Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.01.2018 14:55

Jeśli Medulin to Istria to może Porec i okolice Spadici? Do centrum wzdłuż może 20 min, w sam raz na spacer (moje wtedy 6 letnie dziecię na hulajnodze zasuwało :D
Lub północna lub południowa część Rovinj?

Od granicy PL masz tylko 9 h do przejechania.... a na miejscu sporo możliwości i do zwiedzania i do po odpoczywania na różnych plażach czy popływania.
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 22.01.2018 15:07

Slavko1974 napisał(a):To i ja się tu dopiszę, żeby nie zakładać tematu nowego.
Po 6 wyjazdach do Cro czuję lekką pustkę w głowie. Nieśmiało myślę o kolejnym, aczkolwiek nie jest to przesądzone, że będzie to Cro.
Jeśli się uda, to będzie wyjazd z gatunku krótszych czyli jakieś 6-8 dni na miejscu. Dlatego też szukam destynacji nie niżej niż Trogir.
Priorytetem w tym roku będzie dla mnie leniuchowanie, no może jedna wyprawa całodzienna i łagodne zejście do morza umożliwiające zabawę dla kilkulatków. Ponadto ważny będzie deptak/bulwar na jakieś wieczorne spacery, dlatego malutkie miejscowości nie wchodzą w grę (a szkoda).
Nigdy nie mów nigdy ale na dzień dzisiejszy odpadają takie miejsca: Zadar, Biograd na Moru, Pakostane, Tribunj, vodice, Rogoznica, Pula.
Ze wstępnie wytypowanych na celowniku mam Medulin, (może być też co innego na Istrii), wyspa Rab, Primosten, wyspa Ciovo.
Poczytałem już co powinienem, ale nie rozwiało to moich wątpliwości. Liczę na jakieś Wasze spostrzeżenia. Może jakieś inne typy zaproponujecie?

Proponuję wyspę Murter (dojazd mostem) wyspa i miasteczko --> https://goo.gl/maps/LVR8chuu1Ho - kilka ładnych plaży, troszkę miejsc do pospacerowania, Szybenik i Wodospady Krka niedaleko...
ponadto:
Kamenjak: piękny pkt widokowy niedaleko Murter --> https://goo.gl/maps/dAwv9Qjg1bw
Plaża Slanica --> https://goo.gl/maps/dHG4sa2i5gD2
Plaża Podvrske --> https://goo.gl/maps/wBJtzGcCdRr
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 22.01.2018 15:10

Janusz Bajcer napisał(a):Wyspa Pag.

A cos konkretniej? Czy pod uwagę brac tylko stolice wyspy czy tez może tez Novalija? Sama wyspa trochę mnie odstrasza bo krajobrazy jak na Księżycu, ale jeśli spełnia warunki, które podałem to się bliżej przyjrzę.

piekara114 napisał(a):Jeśli Medulin to Istria to może Porec i okolice Spadici? Do centrum wzdłuż może 20 min, w sam raz na spacer (moje wtedy 6 letnie dziecię na hulajnodze zasuwało :D
Lub północna lub południowa część Rovinj?
Od granicy PL masz tylko 9 h do przejechania.... a na miejscu sporo możliwości i do zwiedzania i do po odpoczywania na różnych plażach czy popływania.

Istria to w zasadzie cała, zarówno okolice Porec jak i Rovinj, ewentualnie Vrsar, ale z baza noclegową to chyba raczej kiepsko tam jest? A to Spadici to obstawione hotelami, bo tak widać na ludziku w gogle?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.01.2018 15:17

Przy Spadici są też domy (boczne od ulicy Spadici w kierunku centrum/południa), sama tam byłam, ale ta babeczka już nie wynajmuje no i niski standard miała, ale na pierwszy raz było SUPERR Jest relacja Igłą pinii z jakimś fajnym app., poszukaj. W Banku jest mój namiar na Rovinj, ale czy parking przy plaży w sezonie płatny to musisz się dopytać (koniec relacji ON, ONA...)
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 22.01.2018 15:17

el_grego napisał(a):
Proponuję wyspę Murter (dojazd mostem) wyspa i miasteczko --> https://goo.gl/maps/LVR8chuu1Ho - kilka ładnych plaży, troszkę miejsc do pospacerowania, Szybenik i Wodospady Krka niedaleko...
ponadto:
Kamenjak: piękny pkt widokowy niedaleko Murter --> https://goo.gl/maps/dAwv9Qjg1bw
Plaża Slanica --> https://goo.gl/maps/dHG4sa2i5gD2
Plaża Podvrske --> https://goo.gl/maps/wBJtzGcCdRr

W 2017 byłem w Pakostane, wiec i Murter zobaczyłem i Kamenjak również, dosłownie kilka dni temu skończyłem pisać relację na forum :). Szybenik i Krka już widziałem. Aczkolwiek Murter zostawił u mnie pewien niedosyt, bo samego miasteczka nie widziałem, więc jakbym znalazł przyjemny apartament to kto wie..., może i tam się zainstaluję.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.01.2018 15:21

Slavko, miasteczko średnie (kilka wąskich uliczek niby jest, ale nie poraża)... plaże w centrum średnie (jak w Pakostane), do ciekawszych spory kawałek, a płatne parkowanie przy Blue Laguna nawet we wrześniu... Blisko tej laguny to jakiś forumowicz nawet dorwał fajną kwaterkę, więc by było (z Mikromir mocno się udzielałyśmy, aby mu pomóc, ale po powrocie się nie odezwał... watek jakość Sv Filip czy.... )

Mam: trogir-czy-filip-i-jakov-t51989.html?hilit=murter
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 22.01.2018 17:11

Slavko1974 napisał(a):... Priorytetem w tym roku będzie dla mnie leniuchowanie, no może jedna wyprawa całodzienna i łagodne zejście do morza umożliwiające zabawę dla kilkulatków. Ponadto ważny będzie deptak/bulwar na jakieś wieczorne spacery, dlatego malutkie miejscowości nie wchodzą w grę (a szkoda). ...

To z Istrii "będzie Pan zadowolony" a ja z uporem maniaka zwrócę uwagę Kolegi na Fazane (i okolice). Medulin nie jest zły ale lepsze będzie np. Banjole. Jeśli dalej to wspomniane Primosten ale wymagania spełnia również Zaboric w okolicach Sibenika.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.01.2018 17:46

Slavko1974 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Wyspa Pag.

A cos konkretniej? Czy pod uwagę brac tylko stolice wyspy czy tez może tez Novalija? Sama wyspa trochę mnie odstrasza bo krajobrazy jak na Księżycu, ale jeśli spełnia warunki, które podałem to się bliżej przyjrzę.

Podobno Pag albo się kocha, albo nienawidzi. :oczko_usmiech:

klub-milosnikow-wyspy-pag-t36028.html
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 22.01.2018 19:01

Janusz Bajcer napisał(a):https://www.cro.pl/klub-milosnikow-wyspy-pag-t36028.html

Czytam, czytam, ale ponad 300 stron i kilkadziesiąt relacji to trochę potrwa :).

Nowe kierunki do czytania - Fazana, Spadici, Banjole, Zaboric, sv Filip, biorę się za forum :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.01.2018 19:03

Slavko1974 napisał(a):Zaboric, sv Filip, biorę się za forum :)
Te odpuść....
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 22.01.2018 19:18

piekara114 napisał(a):
Slavko1974 napisał(a):Zaboric, sv Filip, biorę się za forum :)
Te odpuść....

Zwłaszcza Sv. Filipa i Jakova.
ANDREW1969
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANDREW1969 » 22.02.2018 16:17

Witam , Dzień dobry . Zarejestrowałem się ponieważ jest tutaj KOPALNIA wiedzy , a że zakochaliśmy się po pierwszym naszym pobycie 2 tyg na Istrii ( FASANA ) , i nie straszne nam 13 h w samochodzie , a nie straszne nam jechać I szy raz sami i tak dalekooo to w tym roku również muszą być wakacje życia w Chorwacji. Nasza rodzinka to 2 + 2 ( 4 i 12 )
Czytam i czytam i szukam POMOCY , bo Istria super a napatrzyliśmy się na okolice Makarskiej i taka decyzja ...ale !
Nie lubimy tłoku , super mieć już teraz parę adresów sprawdzić na google gdzie co jak , znać +/- cenę z ub. roku ( Fasana doba 45 EU od 28 czerwca do 13 lipca 17.) , kwaterka do 300 m od plaży , bo my wolimy plażing i ew. jakieś statki w okolicy , Park etc .
Wierzę w POMOC , co ułatwi decyzję czy sama Makarska czy coś o 100 km bliżej , wolimy ląd a nie wyspę , na wyspę możemy się wycieczkować......
POMOŻECIE?????
Pozdrawiam Andrzej
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 22.02.2018 16:54

Polecam Brele albo Promajna bardziej spokojniej.
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 22.02.2018 17:29

ANDREW1969 napisał(a):Witam , Dzień dobry . Zarejestrowałem się ponieważ jest tutaj KOPALNIA wiedzy , a że zakochaliśmy się po pierwszym naszym pobycie 2 tyg na Istrii ( FASANA ) , i nie straszne nam 13 h w samochodzie , a nie straszne nam jechać I szy raz sami i tak dalekooo to w tym roku również muszą być wakacje życia w Chorwacji. Nasza rodzinka to 2 + 2 ( 4 i 12 )
Czytam i czytam i szukam POMOCY , bo Istria super a napatrzyliśmy się na okolice Makarskiej i taka decyzja ...ale !
Nie lubimy tłoku , super mieć już teraz parę adresów sprawdzić na google gdzie co jak , znać +/- cenę z ub. roku ( Fasana doba 45 EU od 28 czerwca do 13 lipca 17.) , kwaterka do 300 m od plaży , bo my wolimy plażing i ew. jakieś statki w okolicy , Park etc .
Wierzę w POMOC , co ułatwi decyzję czy sama Makarska czy coś o 100 km bliżej , wolimy ląd a nie wyspę , na wyspę możemy się wycieczkować......
POMOŻECIE?????
Pozdrawiam Andrzej

...a ja Podace (7 urlopów).....szukaj wątków na forum o Podacy
:) :)
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 22.02.2018 17:36

VONPLES napisał(a):
ANDREW1969 napisał(a):Witam , Dzień dobry . Zarejestrowałem się ponieważ jest tutaj KOPALNIA wiedzy , a że zakochaliśmy się po pierwszym naszym pobycie 2 tyg na Istrii ( FASANA ) , i nie straszne nam 13 h w samochodzie , a nie straszne nam jechać I szy raz sami i tak dalekooo to w tym roku również muszą być wakacje życia w Chorwacji. Nasza rodzinka to 2 + 2 ( 4 i 12 )
POMOŻECIE?????
Pozdrawiam Andrzej

...a ja Podace (7 urlopów).....szukaj wątków na forum o Podacy
:) :)

W tym roku chcemy tam jechać ale nie podoba mi się jordanka że tak blisko, chyba że masz jakąś miejscówkę do polecenia to proszę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 40
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone