Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór trasy z Katowic do Makarska. Proszę o porady

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
petr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) petr » 02.04.2008 13:09

Z Katowic odradzam droge przez Zwardon, w lutym jadac na narty jechalismy przez te przejscie, droga jest tam bardzo uciazliwa jest w gruntownej budowie- przebudowie kupe czasu na tym odcinku stracicie. moja sprawdzona trasa to Cieszyn- Olomuniec-Brno - Wieden-Graz-Maribor- Zagreb-Split, autostrada w ostanie lato konczyla sie 30 km przed Makarska mzoe w tym roku cos dluzej sie pojedzie.
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 04.04.2008 09:29

t.kurzy napisał(a):Dołączę się do tematu - a moje pytanie jest związane również z trasą przez Węgry : Żory-Pawłowice-Boguszowice-Mosty u Jablunkova-Cadca-Żilina- i na autostrade Sverpec do Bratysławy potem Mosonmagyarovar-Janossomorja-Csorna-Szombathely-Kormend do końca 86 . Wyjeżdzając z Bratysławy i udając sie w kierunku przejścia granicznego z Węgrami - wjeżdża się na odcinek autostrady do Mosonmagyarovar - i tutaj jest moje pytanie - trzeba wykupywać na tym odcinku winietę czy ten kawałem można przejechać za free.
dzięki
t.kurzy

Witam
Już sześć razy pokonałem tę trase, jak dla mnie droga jest super. Odcinek autostrady ,o ktrym mowa jest bezpłatny(to raptem chyba 10 km)
t.kurzy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) t.kurzy » 04.04.2008 13:05

jacek77 napisał(a):
t.kurzy napisał(a):Żory-Pawłowice-Boguszowice-Mosty u Jablunkova-Cadca-Żilina- i na autostrade Sverpec do Bratysławy potem Mosonmagyarovar-Janossomorja-Csorna-Szombathely-Kormend do końca 86 .

Witam
Już sześć razy pokonałem tę trase, jak dla mnie droga jest super. Odcinek autostrady ,o ktrym mowa jest bezpłatny(to raptem chyba 10 km)

A co sądzisz o drugim wariancie węgierskim - na Budapeszt i odbijając na Balaton i dopiero do Chorwacji - fakt jest to dłuższa droga ale cały czas autostrada .
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 04.04.2008 13:35

larry123 napisał(a):W zeszłym roku jechałem z Czeladzi do Breli (10 km od Makarskiej).
Jak masz jakieś konkretne pytania to słucham.

W tamtą stronę jechałem

Katowice-Bieslko-Cieszyn-Mosty/Jasbnlunkov(cz)(sk)- Żylina-Bratysława- opłotki wokół Wiednia -Graz- Zagrzeb-Karlovac(nocleg) - Split.

Powrót do Grazu ten sam potem, jakąs ekspresówką do Wiednia-Mikulov-Brno-Cieszyn.

pozdr.
Piotrek

Napisz w jakich godz. (wyjazd, przyjazd) i jak długo jechałeś od Czeladzi do Karlovaca tj. tam gdzie nocowałeś?
Czy trzeba wykupić winitę na krótki odcinek, kórym jechałeś przez Czechy w stronę Chorwacji?
larry123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) larry123 » 05.04.2008 22:01

zbig99 napisał(a):
larry123 napisał(a):W zeszłym roku jechałem z Czeladzi do Breli (10 km od Makarskiej).
Jak masz jakieś konkretne pytania to słucham.

W tamtą stronę jechałem

Katowice-Bieslko-Cieszyn-Mosty/Jasbnlunkov(cz)(sk)- Żylina-Bratysława- opłotki wokół Wiednia -Graz- Zagrzeb-Karlovac(nocleg) - Split.

Powrót do Grazu ten sam potem, jakąs ekspresówką do Wiednia-Mikulov-Brno-Cieszyn.

pozdr.
Piotrek

Napisz w jakich godz. (wyjazd, przyjazd) i jak długo jechałeś od Czeladzi do Karlovaca tj. tam gdzie nocowałeś?
Czy trzeba wykupić winitę na krótki odcinek, kórym jechałeś przez Czechy w stronę Chorwacji?

Wyjazd w niedzielę ok.9, w Karlovacu byliśmy o 22
Noclegów jest od groma szczególnie jak się przejedzie miasto i skieruję 5 km w kierunku Plitvic.
Nastepnego dnia wyjazd o 9 i starą drogą + autostrada na miejscu byliśmy o 14.

W Czechach zaraz za granicą zjeżdża się z ekspresówki i nie trzeba płacić.
zbig99
Croentuzjasta
Najlepszy dojazd do Makarskiej Riwiery - właśnie wróciłem

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 30.06.2008 10:17

Wybrałem trasę nr 1 tj.
Cieszyn - Czeski Cieszyn - Czadca (Słowacja) - Bratysława - Austria (Obw. Południowa Wiednia) - Słowenia (Ptuj - nocleg tranzytowy) - Zagrzeb - Makarska.

Najlepsze odcinki:
- Za Żyliną (Słowacja) początek autostrady z krótkim odcinkiem ok 15km bez autostrady (w budowie ale bez korków) i dojazd aż do granicy Austriacko-Słoweńskiej non-stop autostradą.
- Chorwacja - kilka km za granicą ze Słowenią - autostrada aż do ok 30km za Splitem. Non stop autostradą.

Wady jadąc do Chorwacji 13-14.06:
- krótki odcinek od Czekiego Cieszyna aż do Czadcy i potem do Żyliny. 2 wariant to droga przez Bielsko-Zwardoń ale ponoć remonty tej drogi wydłużają czas przejazdu nie wiem nie sprawdzałem 2 wariantu. Ważne z Katowic do początku autostrady za Żyliną jechałem ok 3 godzin więc oceńcie sami.
- za granicą Aut-Slo przed Mariborem korek ok. 1h straty w sumie chyba przez remonty. Poza tym trasa bez korków i postojów - tylko na granicy Slo-Cro ok 10 minut. Przejazd przez budowane tunele na autosradzia A1 w Chorwacji bez korków.

Wady wracając z Chorwacji 28-29.06:
- Autosrada A1 w Chorwacji korek MASAKRA przed tunelem "Sveti Rock" o dł. ok 6km - będzie oddany w przyszłym roku). Dojechałem tam w sobotę 28.06 ok godz. 11:00 i stałem w 5km korku i 2,5h w plecy ale jadąc z przeciwnego kierunku był korek nawet 9km bo wiadomo zmiana turnusów i tak naprawdę to w sumie był początek wakacji.
- Autosrada A1 przed pkt poboru opłat Zagrzeb korek ok 1h
- przejazd przez Słowenię i granicę Slo-Cro bez korków i zbędnych postojów. Jechałem bez mapy Slowenii i z Mariboru dostałem się na drogę równoległą do autostrady nr 437 czyli do granicznego miasteczka Sentij ale dojechałem szybko więc bez problemu - w Mariborze kiepskie oznaczenia dróg. Ważne: na granicy Slo-Cro jadąc z przeciwnego kierunku był korek 10km. MASAKRA - żal mi było patrzeć na ten korek. Jadąc 14.06 rano miałem korek może z 10 ale minut a nie km!!!
- przez korki w Chorwacji droga wydłużyła mi się o ok. 3h więc spałem 14km za Grazem w Austrii (przed Lassnitzhohe super hotel-motel) - wiadomo z małymi dziećmi podróż ale za to rano 29.06 od Grazu do Katowic (ok 600km) jechałem "tylko" 6h ale w miarę przepisowo wiadomo przez Bratysławę i obw. południową Wiednia
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wybór trasy z Katowic do Makarska. Proszę o porady - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone