Re: Wybór nowej łodzi motorowej do 4,5m. - Nie Riba.
Rysio napisał(a):markiz17 napisał(a):Zniechęcasz mnie....
Jakoś przełknę to spalanie i koszty, nie ma tragedii....najwyżej będzie się mało pływać
Ale czekaj Piter mówił, że jego rib 4,5m z 40KM pali 6l/h to jak to jest w końcu?
I siedziało nas 3 chłopa + dzieciaki i nie było problemu ze ślizgiem....
Taki zestaw jak jego i jestem very very happy
Średnio, z czego 70 % w okolicach 1500 rpm to tak. Jak ja dolewałem 20l, Piter dolewał 50. I tak jak FUX pisze laminat jest zdecydowanie bardziej ,wbity, w wodę niż RIB szczególnie jak jedno i drugie dociążysz. Gdybym miał wybierać coś zamiast gumjaka wybrałbym właśnie RIBa tyle że podstawowym kryterium wyboru byłaby jego masa, a na przybrzeżny Jadran RIB rzędu 4,5m wystarczy. Szukałbym wręcz takiego bez sterówki. Mnie rumpel w rękę nie parzy nawet przy dłuższych wycieczkach o czym już pisałem. Z reguły to załoga prędzej ma dość
Edit. W tym roku Piter miał Yamę 60 kucy, wcześniej Marinera 50 i ten silnik naszym 2 familiom nie podołał. Podejrzewam że z tą 60 gdyby się małżonki dosiadły też mogłoby być kiepsko, ale wtedy już prekraczas max liczbę osób na tym RIBie bo z tego co pamiętam jest na 6 osób czyli o 1 mniej niż na gumjaku
W 6 osób wchodziłem w ślizg gumjakiem na BF20
No właśnie średnio
A w Chorwacji pływa się na dłuższe dystanse ...
Poniżej 9 osób na pokładzie (4 dorosle + 5 dziatwy), jezioro Dargin prędkość >= 60 km/h
https://www.youtube.com/watch?v=oIMYgx8Mrk4SREDNIO wyszło chyba 12 l na godzinę ....
Czyli REWELACJA zważywszy, że licząc z zaokrągleniem to bylo około 600 kg ludzi.
ALE !!!
Na tym odcinku (Dargin/Mamry) było zapewne 25 / 30 l/godzinę (czyli NAWET 50-60 l na 100 km)
Bo w ślizgu i szybko i przy obrotach 5000 RPM (wystarczy spojrzeć na dane ile silnik pije przy takich obrotach)
Ale cała trasa Giżycko Mamerki wyglądała tak:
- wyjście z portu,
- długo ograniczenie (6km/h),
- krótki kawałek w ślizgu
- kanałek, kawałek jeziorka, znowu kanałek z ograniczeniem
- Dargin - Mamry (przefrunięte chyba po 15 min każde)
A tu trasa z Grecji. Port Gythio, wyspa Elafonisos (chyba 75 km w jedną stronę)
Na wyspę jednym rzutem z prędkością około 50 km/h zaraz po wyjściu z portu do wyspy (rano był mniejszy wiatr)
Spalanie pokzywało 2 km na 1l (wiec na godzinę prawie 25 l a na 100 km 50l).
Zgodziło się ze zużyciem paliwa.
Z powrotem była mniejsza prędkosć ale większy wiatr i fale.
Całkowite zużycie to było 80 litrów na te 150 km ale w drodze powrotnej był lekki hardkor (pod mocny wiatr)
Najlepiej podawać przy stałej prędkości przelotowej na długim dystansie
Albo przy jednostajnych obrotach.
Wystarczy wybrać sobie silnik tutaj i zobaczyć ile bedzie spalal przy orotach 4000 - 4500 (najczęsciej używane)
No chyba, że komuś uda się trzymać ponizej 3800 ...
http://www.boat-fuel-economy.com/outboard-fuel-consumption-litersPrędkosc przelotowa zalezy od:
skoku sruby
przełozenia w silniku
obrotów
uslizgu (5% - 25%) - ten zależy od łodzi i od obciązenia ...
SREDNIA na godzinę jest bardzo iluzoryczna jak widać ...
Chyba, ze ktoś pływa na pobliską wyspę, trolingowo ją okrąża, trolingowo gdzieś podpłynie, itp, itd.
Czyli w ślizgu krótko a potem kręcenie się tak zwaną prędkością trollingową.
Jak płynąłem swoim RIB-em kanałem augustowskim ponad godzinę to miałem chyba spalanie 4-6 km na 1l
Jakby tu na godziny ... zakłdajac 5 km na godzine to
jeden litr na godzinę ??? dobrze liczę ?
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ja zakupiłem łodkę jako środek transportu na wycieczki 50-100 km w jedną stronę
Wiedziałem ile to może palić ale wolę tak zwiedzać niż autem w upale.
Wtedy trzeba liczyć spalanie weddlug załączonej wyżej strony (jaki silnik, jaka moc, obroty 4000)
Jak ktoś planuje krótsze trasy, głownie okoliczne plaże/wysepki - będzie mniej palił
JAK KTOŚ PŁYWA W 2 osoby MAX to super RIB-em jest SPORTIS-a MC3800 z silnikiem 20 lub 30 KM
Tylko on jest dosyć drogi jak na taką małą jednostkę.
UWAGA !!! to zależy od budowy RIB-a ale patrząc na spalanie w l/100 km to lepiej wychodzi mi 45-50 km niż 40 km/h i mniej przy małej fali. Chyba wtedy najmniej ciągnę tubami po wodzie ...
Jacek - ten co produkuje HORNY twierdzi, ze laminat będzie mniej palił ze względu na opory (własnie brak ciągnięcia tub po wodzie).
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Jeszcze jedna uwaga do używek RIB-ów: Na forum RIB.net twierdzą, ze łatwiej samemu naprawia się HYPALON
DOdatkowo są HYPALONy 1100 i 1600. Ten drugi naprawdę ciężko jest uszkodzić