Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bakard
Globtroter
Re: Chorwacja którą miejscowość wybrać

Nieprzeczytany postnapisał(a) bakard » 06.02.2019 11:15

anakin napisał(a):
bakard napisał(a): teraz szukam czegoś na 1-szy tydzień, miejscowości bardziej do wypoczynku więc z fajnymi plażami, fajnie jak byłyby zacienione, jakieś klimatyczne miasteczko żeby można było pospacerować itp. Myślałem o Pag-u, bo tak "blisko" jeszcze nie byliśmy a pobyt w okolicach 10 sierpnia więc pogoda powinna dopisać. Nic innego mi się między Zadarem a Splitem w "oczy nie rzuca". Myślicie że to dobra opcja? a jeśli Pag to jaka miejscowość?
Oczywiście przejrzę wątek miłośników tej wyspy ale na pewno jest tutaj wiele osób które mogą coś podpowiedzieć.
Z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam wszystkich.

Smiem zaryzykować twierdzenie, że klimatycznych miasteczek na Pagu nie znajdziesz wcale.
Może Pag (miasto) , ale to dosyć mocno naciągany "klimat".
W poszukiwaniu takowegoż trzeba by było podjechać do Zadaru, Nin czy popłynąć taxi boat do Rabu na Rab.

Jeżeli szukasz kamieni i baranów, to Pag będzie idealny. :mrgreen:

A co do miejscowosci.
Są amatorzy tych nad Zelewem Paškim (z nieodłączną "wojną" między zwolennikami Bošany i Metajny :oczko_usmiech: ), ale też wielu chwali Mandre i inne miejscowosci po tej stronie wyspy.
Ja osbiscie nie jestem zwolennikiem Novalji (tłumy rozwrzeszczanych Włochów) i Starej Novalji- jakos tak od początku mi nie podeszła.
Polecam KMWP - tam masz wszystkie potrzebne Ci informacje.

Dziękuje za informację, KMWP właśnie przeglądam, choć kamieniami i baranami za bardzo mnie nie przekonujesz :wink:
Bardziej jednak cenimy zieleń i przyrodę, niemniej przejrzę wątek klubowy i zdecyduję czy Pag czy może jednak coś dalej.
Pozdrawiam :(
bakard
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bakard » 06.02.2019 11:17

piekara114 napisał(a):Jak zacienione z miejscem do pospacerowania to Tucepi na Riwierze Makarskiej.

Dzięki, chyba wezmę pod uwagę Riwierę Makarską, na tydzień typowego wypoczynku to dobry kierunek.
W Tucepi byłem przez chwilę na wycieczce skuterem bazując w Zivogoscach.
bakard
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bakard » 06.02.2019 11:23

domi_1 napisał(a):a może Milna na Hvarze. Bardzo blisko do miasta Hvar(ale dojazd samochodem).

Dziękuję za sugestię, na Hvarze byliśmy na jednodniowej wycieczce bazując w Zivogosce, ale w Milnie nie byliśmy. Wyspa robi wrażenie i na pewno tam kiedyś wrócimy, teraz jednak biorąc pod uwagę że drugi tydzień będzie na Peljesacu i na Korculi to inne wyspy odpuścimy.
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 06.02.2019 11:33

bakard napisał(a):Witajcie,
Przejrzałem ten wątek i widzę tutaj wiele fajnych rad co do lokalizacji, zatem i ja poproszę was o taką.
Po rocznej przerwie planuję nasz 7 pobyt w Cro, dotychczas byliśmy w Tribunji, Zivogosce, Pakostane, Supetar na Braciu x2 i ostatni pobyt w Rogoźnicy.
W tym roku planuję łączony pobyt w 2 miejscowościach po tygodniu w każdej. Na 2-gi tydzień wybraliśmy już Peljesac i wtedy na pewno więcej pozwiedzamy półwysep i sąsiednią Korculę, teraz szukam czegoś na 1-szy tydzień, miejscowości bardziej do wypoczynku więc z fajnymi plażami, fajnie jak byłyby zacienione, jakieś klimatyczne miasteczko żeby można było pospacerować itp. Myślałem o Pag-u, bo tak "blisko" jeszcze nie byliśmy a pobyt w okolicach 10 sierpnia więc pogoda powinna dopisać. Nic innego mi się między Zadarem a Splitem w "oczy nie rzuca". Myślicie że to dobra opcja? a jeśli Pag to jaka miejscowość?
Oczywiście przejrzę wątek miłośników tej wyspy ale na pewno jest tutaj wiele osób które mogą coś podpowiedzieć.

Primosten? Skoro jedziesz w sierpniu, to samo miasteczko i plaże miejskie będę zapchane. My byliśmy kilometr wyżej przy zatoczce Tepli Bok. Tam praktycznie każdy apartament jest przy morzu i ma "swój" kawałek brzegu. Tylko że zejścia do wody są skaliste z drabinek. Nam to pasowało, bo woda głęboka i można skakać ;) Cień też jest.

Do centrum niecałe godziny spacerkiem, można pospacerować, w mieście sklepy, knajpy i wszystko co potrzeba.

No i nie jest tak blisko Peljesaca jak Riwiera Makarska.

Obrazek

Obrazek
bakard
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bakard » 06.02.2019 12:24

arturescu napisał(a):
bakard napisał(a):Witajcie,
Przejrzałem ten wątek i widzę tutaj wiele fajnych rad co do lokalizacji, zatem i ja poproszę was o taką.
Po rocznej przerwie planuję nasz 7 pobyt w Cro, dotychczas byliśmy w Tribunji, Zivogosce, Pakostane, Supetar na Braciu x2 i ostatni pobyt w Rogoźnicy.
W tym roku planuję łączony pobyt w 2 miejscowościach po tygodniu w każdej. Na 2-gi tydzień wybraliśmy już Peljesac i wtedy na pewno więcej pozwiedzamy półwysep i sąsiednią Korculę, teraz szukam czegoś na 1-szy tydzień, miejscowości bardziej do wypoczynku więc z fajnymi plażami, fajnie jak byłyby zacienione, jakieś klimatyczne miasteczko żeby można było pospacerować itp. Myślałem o Pag-u, bo tak "blisko" jeszcze nie byliśmy a pobyt w okolicach 10 sierpnia więc pogoda powinna dopisać. Nic innego mi się między Zadarem a Splitem w "oczy nie rzuca". Myślicie że to dobra opcja? a jeśli Pag to jaka miejscowość?

Primosten? Skoro jedziesz w sierpniu, to samo miasteczko i plaże miejskie będę zapchane. My byliśmy kilometr wyżej przy zatoczce Tepli Bok. Tam praktycznie każdy apartament jest przy morzu i ma "swój" kawałek brzegu. Tylko że zejścia do wody są skaliste z drabinek. Nam to pasowało, bo woda głęboka i można skakać ;) Cień też jest.

Do centrum niecałe godziny spacerkiem, można pospacerować, w mieście sklepy, knajpy i wszystko co potrzeba.

No i nie jest tak blisko Peljesaca jak Riwiera Makarska.

Obrazek

Obrazek

Dziękuję, zdjęcia super, szczególnie to 1-sze, takie klimaty plażowe właśnie lubię, mniejsze, zacienione z cudownym blaskiem morza.
Ostatni pobyt 2 lata temu byliśmy w Rogoźnicy, nawiasem mówiąc świetne miasteczko i godne polecenia a chyba mniej popularne. Byliśmy wtedy kilka razy w Primostean na wypadach więc klimat i jego urok znamy.Plaże zachęcają więc wezmę pod uwagę...
edzia217
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) edzia217 » 10.02.2019 14:04

Witam zastanawiam się nad tym, żeby pojechać na tydzień na Istrię. Jaką spokojną miejscowość polecacie ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.02.2019 14:10

edzia217 napisał(a):Witam zastanawiam się nad tym, żeby pojechać na tydzień na Istrię. Jaką spokojną miejscowość polecacie ?

Poczytaj relacje.

klub-milosnikow-polwyspu-istria-t53130.html

Spokojna jest np. Funtana lub Fažana.
ML383
Autostopowicz
Wybór KRK Istria czy bardziej na południe

Nieprzeczytany postnapisał(a) ML383 » 05.03.2019 11:26

Mam prośbę o podpowiedź- byliśmy 2 razy na wyspie PAG w samym Pag. Bardzo nam się podobało, ale chcielibyśmy teraz wybrać się w inne miejsce. Zwiedzalismy rownież Zadar, Szybenik, park KRK. Mysleliśmy o wyspie KRK lub Istrii, ale poki co, oferty które znajduję, to ich ceny za nocleg sa zabójcze :-( Obawiam się również, że woda na końcu czerwca, poczatku lipca bedzie chłodniejsza niz na południu. Podpowiedzcie proszę co wybrać, czy sa jakieś nie dorgie ciekawe , w miare spokojne, nie zatłocozne miejsca.
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 05.03.2019 11:33

A dlaczego woda ma być chłodniejsza?
Mikromir
Koneser
Re: Wybór KRK Istria czy bardziej na południe

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 05.03.2019 13:20

ML383 napisał(a): Obawiam się również, że woda na końcu czerwca, poczatku lipca bedzie chłodniejsza niz na południu.

Lepiej oprzeć się na faktach niż wrażeniach. Przykładowo:
https://www.seatemperature.org/europe/c ... a-june.htm
https://www.seatemperature.org/europe/c ... a-june.htm
etc.

Jakie ceny są dla Ciebie niezabójcze i o ile osób chodzi?
ML383
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ML383 » 05.03.2019 17:09

Mikromir -dziękuję za info. Nie chcielibyśmy jechać za bardzo na południe (i uniknąc kosztów promu) :-( , ale zerkne na przysłane propozycje.Bardzo dziekuje :-)
Ceny max 60EUR za dobę, to niezabójcza cena :-) 4 osoby (2 dorosłe i dzieci 15lat , 6lat)
shrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) shrek » 08.03.2019 16:14

shrek napisał(a):
shrek napisał(a):
shrek napisał(a):
shrek napisał(a):
shrek napisał(a):Jak co roku staję przed wyborem, którą miejscowość wybrać ?
Do tej pory byliśmy w Tucepi, Podgora, Brela, Gradac
Wszystkie te miejscowości spełniały nasze wymagania, czyli obowiązkowo deptak wzdłuż plaży że straganani i sklepikami, knajpki i bary, aby było gdzie posiedzieć wieczorami.
No i oczywiście góry i morze.

Czy znajdę jeszcze coś podobnego ?

Nadal szukam odpowiedniego miejsca.

Nadal czekam na jakiś propozycje miejscowości

Jakieś propozycję ?

Góry raczej tylko dla widoków
Preferowane miejsca na południu Chorwacji
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 08.03.2019 16:19

shrek napisał(a):
shrek napisał(a):
shrek napisał(a):
shrek napisał(a):
shrek napisał(a):Jak co roku staję przed wyborem, którą miejscowość wybrać ?
Do tej pory byliśmy w Tucepi, Podgora, Brela, Gradac
Wszystkie te miejscowości spełniały nasze wymagania, czyli obowiązkowo deptak wzdłuż plaży że straganani i sklepikami, knajpki i bary, aby było gdzie posiedzieć wieczorami.
No i oczywiście góry i morze.

Czy znajdę jeszcze coś podobnego ?

Nadal szukam odpowiedniego miejsca.

Nadal czekam na jakiś propozycje miejscowości

Jakieś propozycję ?

Bol na Braču.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.03.2019 17:10

Orebic.
shrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) shrek » 11.03.2019 02:44

"Bol na Braču"
Byliśmy tam na wycieczce , było tam dosyć drogo.
A sam Zlatni Rat mocno przereklamowany
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 59
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone