napisał(a) zawodowiec » 01.06.2011 22:49
Żeby nadrobić taką różnicę długości tras i być szybciej przez Niemcy niż przez Czechy, trzeba mieć szybką brykę i pocinać ile fabryka dała. Zresztą prosty rachunek - 1777 km w 15 godzin daje średnią prawie 120, czyli na długich odcinkach trzeba jechać ok. 180-190. Wiem z praktyki, żeby np. z Holandii do Polski mieć średnią 100 km/h, musiałem mieć szybkość podróżną 160 na długich odcinkach. Przez Niemcy jechałem w życiu różnymi trasami kilkadziesiąt razy to wiem jak jest.
Zrobiłem sobie bardzo przybliżone wyliczenie. Zakładam że mamy benzyniaka.
300 km dalej to przy tych szybkościach nawet z bardzo oszczędnym silnikiem 25 l wachy, po zachodnich cenach ok. 150 zł.
Zużycie benzyny na całej trasie ze względu na tak szybką jazdę - bardzo lekko licząc ok. 1.5 l na setkę większe niż na krótszej trasie. 17.77 x 1.5 = ok. 26.5 l = ok. 160 zł.
Jak jedziesz przez Monachium to pewnie trzeba gdzieś dotankować w Niemczech, drożej niż w innych krajach tranzytowych. Przez Passau może się da w Świecku łyknąć pod korek i dojechać do Austrii. Załóżmy że pomijamy to w kosztach.
Skoro musimy lecieć szybko to pewnie nie omijamy tuneli. Przez Monachium i Salzburg mamy 2 płatne - Katschberg (9.50 E) i Karawanken (6.50 E), razem ok. 65 zł. Przez Passau i Graz też 2 - Bosruck (4.50 E) i Gleinalm (7.50 E), razem ok. 50 zł. Jadąc przez Czechy nie mamy w Austrii płatnych tuneli.
Jak lecimy szybko (j.w.), to pewnie nie sępimy na słoweńskiej winietce - 15 E w jedną stronę czyli 60 zł. Szczególnie przez Monachium i Ljubljanę będzie długi kawał słoweńską autostradą który ciężko ominąć.
Jadąc krótszą trasą i nie śpiesząc się tak bardzo, spokojnie omijamy słoweńską autostradę jadąc od Grazu.
Razem w jedną stronę przez Niemcy wychodzi ok. 420-435 zł drożej.
Pytanie czy warto do kosztów wakacji dorzucić 900 zeta żeby być na miejscu może godzinę-półtorej szybciej?
Jeszcze pytanie czy będzie to bezpieczniejsze. 180 km/h albo więcej na autostradzie wymaga niesamowitej koncentracji. Trudno ją utrzymać przez kilka czy kilkanaście godzin, a autostrada ma to do siebie że usypia...
Tyle mojej opinii
pzdr i szerokości!
Kamil