Mikromir napisał(a):ja+ty=my napisał(a): wyspa PAG, ale tak patrzę po zdjęciach i na google maps i nie wiem czy tam jest ładnie?? czy to takie księzycowe klimaty bez takich ładnych plaż wśród wysokich skał.
zastanawiam się czy pierwszego tygodnia w ogóle nie pocisnąć zupełnie niżej np półwysep Peljesac , a wracając drugi tydzień okolice Trogiru?
co radzicie ? gdzie najładniej z fajnymi widokowymi miejscami? wiem ze wszędzie będzie tłoczno i gorąco bo jedziemy początek sierpnia, dlatego ważne dla mnie żeby widoki były warte jazdy. nie lubię plaż w kurortach.
pozdrawiam
Fajne / niefajne to kwestia prywatnego gustu i upodobań.
Gdyby zależało mi głównie na urokliwych ustronnych plażach z widokami, poza kurortami, niezatłoczonych nawet w sezonie, i mogłabym do nich dojeżdżać autem / kawałek podejść z buta / podpłynąć, spośród podanych miejsc wyspa Pag byłaby w ścisłej czołówce (szczególnie zatoka Paška).
50-plaz-paga-t54499-765.html#p2045095
klub-milosnikow-wyspy-pag-t36028.html
Z wyspy można wyskoczyć do Rabu (!), Zadaru, Ninu, PN Paklenica, nawet wodospadów Krka, etc.
Gdyby zaś zależało mi najbardziej na zwiedzaniu i widokach, przygotowałabym się psychicznie na zatłoczone plaże trochę poniżej Splitu i stamtąd ruszyła do Trogiru, Splitu, wodospadów Krka, Omiša, na rejs do Hvaru / Brača, do Makarskiej (choć nie wiem po co), a może nawet dalej na południe?...
Gdybym jednak chciała mieć wiele rzeczy razem: ładne widoki i w miarę spokojne plaże (dojazdowo / pływająco), zieleń zamiast cudnych księżycowych krajobrazów, a do tego ciekawe miejsca do zwiedzania (Dubrovnik, Mostar, Počitelj, Kravice, Korčula, Ston, PN Mljet, etc.) - to postawiłabym na pd stronę Pelješca (Žuljana, Trstenik, a dla lubiących gwar i tłok Orebič, etc.) i zabrałabym może niewielki rodzinny ponton.
klub-milosnikow-polwyspu-peljesac-t38937.html
Lubimy to co znamy...
Ale warto być otwartym na nowe doświadczenia.
Ja lubię takie klimaty, że do Trogiru i Splitu wpadłabym tylko na zwiedzanie po drodze z... Pagu na Pelješac. Zdecydowanie tak bym zrobiła - ale mówię o swoich upodobaniach.
Nikt za Ciebie nie podejmie decyzji - czytaj relacje, oglądaj zdjęcia i filmy, decyduj. Co jednemu się podoba, dla innego będzie nie do zaakceptowania.
Weź pod uwagę także i to, czy i gdzie znajdziesz teraz lokum na szczyt sezonu.
kwatery jeszcze są mam już kilka wstepnie potwierdzonych.
co do upodobań, tak masz rację, że każdy ma inne, mi zdecydowanie bardziej pasuje połączenie zieleni, skał i lazurowego morza.