Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
VONPLES
Cromaniak
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 22.02.2018 17:44

..."ruchu" z jadranki prawie nie sychać, no chyba, że kwater jest przy niej samej. Proponuję poczytać
podaca-2017-t51580.html
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 22.02.2018 18:06

Witam
Moje rozmyślania już nieaktualne, w tym roku będzie Istria :)
pozdrawiam
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 22.02.2018 18:53

ANDREW1969 napisał(a):Nie lubimy tłoku , super mieć już teraz parę adresów sprawdzić na google gdzie co jak , znać +/- cenę z ub. roku ( Fasana doba 45 EU od 28 czerwca do 13 lipca 17.) , kwaterka do 300 m od plaży , bo my wolimy plażing i ew. jakieś statki w okolicy , Park etc .

Ta cena w Fažanie to za apartament z osobną sypialnią czy studio? Na jakiej ulicy? Pytam z ciekawości, bo kiedyś miałam okazję szukać tam apartamentu i cena wydaje mi się dość dobra.
Fažana jest dużo bardziej płaska niż Makarska Riwiera, w wielu miejscowościach tej drugiej podejście z plaży 300m może już być dość męczące. Sugeruję więc bliżej.
Polecam bank kwater:
dalmacja-srodkowa-od-primostenu-do-gradaca-t39894.html
oraz stosowne wątki, np:
mala-miejscowosc-ponizej-splitu-t44637.html
mala-spokojna-miejscowosc-w-pasie-sibenik-makarska-t36042.html
apartament-w-srodkowej-dalmacji-cicha-i-mala-miejscowosc-t39777.html
etc.
Jeśli nie ma być tłoku, to z pewnością nie sama Makarska.
PW
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 22.02.2018 22:44

Slavko1974 napisał(a):Witam
Moje rozmyślania już nieaktualne, w tym roku będzie Istria :)
pozdrawiam

Witaj, na co się zdecydowałeś? Mam niemalże takie same wymagania na ten rok, żona od jakiegoś czasu pyta "masz coś, gdzie jedziemy itp" a ja dalej czytam, oglądam i zdecydować się nie mogę. Moje ukochane Primosten było dwa lata temu ( po raz 4-ty), szukam czegoś podobnego ale czy takie podobne istnieje? Byłem też w Baśka Voda, Igrane, Makarska. Ciągnie do Primosten ale Chorwacja jest zbyt piękna by ograniczać się do jednego miasteczka.

Wymagania? Nie za duże, z fajnymi plażami (nie mówię o plaży długiej na 100m gdzie tłoczy się całe miasto a człowiek siedzi na człowieku), ze startówką, promenadą i choćby małymi atrakcjami dla dzieci, no i ze względu na te dzieci cicha i spokojna lokalizacja odpada - niestety, muszę ich czasem czymś zajać bo inaczej nikt nie odpocznie :D.

Myślałem o Krk na Krk, ew. Baśce na Krk tyle że boje się opisywanych tutaj tłumów. Wyjazd 02.07 na max 10dni.
jotusia
Croentuzjasta
Re: Chorwacja którą miejscowość wybrać

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotusia » 22.02.2018 23:00

Dzień dobry.
Również spytam o radę, bo Wasze wskazówki są bezcenne :) Jedziemy 4 raz do Chorwacji, z dziećmi 5 i 8 lat. Byliśmy już w Jadranovie (obok Crikvenicy), Zatonie koło Zadaru i Razanj obok Rogoznicy. Lokalizację najlepszą mieliśmy w Zatonie, bo nad samym morzem ale najbardziej podobał nam się Razanj i czegoś takiego szukamy. Małej miejscowości, w której jest kilka knajpek i plaże przyjazne dzieciom. Dużo zwiedzamy, więc ważne żeby była to dobra baza wypadowa. Możecie coś polecić? Z góry dziękuję
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 23.02.2018 08:09

Szukaj od Splitu do Makarskiej
lubadom
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lubadom » 23.02.2018 08:47

jotusia napisał(a):Dzień dobry.
Również spytam o radę, bo Wasze wskazówki są bezcenne :) Jedziemy 4 raz do Chorwacji, z dziećmi 5 i 8 lat. Byliśmy już w Jadranovie (obok Crikvenicy), Zatonie koło Zadaru i Razanj obok Rogoznicy. Lokalizację najlepszą mieliśmy w Zatonie, bo nad samym morzem ale najbardziej podobał nam się Razanj i czegoś takiego szukamy. Małej miejscowości, w której jest kilka knajpek i plaże przyjazne dzieciom. Dużo zwiedzamy, więc ważne żeby była to dobra baza wypadowa. Możecie coś polecić? Z góry dziękuję

w 2016 roku w podobnym wieku 2 robaki - rok młodsze od Twoich, po drodze do Czarnogóry zatrzymaliśmy się w okolicach Dubrovnika, dokładnie w Mlini.
do morza kilka kroków, max 2 minutki, fakt że po schodkach :)
nie za dużo ludzików, zawsze miejsce na plaży, dla takich dzieciaków fajne plażyczki, także z cieniem, nieopodal zacieniony plac zabaw
samo miejsce z potencjałem do zwiedzania okolic: samo Mlini, Cavdat, no i oczywiście sam Dubrovnik miejscowym transportem jak nie byliście :)
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 23.02.2018 08:52

lubadom napisał(a):

w 2016 roku w podobnym wieku 2 robaki - rok młodsze od Twoich, po drodze do Czarnogóry zatrzymaliśmy się w okolicach Dubrovnika, dokładnie w Mlini.
nie za dużo ludzików, zawsze miejsce na plaży, dla takich dzieciaków fajne plażyczki, także z cieniem, nieopodal zacieniony plac zabaw
samo miejsce z potencjałem do zwiedzania okolic: samo Mlini, Cavdat, no i oczywiście sam Dubrovnik miejscowym transportem jak nie byliście :)

Robaki?????
lubadom
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lubadom » 23.02.2018 08:53

malinero napisał(a):
lubadom napisał(a):

Robaki?????

Dzieciaki :)
ANDREW1969
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANDREW1969 » 23.02.2018 18:16

WITAM , pisałem że JESTEŚCIE kopalnią wiedzy i już mam odzewy , jak mam zrobić by móc odpowiedzieć na PW , pokazuje mi brak możliwości Prywatnej Wiadomości .
Jutro zamieszczę zdjęcia adres z Fazany , naszych pierwszych wakacji w ciemno , samemu i taaak daleko . Będę się bardzo cieszył jesli też komuś pomogę .Pozdrawiam SERDECZNIE i dzięki za podpowiedź jak odpisywać na PW.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 23.02.2018 19:46

ANDREW1969 napisał(a): jak mam zrobić by móc odpowiedzieć na PW , pokazuje mi brak możliwości Prywatnej Wiadomości .

O ile wiem, musisz wcześniej napisać przynajmniej 4 posty na forum.
karolekw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolekw » 24.02.2018 09:09

lukasz22i napisał(a):Wymagania? Nie za duże, z fajnymi plażami (nie mówię o plaży długiej na 100m gdzie tłoczy się całe miasto a człowiek siedzi na człowieku), ze startówką, promenadą i choćby małymi atrakcjami dla dzieci, no i ze względu na te dzieci cicha i spokojna lokalizacja odpada - niestety, muszę ich czasem czymś zajać bo inaczej nikt nie odpocznie :D.

Myślałem o Krk na Krk, ew. Baśce na Krk tyle że boje się opisywanych tutaj tłumów. Wyjazd 02.07 na max 10dni.

Szczerze polecam Pakostane.
w Basce na KRK byliśmy w drugiej połowie czerwca 2017 i ludzi było mnóstwo na plaży. No i pierwszy raz mieliśmy problem że znalezieniem kwatery na miejscu...
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 24.02.2018 12:24

karolekw napisał(a):
lukasz22i napisał(a):Wymagania? Nie za duże, z fajnymi plażami (nie mówię o plaży długiej na 100m gdzie tłoczy się całe miasto a człowiek siedzi na człowieku), ze startówką, promenadą i choćby małymi atrakcjami dla dzieci, no i ze względu na te dzieci cicha i spokojna lokalizacja odpada - niestety, muszę ich czasem czymś zajać bo inaczej nikt nie odpocznie :D.

Szczerze polecam Pakostane.
w Basce na KRK byliśmy w drugiej połowie czerwca 2017 i ludzi było mnóstwo na plaży. No i pierwszy raz mieliśmy problem że znalezieniem kwatery na miejscu...

Dzięki za odpowiedź. Bardzo podoba mi się Krk wizualnie i ma całkiem dobre opinie wśród cro-bywalców, no i jest w zasięgu dojazdu na "raz", bez międzylądowania. Martwi mnie tylko kwestia plaż, gdzieś czytałem że plaż nie jest za dużo i trzeba dobrze wybierać miejscówkę by nie mieć do niej za daleko. Nie ukrywam że zależy mi na bliskiej lokalizacji, z dziećmi dłuższe wędrówki w upale do przyjemnych nie należą.
O Pakostane nie czytałem - będzie lektura na wieczór.
ANDREW1969
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANDREW1969 » 25.02.2018 16:45

gonzo napisał(a):
VONPLES napisał(a):
ANDREW1969 napisał(a):Witam , Dzień dobry . Zarejestrowałem się ponieważ jest tutaj KOPALNIA wiedzy , a że zakochaliśmy się po pierwszym naszym pobycie 2 tyg na Istrii ( FASANA ) , i nie straszne nam 13 h w samochodzie , a nie straszne nam jechać I szy raz sami i tak dalekooo to w tym roku również muszą być wakacje życia w Chorwacji. Nasza rodzinka to 2 + 2 ( 4 i 12 )
Czytam i czytam i szukam POMOCY , bo Istria super a napatrzyliśmy się na okolice Makarskiej i taka decyzja ...ale !
Nie lubimy tłoku , super mieć już teraz parę adresów sprawdzić na google gdzie co jak , znać +/- cenę z ub. roku ( Fasana doba 45 EU od 28 czerwca do 13 lipca 17.) , kwaterka do 300 m od plaży , bo my wolimy plażing i ew. jakieś statki w okolicy , Park etc .
Wierzę w POMOC , co ułatwi decyzję czy sama Makarska czy coś o 100 km bliżej , wolimy ląd a nie wyspę , na wyspę możemy się wycieczkować......
POMOŻECIE?????
Pozdrawiam Andrzej

...a ja Podace (7 urlopów).....szukaj wątków na forum o Podacy
:) :)

W tym roku chcemy tam jechać ale nie podoba mi się jordanka że tak blisko, chyba że masz jakąś miejscówkę do polecenia to proszę.

COŚ o FASANIE .
Jak pisałem wcześniej jechaliśmy w tzw ciemnooo, winiety kupione w Poznaniu w PZMoT , nie wiem ile przepłacam ale jadąc w ciemno bez "języka" i sami - wolałem mieć wszystko na gotowo. wyjazd z okolic Poznania - ŚREM o godz 18 .
Na miejscu bez żadnych korków bez zabłądzeń nawigacyjnych o godz. 6.30 dzień tyg środa ??? Przywitanie z morzem ( pierwsze rozczarowanie -skąd taaakie fale i wiatr ? w jakimkolwiek fotoalbumie widziałem słońce plaże i bez wiatru ) , na plaży do której dojechaliśmy prawie nikogo , no to auto na parkingu i szukamy . Posługując się j. ang - niemiecko -polsko gestykulatorem trafiliśmy na starszego Pana sprzątającego ogródek . U niego nie ma ale u jego przyjaciół tak. Wyszli po nas na ulicę , idziemy , pokazali studia na poziomie -1 . Cena 55 euro za mniejszy 65 za większy ( mniejszy na 4 osoby , klimaanlage stojąca szafka , pomieszczenie ok 50-60 m kw . Łazienka na korytarzu wspólnym z dużym studiem ale wyłączność, łazienka ok 8 m kw . Czystooo pachnie , miód malina , wifi , bez TV !!!! Kuchnia = wszystkoooo.
Większe studio na 6 osób, 80 m kw , łazienka wyłączność , TV , pralka w łazience .
I decyzja . Po co nam takie duże dla nas 2 +2 . Nie szukaliśmy nic więcej , pierwsza kwatera i bierzemy. Pani pokazuje cennik , o 10 eu drożej wg cennika w sezonie a dla nas - pada pytanie na jak długo ? 2 tygodnie -15 dni to 45 eu doba. Czemu to braliśmy , poziom -1 ? Przyjechaliśmy całe dnie albo plażing albo zwiedzać , kwatera tylko na noc. No i cena !!!
tu link ale jako początkujący nie mogę linków stawiać bo mnie wywalą... Villa Nada Fasana UL. Brace Ilić 20
Willa Nada na ulicy Brace Ilic 20 , prowadzi starsze małżeństwo PRZESYMPATYCZNE . Na drugi dzień pobytu winko musujące bo miałem urodzinki , dzień po słodycze piłka i zabawki dla córki - bo miała urodzinki.
Na 15 dni jeden dzień padało i to zaraz po przyjeździe drugi dzień....to takie ew. rozczarowanie nr 2 .
Plażing , sporo ludzi ale sporo miejsca , fajny plac zabaw przy plaży , do marketu PLODINE ok 350 m z plaży , po lody z plaży ok 250 300 m , do centrum na pizze i inne z plaży 300 400 a z domku tyle samo.
Ivan chodzi po plaży i namawia na wycieczki statkiem , sam zawozi do PULI na statek , 8 h wycieczka statkiem CIMERA - obiad ryba lub kurczak , butla wina na stolik ( nie na rodzinkę jak zapewniał Ivan ) i było wesoło , żałowaliśmy ,że do w Rowinji , gdzie byliśmy najkrócej nie pojechaliśmy sami , tam jest przepięknie ! 2 wycieczka na wyspę BRJUNI - też promem statkiem , chyba 5 h , i 3 sami pojechaliśmy do PULI , reszta to codziennie wieczorami FASANA , na początku lipca święto okolicznych producentów mięs , miodów kiełbas etc.
Nasi znajomi pojechali 14 sierpnia , nie znaleźli w całej Fazanie noclegu , myślę że na 2-3 noce tylko i dlatego był problem.
Poniżej mam nadzieję da się wkleić trochę zdjęć . Na pierwszy raz POLECAM .
Załączniki:
Screenshot_20170709-135354.png
Screenshot_20170708-124700.png
Screenshot_20170705-191826.png
Screenshot_20170704-220852.png
DSCN8234.JPG
DSCN7985.JPG
DSCN7982.JPG
DSCN7956.JPG
DSCN7917.JPG
DSCN7886.JPG
DSCN7871.JPG
DSCN7766.JPG
DSC_0133.JPG
DSC_0132.JPG
DSC_0130.JPG
DSC_0043 (2).JPG
DSC_0010.JPG
DSC_0007.JPG
DSC_0006.JPG
DSC_0006 (2).JPG
DSC_0005.JPG
20170712_130811.jpg
20170711_200510.jpg
20170709_125505.jpg
20170709_122232.jpg
20170709_115839.jpg
20170706_193748.jpg
ANDREW1969
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANDREW1969 » 25.02.2018 16:57

Fasana to fajna baza wypadowa gdy plażing sie troszkę znudzi , Do Puli 9 km , do Rovinji coś k 50 km , wycieczka na wyspę Brjuni gdzie za czasów prezydenta Tito miał swoje priw zoo safari , w samej Fazanie można popłynąć stateczkiem "podwodnym" wynająć łódź , nie ma nudy !!! z Poznania tylko 1140 km
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone