Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.06.2018 20:54

Rovinj - polecam, powinno spełnić Wasze oczekiwania. Nocleg w południowej części, spacerkiem 15 min jesteście w centrum, wieczorem idealna odległość na spacer.

Vodice - też spełniłoby oczekiwania, ale niestety z plażami tam kiepsko - dość małe jak na tą ilość ludu i nie porywają...
Ostatnio edytowano 11.06.2018 22:00 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.06.2018 20:55

cooter napisał(a):Panie Januszu a poza Riwierą Makarska o której rzeczywiście dużo się naczytałem co Pan powie o :Rovinij, Opatija, Petracane, Vodice (od Tribunj do Sirmy), Pakostane.

Wszystkie miejscowości inne.
Z wymienionych polecam: Rovinj, Tribunj, Pakoštane
Info jest na forum, głównie w relacjach.

spis-tresci-t25746.html

informacje-o-miejscowosciach-z-rejonu-zadar-split-t31698.html
kozlos
Globtroter
Prośba o polecenie miejsca ;)

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozlos » 19.06.2018 11:25

Hej,

W CRO byliśmy dwukrotnie. Dwukrotnie także w Rogoznicy. Być może i w tym roku tam trafimy, ale czekam jeszcze na potwierdzenie dostępności miejsc w danym apartamencie.

Chciałbym jednak poprosić o rekomendacje miejsc w całej CRO, gdzie warto wybrać się w 2(ewentualnie 3) osoby dorosłe plus mały pies (buldog francuski) we Wrześniu.

Zależy nam aby standard był hmm względnie wysoki, przede wszystkim czystość na jak najwyższym poziomie. Blisko morza, plaże betonowo/żwirowo i fajnie jakby trafiła się także jakaś zatoka (żeby można było na spokojnie popływać :) )

Raczej nie jesteśmy osobami, co całe dnie poświęcają na zwiedzanie. Fajnie coś zobaczyć, jednak najlepiej jak jest to na miejscu, bądź w najbliższej okolicy. No być może w końcu udamy się na wodospady, bo jeszcze nas tam nie było :)

Super jakby apartament miał taras/balkon z ładnym widokiem, miejsce garażowe - bądź bezpieczne postojowe pod budynkiem. Raczej stołujemy się w knajpach, więc też fajnie ja będzie ich dostateczna ilość, ale z drugiej strony nie zależy nam na "imprezowym" miejscu.

Będę wdzięczny za każde polecenie konkretnego miasta/apartamentu. - być może jakaś wyspa? :)
greenrs
Koneser
Vinišce

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 08.07.2018 13:21

Polecam Vinišce. Malutka miejscowość idealna dla tych, którzy cenią sobie spokój a równocześnie chcą mieć wszystko na miejscu. Leży nad spokojną zatoką wcinającą się głęboko w ląd. Otoczona niewielkimi górami, które można obskoczyć nawet w czasie tygodniowego pobytu (jeśli ktoś lubi). Większość domów położona w pierwszej linii od morza. My mieliśmy jakieś 30m. Na miejscu jest prawie wszystko. Naliczyłem osiem konob, cztery sklepy, trzy lodziarnie, trzy piekarnie, bankomat... Plaże żwirkowo-skaliste, gdzieniegdzie betonowe. Woda czysta lecz w tym roku troszkę zimna. Problemów z parkowaniem raczej nie ma. Jedynym minusem dla niektórych może być dojazd z Mariny. Droga jest kręta i momentami stroma ale dla przeciętnego kierowcy, który pokonał trasę z Polski nie powinna być szczególnym wyzwaniem :)
Jest to też dobra baza wypadowa do zwiedzania. Bardzo blisko stąd do Trogiru. Troszkę dalej do Omiša, Splitu, Primoštenu, Szibenika czy wodospadów Krka.
MarioSun
Plażowicz
Re: Chorwacja którą miejscowość wybrać

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarioSun » 11.07.2018 09:30

Witam !
Jakie miejscowości polecacie w Chorwacji od Makarskiej do dołu ?
Takie aby była promenada, palmy a zarazem nie olbrzymie miasto
Pozdrawiam
StepIntoTheLight
Autostopowicz
Wybór miejscowości - pierwszy raz w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) StepIntoTheLight » 11.07.2018 22:44

Cześć wszystkim,
Planuję wybrać się na początku września do Chorwacji (6-7 dni), jednak mam spory kłopot w wyborem bazy wypadowej. Nie posiadamy prawa jazdy, to też wybór miejsca pobytu jest kluczowy. Czy mógłby ktoś zaproponować jakąś miejscowość( z dostępem do wody), która nie będzie totalnie zawalona w tym okresie(bez imprezowni itp) jednak umożliwi sensowny dojazd do większego miasta busem bądź do samego parku Krka(na tym ostatnim zależy mi najbardziej).

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc i sugestie.
Pozdrawiam:)
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Wybór miejscowości - pierwszy raz w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.07.2018 22:50

StepIntoTheLight napisał(a):Cześć wszystkim,
Planuję wybrać się na początku września do Chorwacji (6-7 dni), jednak mam spory kłopot w wyborem bazy wypadowej. Nie posiadamy prawa jazdy, to też wybór miejsca pobytu jest kluczowy. Czy mógłby ktoś zaproponować jakąś miejscowość( z dostępem do wody), która nie będzie totalnie zawalona w tym okresie(bez imprezowni itp) jednak umożliwi sensowny dojazd do większego miasta busem bądź do samego parku Krka(na tym ostatnim zależy mi najbardziej).

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc i sugestie.
Pozdrawiam:)

Cześć.
Jakim środkiem lokomocji jedziecie do Chorwacji. :?:
Jaceł
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaceł » 11.07.2018 23:12

Primosten ... blisko Krka (wycieczka busem, lub stateczkiem), miasteczko male, ale wszystko co potrzebne do wypoczynku jest na miejscu. Ładne plaże, dużo miejsca na spacery, urocza starówka. Polecam :)
StepIntoTheLight
Autostopowicz
Re: Wybór miejscowości - pierwszy raz w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) StepIntoTheLight » 12.07.2018 12:03

Janusz Bajcer napisał(a):Cześć.
Jakim środkiem lokomocji jedziecie do Chorwacji. :?:

Prawdopodobnie samolotem do Splitu - ale wszystko jeszcze jest do ustalenia.

@Jaceł - bardzo dziękuje za propozycję, wygląda obiecująco ;)
MRT_Greg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRT_Greg » 15.07.2018 08:55

Witam

Wybieram się do Chorwacji we wrześniu samochodem. To mój trzeci raz do tego kraju, jednak tym razem na pokładzie dwójka maluchów (1 rok i 3 lata), zatem dotychczasowe lokacje (prócz jednej) odpadają.

Wyruszamy z Krk i ustalamy trasę na maks 1100 km. Potrzebujemy miejsca gdzie będzie plaża w miarę miękka - bez głazów - może być lekko żwirkowa, blisko plac zabaw dla dzieciaków. Spokojnie, bez tłumów ale też nie zadupie, żebyśmy wieczorem mogli trochę pospacerować (do maks 2h) po starówce lub czymś takim. Miło by było gdyby był jakiś targ - młody wciąga owoce jak odkurzacz a wrzesień to dobry miesiąc na świeże dostawy :D Dotychczas braliśmy apartamenty i tego chcielibyśmy się trzymać - standard średni do średnio-wysoki.

Pobytowo byliśmy raz przez 2 tyg w Fazanie - i nam się podobało, chcielibyśmy jednak poznać inne miejsce.

Gdyby ktoś polecił dokąd się udać, byłbym wdzięczny ;)

Pozdrawiam :)
MRT

Edit

Sprawdziłem odległości i mi się przypomniało, że gdzieś widziałem polecenia: Krk, Baśka. Czy powyższe warunki tam znajdę?
Emenemsy
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emenemsy » 15.07.2018 18:07

Hey,

W tym roku nagle obudziłam się z chęcią odwiedzenia Chorwackiej ziemi :D Koniec sierpnia/początek września jadę autem z Mężem. Szukamy fajnych miejsc w bliskim sąsiedztwie Zadaru, może być wyspa, może być lądowa miejscowość. Mąż na razie oblukał Biograd na Moru, ale opiniowo widzę że jest średnio na jeża. Marzy nam się nurkowanie z ciekawym życiem wodnym (przynajmniej fajny snorekling), możliwość rejsów tu i tam, jakieś punkty widokowe, urokliwe plaże no i żeby było coś do zwiedzenia - bo nie lubimy siedzieć na plaży i się smażyć. Będziemy autem, więc jesteśmy w pełni mobilni - do poszczególnych atrakcji czasami możemy się przemieścić (oby były tego warte! ;)). Byliśmy do tej pory w Okrug Gornij (Trogir, Split, Makarska, Omiś).

Proszę o jakieś wskazówki i rekomendacje. Początkowo myśleliśmy też o Rijece, ale mnie ciągnie tam dalej, bliżej środkowej Dalmacji.. Co sądzicie?

Pozdrawiamy serdecznie z upalnego Wrocławia!
M&M
Ostatnio edytowano 15.07.2018 18:16 przez Emenemsy, łącznie edytowano 1 raz
Emenemsy
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emenemsy » 15.07.2018 18:08

MRT_Greg napisał(a):Witam

Wybieram się do Chorwacji we wrześniu samochodem. To mój trzeci raz do tego kraju, jednak tym razem na pokładzie dwójka maluchów (1 rok i 3 lata), zatem dotychczasowe lokacje (prócz jednej) odpadają.

Wyruszamy z Krk i ustalamy trasę na maks 1100 km. Potrzebujemy miejsca gdzie będzie plaża w miarę miękka - bez głazów - może być lekko żwirkowa, blisko plac zabaw dla dzieciaków. Spokojnie, bez tłumów ale też nie zadupie, żebyśmy wieczorem mogli trochę pospacerować (do maks 2h) po starówce lub czymś takim. Miło by było gdyby był jakiś targ - młody wciąga owoce jak odkurzacz a wrzesień to dobry miesiąc na świeże dostawy :D Dotychczas braliśmy apartamenty i tego chcielibyśmy się trzymać - standard średni do średnio-wysoki.

Pobytowo byliśmy raz przez 2 tyg w Fazanie - i nam się podobało, chcielibyśmy jednak poznać inne miejsce.

Gdyby ktoś polecił dokąd się udać, byłbym wdzięczny ;)

Pozdrawiam :)
MRT

Edit

Sprawdziłem odległości i mi się przypomniało, że gdzieś widziałem polecenia: Krk, Baśka. Czy powyższe warunki tam znajdę?

Hey,

Polecam okolice Trogiru (jest gdzie pochodzić, plaże są różne zwłaszcza przy wyspie Okrug Gornij). Lub kawałek dalej Omiś - plaża nawet piaszczysta, miasteczko nieduże, targowiska i możliwość wykupienia rejsów na Bol itp. Z apartamentem nie pomogę, bo nocowałam w namiocie na kempinug gdzie mieli świetne domki z pełnym sanitariatem - więc polecam w razie czego. Kemping ma swoją plaże, własny basen, sklepik i warzywniak - Galeb Camp.
ariana2018
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ariana2018 » 16.07.2018 19:18

Witam
Chcemy w drugiej połowie sierpnia jechać w ciemno do Chorwacji interesują nas raczej skaliste plaże urokliwe zatoczki itp ale też miejsce dla dzieci bez tłumów. Myślimy raczej o okolicach Rogoznicy- Makarska. Jaka miejscowość mogłaby spełnić nasze oczekiwania?
sieradzak
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sieradzak » 17.07.2018 08:38

Jedziemy 3 września Makarska, Baśka Voda i Vodice. Mam nadzieje że to dobry wybór.
annte
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) annte » 17.07.2018 13:30

My dopiero za rok. Czwarty raz padło na Zaboric. Chciałabym już być w szale przygotowań, ale muszę trochę poczekać. ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 52
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone