Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 24.11.2024 22:38

Michał0404 napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Teoretycznie na południu. Pelješac, Dubrovnik gdzie było za gorąco. Czy teoria okaże się praktyką to nie wiadomo. No i kwestia dojazdu. Byłeś w Orebiću to wiesz ile się jedzie. Może warto pojechać tam gdzie dojedzie się na raz. Chyba że avionem lecisz.

Trafna rada.
Co sadzicie o Pula.
Jest tam co zwiedzać w styczniu.
Nadmieniam ze jadę sam. Reszta pracuję :P :P :P

Wiadomo, że główną atrakcją jeśli chodzi o zabytki jest amfiteatr. Są także inne zabytki jak choćby katedra czy tunele. Jest akwarium morskie jeśli kogoś to interesuje. I będzie w miarę normalne życie a nie pustki w lokalnych zadupiach żyjące od maja do października. Niedaleko jest Brijuni ale to chyba nie na tę porę roku.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.11.2024 08:40

Michał0404 napisał(a):Super w styczniu mam 7 dni wolnego. Trzeba jechać do CRO
Chodzi mi głównie o zwiedzanie i podziwianie widoków.
Proszę mi powiedzieć w który rejon się udać by pogoda była znośna.
I na jaką pogodę mogę liczyć

W tym roku w styczniu było do 15st na Istrii, najcieplej w Prematurze i na Kamjenaku.
Możesz zajrzeć do mojej relacji. Miłe spacery po zupełnie pustych starówkach. A Kamjenak tylko dla Ciebie będzie.
Pulę tym razem minęliśmy bokiem.
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 25.11.2024 10:41

Na mnie Pula nie zrobiła jakiegoś mega wrażenia. Zdecydowanie wolę Rovinj.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 25.11.2024 12:24

Epepa napisał(a):Na mnie Pula nie zrobiła jakiegoś mega wrażenia. Zdecydowanie wolę Rovinj.

Dokładnie, warte zobaczenia w kolejności ich atrakcyjności to:
1. Rovinj
2. Poreć
3. Labin
4. Motovun
5. Buzet+Hum
6. Vrsar
7. Pula
Ostatnia pozycja jako najmniej atrakcyjna. zwykłe normalne miasto portowe, jedna ulica z klimatem, fort i amfiteatr (płatne) w rekonstrukcji, występują ograniczenia w dostępności.
Ciekawostka, na Istrii nazwy ulic są dwujęzyczne, włosko/chorwackie a starsi mieszkańcy doskonale mówią po włosku.
Dla tych co jadą zima są Istarskie Toplice.
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 25.11.2024 12:55

Ja jeszcze do tej listy dopiszę Kamenjak, Bale i Vodnjan. Można te miejsca odwiedzić podczas jednej wycieczki z Rovinja i przy okazji zahaczyć też o Pulę.
joanna8786
Autostopowicz
Wybór miejsca zakwaterowania

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna8786 » 12.01.2025 20:04

Witajcie :) Planuję ze znajomymi wakacje w Chorwacji w połowie września. To będzie nasza pierwsza wizyta w tym regionie. Pobyt będzie trwał 9 dni. Będziemy wynajmować samochód na miejscu. Na pewno chcielibyśmy pojechać do Splitu, Dubrownika i Parku Narodowego Krka.

Mam jednak problem z wyborem miejsca zakwaterowania. Niestety nie orientuję się, które z miast/miasteczek na wybrzeżu między Splitem a Dubrownikiem będzie spełniało następujące warunki:
- możliwość wzięcia udziału w rejsie (zwłaszcza do miejscowości Korčula lub innej o podobnym charakterze)
- dostępność wypożyczalni rowerów elektrycznych z ciekawym terenem do zrobienia 60-80 km pętli w okolicy;
- płytka linia brzegowa z lazurowym odcieniem wody;
- umiarkowanie zaciszne miejsce (nie całkowite odludzie; bez przeludnionych jarmarcznych kurortów).

Jeśli będzie trudno o łączne spełnienie tych warunków, będę wdzięczna za wszelkie sugestie na temat miejscowości o cechach najbardziej zbliżonych.
Marlowe1994
Cromaniak
Re: Wybór miejsca zakwaterowania

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 13.01.2025 00:45

Między Splitem a Dubrovnikiem jest wybrzeżem ok 220km. To 4h jazdy. Żeby odwiedzić Korčule najlepiej być na Pelješcu. Ale znowu z półwyspu jechać do Krka to raczej się nie kalkuluje bo to w samochodzie pół dnia w obie strony. To już lepiej zamienić Korčule na Hvar. Można się przeprawić z Drvenika promem i przejechać wyspę fajną drogą. Zakwaterowania szukać mniej więcej w połowie pomiędzy Splitem a Dubrovnikiem. Jeśli w miarę spokojnie to nie Makarska. Co do rowerów to za bardzo nie wiem. Nie interesowałem się tym. Zapewne są dostępne wypożyczalnie a i tutejsi fachowcy mogą coś doradzić. Jeśli to pierwsza wizyta to nie rzucajcie się na zbyt wiele atrakcji typu zwiedzanie. W sezonie taki Dubrovnik jest mega zatłoczony. Zaparkowanie auta tak żeby nie wydać kupy kasy to może być sztuka. O cenach nie piszę bo wydatki to indywidualne sprawy. Dla jednych drogie jest to co dla innych tanie.
Takie moje subiektywne mini spostrzeżenia.
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 19.01.2025 08:23

tylko Brela Stomarica !!! :verryhappy:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 19.01.2025 11:20

Co zwiedzić na Istrii?

Izvor: https://turistplus-hr.translate.goog/st ... e_vignette | TuristPlus.hr
Dracro
Croentuzjasta
Re: Wybór miejsca zakwaterowania

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dracro » 14.02.2025 18:18

Jak chcesz umiarkowanie zaciszne miejsce wypadowe do Dubrownika i na Korčulę, to pojechałbym na Pelješac, do jakiejś małej miejscowości w okolicy Orebića, ale nie w samym mieście.

Rejsy wycieczkowe są standardem w całej Chorwacji. Z Orebića lub Perny dopłyniesz na Korčulę nawet taxiboatem (30 min) albo dostaniesz się tam samochodem promem, żeby pozwiedzać wyspę. Aczkolwiek sama wyspa nie oferuje tylu wrażeń co samo miasto Korčula.

W Orebiću jest wypożyczalnia rowerów, a półwysep świetnie nadaje się do jazdy na rowerze (ale płasko nie będzie). To też dobre miejsce wypadowe do Dubrownika. Linia brzegowa jest miejscami płytka, ale mając samochód, nie trzymałbym się jednej plaży – tam można codziennie w 20-40min być na innej, każda piękna, z lazurową wodą.

Jeśli chodzi o Split, warto go zwiedzić po drodze jako przerywnik w podróży, a Park Narodowy Krka odwiedzić w drodze powrotnej.

Ta opcja najlepiej sprawdza się przy podróży własnym samochodem, najlepiej w nocy:
-rano śniadanie w Splicie pochodzenie po mieście zanim zrobi się gorąco, a późnym popołudniem zakwaterowanie
-opuszczenie zakwaterowania zazwyczaj do 10:00 daje nam zwiedzanie wodospadów po południu w cieniu drzew a wieczorem po obiedzie z lokalnej konobie można wracać do domu.

Jeśli chcecie wynająć auto na miejscu, wszystko zależy od tego, gdzie przylecicie, gdzie i na jak długo wynajmiecie samochód.
monka812
Podróżnik
Gdzie jechać?

Nieprzeczytany postnapisał(a) monka812 » 20.02.2025 20:26

Witam,
gdzie jechać? bo juz nie wiem kompletnie, czego szukać. Żeby było blisko z podkarpacia, ładne widoki, raczej spokojna miejscowość, ale nie całkiem dziura, jakaś promenada, knajpki. termin pierwsza połowa lipca. Byłam już w drveniku, primosten, baska voda,makarskiej, breli, mimicach, na pagu, na krk, ciovo, slatine, promajnie, nemirze... szukam apartmentów blisko morza. Co myślicie o Bibinje...Jedziemy w 3 os, rodzice + syn 18l. proszę o pomysły i z góry dziękuję.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.02.2025 21:55

Jak blisko to może Istria?
marekkowalak
Cromaniak
Re: Gdzie jechać?

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.02.2025 09:36

monka812 napisał(a):Witam,
gdzie jechać? bo juz nie wiem kompletnie, czego szukać. Żeby było blisko z podkarpacia, ładne widoki, raczej spokojna miejscowość, ale nie całkiem dziura, jakaś promenada, knajpki. termin pierwsza połowa lipca. Byłam już w drveniku, primosten, baska voda,makarskiej, breli, mimicach, na pagu, na krk, ciovo, slatine, promajnie, nemirze... szukam apartmentów blisko morza. Co myślicie o Bibinje...Jedziemy w 3 os, rodzice + syn 18l. proszę o pomysły i z góry dziękuję.

Bibinje do Waszych preferencji będzie chyba w sam raz. Nie jest to miasto wielkości Biogradu czy Primošten, ale też nie jest to mała wioska. Typowej promenady tam nie ma, ale jest taki niby deptak przy marinie, na którym latem trochę się dzieje. No i jest molo.

Do tego super baza wypadowa, bo stamtąd jest blisko i do Zadaru, i do Ninu, i na Pag, do Šibeniku, do Parku Krka, do punktów widokowych nad Jeziorem Vranskim...

Jest co robić.
Ostatnio edytowano 23.02.2025 15:05 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 21.02.2025 10:10

Dokładnie tak. Marek ma 100% racji. Lokalizacja doskonała a miejscowość urocza i bardzo kameralna. Tam w latach 2007-2008 zaczynaliśmy chorwacką przygodę. Co roku jadąc do Breli Stomarica zajeżdżamy do tamtejszej mariny na śniadanie i obowiązkowo na dalszą drogę kupno burka w miejscowej pekarze...... :mg: :mg: :mg:
swoją drogą punkt widokowy Kamenjak nad Vransku Jezeru jest cudowny :verryhappy: :verryhappy: :verryhappy:
monka812
Podróżnik
Re: Gdzie jechać?

Nieprzeczytany postnapisał(a) monka812 » 21.02.2025 15:09

marekkowalak napisał(a):
monka812 napisał(a):Witam,

Bibinje do Waszych preferencji będzie chyba w sam raz. Nie jest to miasto wielkości Biogrady czy Primošten, ale też nie jest to mała wioska. Typowej promenady tam nie ma, ale jest taki niby deptak przy marinie, na którym latem trochę się dzieje. No i jest molo.

Do tego super baza wypadowa, bo stamtąd jest blisko i do Zadaru, i do Ninu, i na Pag, do Šibeniku, do Parku Krka, do punktów widokowych nad Jeziorem Vranskim...

Jest co robić.

Dziękuję za odpowiedź
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 128
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies