez Austrię-Słowenię. Całe szczęście ominie mnie opłata 35Euro w Słowenii ponieważ jadę w czerwcu. Ale sadzę, że to będzie opłata za cały rok natomiast na 2 tygodnie czy miesiąc będzie o wiele taniej bo byłoby to samobójstwo Słowenii pod kątem ilości odwiedzin tego kraju przez tutystów powiedzmy "tranzytowych" :)
wikusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikusia » 01.04.2008 07:54

Ja pojadę przez Czechy,Słowację iWęgry.Na odcinek w Czechach nie trzeba winietki, a jest bliżej.Natomiast w okolicach Zywca do Zwardonia buduje się mosty, ronda, więc mogą być utrudnienia jest to też kilkadziesiąt km wiecej
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 01.04.2008 07:57

1199km 14,11h katowice -olomunc-brno-baden-maribor-zagreb-karlowac-split-makarska.

najszybsza wedłóg ROUTE 66 Europa
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 01.04.2008 08:01

katowice - żory-cadca-żiar nad hronom-siófok-kaposvar-banja luka-makarska

10033km 17,29h najkrótsza :D :D :D :D
wikusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikusia » 01.04.2008 08:14

Zadne banialuki :lol: ze Żliny na Bratysławę Rajka iH-86 potem juz autostrada :lol:
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 01.04.2008 08:22

wikusia napisał(a):Ja pojadę przez Czechy,Słowację iWęgry.Na odcinek w Czechach nie trzeba winietki, a jest bliżej.Natomiast w okolicach Zywca do Zwardonia buduje się mosty, ronda, więc mogą być utrudnienia jest to też kilkadziesiąt km wiecej

To mnie zaksoczyłaś mogę nie kupować winietki na Czechy jadac wzdłuż granicy do Cadcy? To już mi się bardziej podoba ta trasa
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.04.2008 10:17

hrehor napisał(a):katowice - żory-cadca-żiar nad hronom-siófok-kaposvar-banja luka-makarska

10033km 17,29h najkrótsza :D :D :D :D

Średnia prawie 600 km/h - wysoka ocena!! :):)
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 01.04.2008 12:39

Z taką prędkością to by szło w dwie godziny zajechać! :D
larry123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) larry123 » 02.04.2008 10:19

W zeszłym roku jechałem z Czeladzi do Breli (10 km od Makarskiej).
Jak masz jakieś konkretne pytania to słucham.

W tamtą stronę jechałem

Katowice-Bieslko-Cieszyn-Mosty/Jasbnlunkov(cz)(sk)- Żylina-Bratysława- opłotki wokół Wiednia -Graz- Zagrzeb-Karlovac(nocleg) - Split.

Powrót do Grazu ten sam potem, jakąs ekspresówką do Wiednia-Mikulov-Brno-Cieszyn.

pozdr.
Piotrek
t.kurzy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) t.kurzy » 02.04.2008 11:01

Dołączę się do tematu - a moje pytanie jest związane również z trasą przez Węgry : Żory-Pawłowice-Boguszowice-Mosty u Jablunkova-Cadca-Żilina- i na autostrade Sverpec do Bratysławy potem Mosonmagyarovar-Janossomorja-Csorna-Szombathely-Kormend do końca 86 . Wyjeżdzając z Bratysławy i udając sie w kierunku przejścia granicznego z Węgrami - wjeżdża się na odcinek autostrady do Mosonmagyarovar - i tutaj jest moje pytanie - trzeba wykupywać na tym odcinku winietę czy ten kawałem można przejechać za free.
dzięki
t.kurzy
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone