Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.
ja+ty=my napisał(a): wyspa PAG, ale tak patrzę po zdjęciach i na google maps i nie wiem czy tam jest ładnie?? czy to takie księzycowe klimaty bez takich ładnych plaż wśród wysokich skał.
zastanawiam się czy pierwszego tygodnia w ogóle nie pocisnąć zupełnie niżej np półwysep Peljesac , a wracając drugi tydzień okolice Trogiru?
co radzicie ? gdzie najładniej z fajnymi widokowymi miejscami? wiem ze wszędzie będzie tłoczno i gorąco bo jedziemy początek sierpnia, dlatego ważne dla mnie żeby widoki były warte jazdy. nie lubię plaż w kurortach.
pozdrawiam
Fajne / niefajne to kwestia prywatnego gustu i upodobań.
Gdyby zależało mi głównie na urokliwych ustronnych plażach z widokami, poza kurortami, niezatłoczonych nawet w sezonie, i mogłabym do nich dojeżdżać autem / kawałek podejść z buta / podpłynąć, spośród podanych miejsc wyspa Pag byłaby w ścisłej czołówce (szczególnie zatoka Paška).
50-plaz-paga-t54499-765.html#p2045095klub-milosnikow-wyspy-pag-t36028.htmlZ wyspy można wyskoczyć do Rabu (!), Zadaru, Ninu, PN Paklenica, nawet wodospadów Krka, etc.
Gdyby zaś zależało mi najbardziej na zwiedzaniu i widokach, przygotowałabym się psychicznie na zatłoczone plaże trochę poniżej Splitu i stamtąd ruszyła do Trogiru, Splitu, wodospadów Krk
a, Omiša, na rejs do Hvaru / Brača, do Makarskiej (choć nie wiem po co), a może nawet dalej na południe?...
Gdybym jednak chciała mieć wiele rzeczy razem: ładne widoki i w miarę spokojne plaże (dojazdowo / pływająco), zieleń zamiast cudnych księżycowych krajobrazów, a do tego ciekawe miejsca do zwiedzania (Dubrovnik, Mostar, Počitelj, Kravice, Korčula, Ston, PN Mljet, etc.) - to postawiłabym na pd stronę Pelješca (Žuljana, Trstenik, a dla lubiących gwar i tłok Orebič, etc.) i zabrałabym może niewielki rodzinny ponton.
klub-milosnikow-polwyspu-peljesac-t38937.html
Lubimy to co znamy... Ale warto być otwartym na nowe doświadczenia.
Ja lubię takie klimaty, że
do Trogiru i Splitu wpadłabym tylko na zwiedzanie po drodze z... Pagu na Pelješac.
Zdecydowanie tak bym zrobiła - ale mówię o swoich upodobaniach.
Nikt za Ciebie nie podejmie decyzji - czytaj relacje, oglądaj zdjęcia i filmy, decyduj. Co jednemu się podoba, dla innego będzie nie do zaakceptowania.
Weź pod uwagę także i to, czy i gdzie znajdziesz teraz lokum na szczyt sezonu.