Witam serdecznie wszystkich Cro Maniaków
Do tej pory byłem w Chorwacji w trzech miejscowościach: Makarska, Tucepi i Malińska na KRK. Do gustu z tej trójki przypadło mi jedynie Tucepi, dla tego też byłem tam 3 razy, niemniej chciałbym następnym razem pojechać w nowe miejsce tylko naprawdę ciężko mi zdecydować gdzie
postanowiłem więc napisać co mi się w tych miejscowościach podobało, a co nie i poprosić Was byście w oparciu o moje preferencje i Wasze doświadczenie pomogli mi stworzyć listę 2-3 miejscowości, którymi powinienem się zainteresować.
Zaczynając od obecnego lidera - Tucepi:
Pusy
+Widoki (majestatyczne góry i morze)
+Wielkość miejscowości (ani mała, ani duża)
+Dużo fajnych punktów gastronomicznych
+Długi deptak bezpośrednio przy linii brzegowej
+Co kilka dni atrakcje w porcie (występy ludowe, rybacki wieczór, itp.)
+Atrakcje dla dzieci w postaci wodnych i lądowych trampolin
+W dużej części zacieniona plaża
+Prysznice
+Bliskość dużych marketów (pomiędzy Tucepi i Makarską)
+wszystkie domy są relatywnie blisko wody
Minusy
-w sezonie dosyć tłoczno zarówno na plaży jak i na promenadzie
-brak starówki
-brak klimatycznych uliczek
Makarska:
Posiada sporo plusów takich samych jak Tucepi, ale jest już za duża (klimat bardziej miejski niż miasteczkowy), zarówno chodzi mi tu o rozległość zabudowy jak i populację. Z tego też powodu, mimo iż ma starówkę wg mnie całkowicie pozbawiona jest klimatu.
Malińska:
Plusy to rozmiar (znowu coś czego szukam, ani duża ani mała), niestety tu olbrzymim (jak dla mnie) brakiem są widoki, brakuje mi gór, jest zbyt płasko, widok jest taki "zwyczajny i monotonny", do tego bardzo dużo betonu, plaże przez to moim zdaniem są całkowicie pozbawione naturalności i pewnej dzikości.
Z powyższych uwag można wyczytać na czym mi zależy ale postaram się to raz jeszcze jak najbardziej sprecyzować:
*widoki i klimat (inne niż płaskie ukształtowanie terenu i naturalne plaże)
*średni rozmiar (w mojej skali, czyli coś o wielkości zbliżonej do Tucepi, lub nieco od niego mniejsze, z proporcjonalnie dużą ilością plaż)
*jakieś atrakcje ruchowo-sportowe dla dziecka w wieku 11 lat
*knajpki ze smacznym jedzeniem
*możliwość spacerowania wzdłuż morza
*mile widziana starówka i klimatyczne uliczki
*umiarkowane ale jednak obecne życie wieczorne/nocne (tak do 23
)
*plaże, sklepy i atrakcje w zasięgu 20 minutowego spaceru (nie chciałbym musieć codziennie korzystać z samochodu)
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie Wasze sugestie, sam mam kilka pomysłów, ale nie chcę na start nic sugerować, żeby nie zawężać listy propozycji, bo może jest jakaś miejscowość która spełnia moje oczekiwania, a jako taka nie została jeszcze przeze mnie dostrzeżona.