Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Loo111
Autostopowicz
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loo111 » 09.10.2024 20:41

Zaba007 napisał(a):Witam. Byłem 5 razy w Pakostane bo mi się tam podoba, jest co robić wieczorem, dzieciaki też zadowolone bo jest co nieco dla nich.
Czy ktoś może mi polecić takie miasteczko jak Pakostane?

Jeśli Pakostane Ci się podoba, to tym bardziej dobre wrażenie powinna zrobic Baska na wyspie Krk. Moim zdaniem dużo ładniejsza od Pakostane, w sezonie duzo sie dzieje, ludzi tez sporo, najlepsza okolica do zamieszkiwania - rejon ulicy Zarok.
Michał0404
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał0404 » 20.11.2024 19:19

Super w styczniu mam 7 dni wolnego. Trzeba jechać do CRO
Chodzi mi głównie o zwiedzanie i podziwianie widoków.
Proszę mi powiedzieć w który rejon się udać by pogoda była znośna.
I na jaką pogodę mogę liczyć
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 20.11.2024 19:43

Michał0404 napisał(a):Super w styczniu mam 7 dni wolnego. Trzeba jechać do CRO

Liczyć to możesz na każdą pogodę, a jaka będzie to dowiesz się ewentualnie przed wyjazdem.
Możesz pojechać do Zagrzebia, to piękne miasto i jest także co zobaczyć w okolicy. Możesz pojechać na wewnętrzną Istrię, zwiedzić piękne miasteczka na wzgórzach czy przemierzyć Aleję glagoljaša.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 20.11.2024 20:13

Jeśli w Zagrzebiu byłbyś do 7 stycznia to załapałbyś się na Advent i przyjemności z tym związane.
Michał0404
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał0404 » 20.11.2024 20:13

Marlowe1994 napisał(a):

Liczyć to możesz na każdą pogodę, a jaka będzie to dowiesz się ewentualnie przed wyjazdem.
Możesz pojechać do Zagrzebia, to piękne miasto i jest także co zobaczyć w okolicy. Możesz pojechać na wewnętrzną Istrię, zwiedzić piękne miasteczka na wzgórzach czy przemierzyć Aleję glagoljaša.

Może tak. Gdzie powinni być najcieplej?
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 20.11.2024 20:21

Teoretycznie na południu. Pelješac, Dubrovnik gdzie było za gorąco. Czy teoria okaże się praktyką to nie wiadomo. No i kwestia dojazdu. Byłeś w Orebiću to wiesz ile się jedzie. Może warto pojechać tam gdzie dojedzie się na raz. Chyba że avionem lecisz.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 20.11.2024 20:28

Jak w styczniu to jak najbardziej na południe. A i tak w tym czasie pogoda będzie kapryśna. Ale przy kiepskiej pogodzie to jakieś widoki też się znajdą.
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 20.11.2024 23:38

Ja bym celowała w Dubrownik. Bardziej skupiłabym się na miejscach, w których normalnie żyją na co dzień ludzie, a nie turystycznych miejscowościach, w których po sezonie wszystko jest zamknięte. Alternatywą dla Dubrownika są Split, Szybenik, Zadar, ewentualnie Rovinj na Istrii. W przeciwieństwie do Dalmacji, na Istrii sporo noclegów ma normalne ogrzewanie, co jest ważne zwłaszcza wieczorami.
marco75
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marco75 » 21.11.2024 10:34

Od zawsze Dalmacja Południowa. Tym razem wybieram się na PAG w przyszłe wakacje.
Doradźcie proszę, gdzie lepiej Povljana czy Novalja?
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 21.11.2024 10:58

marco75 napisał(a):Od zawsze Dalmacja Południowa

To za wiele Chorwacji nie poznałeś.
Co do wyjazdu styczniowego to tak jak wspominałem, należy mieć na względzie odległość i możliwe złe warunki drogowe, śnieg, lód na drogach. Wtedy taki wyjazd do teoretycznie najcieplejszych miejsc południowych to będzie užas. Istria czy Zagorje wtedy może być dobrym rozwiązaniem. No chyba ze się uważa, że Chorwacja to tylko wybrzeże dalmatyńskie....
Bombolero
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bombolero » 24.11.2024 10:51

Znów stoję przed dylematem wyboru miejscówki w Chorwacji :bojesie:

Trzy razy byłem w Breli, z czego dwa w Put Luke, co bardzo mi się podobało. Na plaży spokój, żadnego tłumu, dom przy samym morzu:
https://www.brela.com/marin/index.htm
Raz byłem z Stanici i też nie było tak źle.

Jednak w tym roku małżonka nie chce jechać autem, więc musimy zmienić środek transportu na samolot.
Chciałbym coś spokojnego, bez tłumów, jakaś knajpka, sklepik i blisko morza nocleg.

Aktualnie biorę pod uwagę: Pakostance, Primosten, może Lokva Rogoznica.
Typowy wyjazd z dzieciakami na 7 nocy.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 24.11.2024 11:02

Powodzenia :spoko: Na pewno coś znajdziesz.
Michał0404
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał0404 » 24.11.2024 16:04

Marlowe1994 napisał(a):Teoretycznie na południu. Pelješac, Dubrovnik gdzie było za gorąco. Czy teoria okaże się praktyką to nie wiadomo. No i kwestia dojazdu. Byłeś w Orebiću to wiesz ile się jedzie. Może warto pojechać tam gdzie dojedzie się na raz. Chyba że avionem lecisz.

Trafna rada.
Co sadzicie o Pula.
Jest tam co zwiedzać w styczniu.
Nadmieniam ze jadę sam. Reszta pracuję :P :P :P
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 24.11.2024 16:27

Szukam czegoś małego jak Metajna lub Kanica. Musi być wioska, musi być płasko, musi być łagodne zejście do wody. Konoba, sklep....typowy plażing i leniuchowanie z piwem w ręku :coool:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 24.11.2024 16:33

Michał0404 napisał(a):...

Nie wiem skąd jedziesz. Ale skąd by nie jechać z Polski to najbliżej Istria albo Krk. Malinska na Krk całkiem sympatyczna.Już za most nie trzeba płacić. Na Istrii polecam okolice Labin. Dużo do zwiedzenia. Np: najmniejsze miasto w Europie - Hum.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 127
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone