napisał(a) marekkowalak » 25.02.2025 00:46
salad107 napisał(a):marekkowalak napisał(a):To może Crikvenica?
Są palmy, nie jest w stylu włoskim, są plaże, sporo się dzieje.
Sam tam jadę w lipcu

Też się zastanawiałam. Jeszcze interesowała mnie miejscowość Senj i Novi Vinodolski. Jednakże sama nie wiem, czy ten klimat jest dla mnie. Pewnie dobry na 1-2 dni, ale czy na 8-10 dni? Chyba, że ktoś gorąco poleci jakieś ciekawe atrakcje

Senj i Novi Vinodolski są w podobnym klimacie, ale mniejsze od Crikvenicy.
Generalnie Kvarner czy Istrię trudno porównywać z Dalmacją, to trochę inny klimat, jednak wciąż Chorwacja i tam też jest pięknie i jest co robić.
Sama Crikvenica spokojnie na kilka dni konkretnego urlopu. Plaż piaszczystych tam nie ma, tylko skaliste, żwirkowe lub betonowe. Palm przy głównej promenadzie mnóstwo. Jeżeli lubicie góry, to nad miastem jest sporo łatwiejszych lub trudniejszych tras pieszych, z Ljubavną Cestą na czele. W okolicy jest też całe mnóstwo punktów widokowych ze spektakularnymi widokami na Krk, Prvić i Kavrner.
W pobliżu Rijeka - piękne miasto, w stylu austro-węgierskim. Trochę dalej słynna Opatija. Można też ruszyć w trochę wyższe góry, czyli Učka.
Obok jest wyspa Krk - samo miasto jest piękne. Do tego Jaskinia Biserujka, Vrbnik czy Baška.
Dalej, w odległości nie większej niż 100 km, jest włoski Triest (piękne miasto!), parki narodowe: Rosnjak, Sjeverni Velebit i Plitvice, słoweńska Postojna czy cała Istria.
Jak się to wszystko zliczy, to nawet nie 10, ale 20 dni w takiej Crikvenicy może być mało