Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lukasz22i
Cromaniak
Re: Chorwacja którą miejscowość wybrać

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 22.05.2018 13:43

Nie wybrałem, z tym apartamentem o którym pisaliśmy na początku (chwaliłeś lokalizację, fikuśny kolor domu) nie wypaliło bo kobieta pomyliła terminy i jak chciałem dopiąć temat to wyszło że jednak ma w moim terminie ale większy za większą kasę. Przejrzałem masę ofert i w sumie doszliśmy z małżonką do wniosku że apartamenty na Krk (samo miasto Krk, Baśka) są zdecydowanie droższe niż na południu Chorwacji, a co gorsze - w dużo niższym standardzie, jak to określiła żona - dziadkowe. W cenie tych słabych można znaleźć wypasiony apartament na południu, bądź skromniejszy (choć i tak lepszy niż w Krk) za dużo lepszą kasę. Stąd moje rozważania za urlopem na południu.
dariadzem
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariadzem » 28.05.2018 22:19

lukasz22i napisał(a):Zła wiadomość - jeszcze nie wybrałem a urlop za 1.5 miesiąca.
Dobra - mam na oku:

- miasto Krk
- miasto Baska na Krk
- Crikvenica
- Pakostane
- Vodice
- Tribunj
- Podgora

Co wybrać....help me!

Hej,
nie jestem od początku w temacie, więc nie wiem jakie masz oczekiwania co do wyjazdu ani kiedy się wybierasz. Kilka moich uwag:
Krk to bardzo ładne miasto, ale jako obiekt turystyczny bardzo popularne, więc pewnie będzie tłoczno, nie wiem jak tam z plażami, bo zwiedzaliśmy starówkę. Do Baski nie dojechałam niestety. Mieszkaliśmy w Crikvenicy 2 lata temu i ja polecam to miasto i do plażowania i jako fajną bazę wypadową na wycieczki chociażby na Krk. Crikvenica to nieduże miasteczko z miejską plażą piaszczystą (płatna, ale nie było drogo), bardziej nastawiona na rodziny z dziećmi niż na imprezowiczów, jest tam raczej spokojnie. Nam zależało akurat na piaszczystej plaży, bo jechaliśmy z 3-letnim dzieckiem. Osobiście wolę żwirek, bo wtedy woda ma ten niesamowity kolor turkusu, a przy piasku - wiadomo, jest zmącona. Jeśli będziesz w okolicach bądź na wyspie Krk zwiedź koniecznie Vrbnik - cudowne miejsce, małe urokliwe miasteczko, naprawde robi wrażenie.
W Podgorze byłam w 2012 roku, Riwiera Makarska jest piękna i ma bardziej południowy klimat niż chociażby Kvarner. Chętnie bym znów tam pojechała, ale ze względu na czas podróży w tym roku jednak gdzieś znów na północ będziemy celować.
Jeśli czas podróży nie jest tu Ciebie kryterium, to jechałabym bardziej na południe :) Choć też będzie goręcej niż w okolicach Krk, więc należy też rozważyć jakie temperatury kto lubi ;)
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 29.05.2018 10:24

Dzięki za wpis. Mnie też bardziej ciągnie na południe, mamy międzylądowanie w ok. Zagrzebia więc nie ma znaczenia czy zrobię dodatkowe 200km więcej ;) Też jadę z dzieciakami, wiem że takie podróże są męczące, jadę na noc i dzielę podróż na dwa dni. :papa:
Kotełka
Globtroter
Makarska, Omis, Podgora a może Baska Voda?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kotełka » 31.05.2018 10:47

Witam Państwa.

Wybieram się we wrześniu do Chorwacji.
Wciąż nie mogę się zdecydować którą miejscowość wybrać na pobyt.
Z początku brałam pod uwagę Makarską, ale z czasem zaczęłam mieć wątpliwości.
A którą miejscowość Państwo by wybrali?
Biorę pod uwagę te wymienione w tytule.

Ja kocham góry więc bardzo bym chciała żeby były góry, stare miasto, jakieś zabytki.
Chce uniknąć tłumów. Marzę żeby zobaczyć jak żyją tam mieszkańcy, poznać ich kulturę.

Dziękuję za każdą sugestię :)
19Gumis20
Croentuzjasta
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) 19Gumis20 » 31.05.2018 12:04

Baška Voda, we wrześniu już nie będzie tłumów. Byłem tam w 2012 roku, właśnie we wrześniu, bardzo miło wspominam wakacje. Pozdrav
Kotełka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kotełka » 31.05.2018 12:37

19Gumis20 napisał(a):Baška Voda, we wrześniu już nie będzie tłumów. Byłem tam w 2012 roku, właśnie we wrześniu, bardzo miło wspominam wakacje. Pozdrav

Dziękuję :)
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 01.06.2018 07:32

Baska Voda to mała miejscowość i zabytków tam nie ma.
Stare miasto i zabytki zobaczysz w Splicie, to jakieś 80 km od Baski.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 01.06.2018 08:13

Ogólnie to ciężko, żeby były zabytki i nie było za dużo ludzi. :wink: No i Makarska Riwiera raczej nie słynie z zabytków czy starówek, bardziej z plaż i widoków... :roll:
Z podanych miejscowości ewentualnie kryterium zabytków może spełniać Omiš (np. twierdza), nie wiem jak tam z ludźmi.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 01.06.2018 08:31

Mikromir napisał(a):Ogólnie to ciężko, żeby były zabytki i nie było za dużo ludzi. :wink: No i Makarska Riwiera raczej nie słynie z zabytków czy starówek, bardziej z plaż i widoków... :roll:
Z podanych miejscowości ewentualnie kryterium zabytków może spełniać Omiš (np. twierdza), nie wiem jak tam z ludźmi.

Z ludźmi tam niestety robi się masakra...z roku na rok przybywa bardzo tłumów:( a miasto, zabytkowe uliczki się nie rozrasta. My już zwiedzanie w cro raczej odpuszczamy, głównie odpoczynek, plazowanie przez 14 dni. Tłumy ludzi i wysokie temperatury zmieszane razem powodują że się odechciewa...
TabalugaPL
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TabalugaPL » 01.06.2018 09:00

Witam. Wybieram się z rodzicami oraz siostrą, z nami również jadą wujkowie z dziećmi. Planowany wyjazd to 12 sierpnia i na tydzień. W 2016r byliśmy w Primosten i spodobało mi się ale może to też ze względu że 1 raz zagranicą na wakacjach(500+ ;)) Fajne miasteczko, jest gdzie wyjść na spacer wieczorem, plaża również całkiem fajna, nie za dużo ludzi ale też nie za mało :) W tym roku mamy do wyboru Makarską, Brela oraz chciałbym promem na wyspę Brac. Czy są to o wiele lepsze miejscówki niż Primosten? :D Po prostu żeby były piękne widoki, fajna plaża no i w miarę najlepiej jakieś małe miasteczko np jak Primosten :D
ataman80
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ataman80 » 01.06.2018 09:06

TabalugaPL napisał(a):Witam. Wybieram się z rodzicami oraz siostrą, z nami również jadą wujkowie z dziećmi. Planowany wyjazd to 12 sierpnia i na tydzień. W 2016r byliśmy w Primosten i spodobało mi się ale może to też ze względu że 1 raz zagranicą na wakacjach(500+ ;)) Fajne miasteczko, jest gdzie wyjść na spacer wieczorem, plaża również całkiem fajna, nie za dużo ludzi ale też nie za mało :) W tym roku mamy do wyboru Makarską, Brela oraz chciałbym promem na wyspę Brac. Czy są to o wiele lepsze miejscówki niż Primosten? :D Po prostu żeby były piękne widoki, fajna plaża no i w miarę najlepiej jakieś małe miasteczko np jak Primosten :D

Makarska jest trochę większym miasteczkiem, plaże standardowo kamieniste w sezonie ciasne. Widoki super, morze góry, uliczki Makarskiej też super, zwłaszcza na wieczorny spacer. Prom na Brać jest z Makarskiej. Makarska to moje ulubione miejsce w Chorwacji :)
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 01.06.2018 09:14

Widoki duzo ładniejsze masz w tych opcjach niż z Primosten. Co do ilości ludzi to chyba podobnie. Jedynie klimat- starówka z ,,zaglujacymi lodziarzami,, w Primosten jest troszkę na plus
TabalugaPL
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TabalugaPL » 01.06.2018 09:15

No i mnie namówiliście :D Nie chce mieszkać za przeproszeniem na jakimś zadupiu, chciałbym sam czy nawet z rodzicami wyjść, pozwiedzać i właśnie widziałem że z Makarskiej są promy, więc pewnie skorzystamy :D A do Breli jest 20km, warto tam chociaż na 1 dzień podjechać po prostu na plaże? Jakie tam widoki są? :)
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 01.06.2018 09:30

Widoki podobne. Jak dla mnie plaże w Makarskiej czy Breli d...nie ukrywają bo ja takich klimatów nie lubię...w Brelii wydaje mi się ciekawsza, mniej kutrów, statków a tym samym zanieczyszczenie do tego ciekawy jest deptak wzdłuż całej plaży i trochę cienia od sosen ale specjalnie jeździć z Makarskiej nie ma co...jedynie na jeden dzień tak jak piszesz pozwiedzać, poplywac, zrobić fotkę przy kamieniu:)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.06.2018 09:30

TabalugaPL napisał(a): A do Breli jest 20km, warto tam chociaż na 1 dzień podjechać po prostu na plaże? Jakie tam widoki są? :)

klub-milosnikow-breli-t53169.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone