Re: Wybór nowej łodzi motorowej do 4,5m. - Nie Riba.
O widzę, że wielu kolegów dochodzi do tego samego momentu...
Ponton super
, ale jego wady i chęć polepszenia komfortu
dla rodziny powodują, że czas zrobić kolejny krok
Pod koniec zeszłego roku miałem ten sam dylemat, wałkowałem na dziesiątą stronę. Maciej (ogórek) dobrze wie
, jeszcze raz dzięki Ci za wszystkie uwagi i opinie!
Też byłem zdecydowanie zdania, że w Cro lepsze czarterowanie łódki/RIBa. Co, wiecej na co dzień, transport na pobliską ulubioną plażę, dalej można używać gumiaka (który z silnikiem mieści mi się do samochodu (brak przyczepki w drodze). A wypożyczać coś większego na miejscu na zaplanowane pojedyncze dalsze wypady.
I nadal uważam, że to bardzo dobra opcja.
Jednak skalkulowałem koszty - jak prawdziwy krakowski centuś ekonomista
- ponton+wypożyczanie łodzi vs własny laminat z utratą wartości, kosztami utrzymania, transportu itd - i wyszło mi, że własna łódka nie będzie droższa, a jednak dla rodziny komfort i swoboda będą znacznie wyższe. No i nastawiam się na odwiedzanie Grecji, a tam swobodne wypożyczanie odpowiedniej łodzi nie wszędzie jest możliwe.
Rozważałem różne opcje używane - nie zdecydowałem się. Lepiej nieco dołożyć, a mieć pewną nówkę. Usłyszałem np. opinie, że Włosi nagminnie sprzedają leciwe RIBy, które uszczelniają wtryskując piankę do tub, jak się kupuje jest super, tyle, że potem schodzi powietrze i już się nie da napompować.
Wyszło mi, że z nowym RIBem nie zmieszczę się w założonym budżecie, nowy odpowiedni RIB to dwa razy drożej niż laminat.
No i w końcu zdecydowałem się pod koniec roku na nowy zestaw laminat 530 open z silnikiem 100KM.
Bardzo jestem ciekawy jak to będzie...
Mam jednak niejaką wątpliwość - wg mnie jeśli już decydować się na rezygnację z mobilności pontonu, a więc przyczepa z jej ograniczeniami, to warto, ale tylko dla znacznego polepszenia komfortu (zachowania łodzi na falach i pokładu dla załogi) w stosunku do pontonu. Czy taki postęp da laminat ok 4,5m? Nie wiem. Pod moim kątem 5 osobowej, rosnącej rodziny uznałem, że nie. Musi być 5 wygodnych siedzeń za sterówką, a więc w zasadzie powyżej 5m długości.