Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
markid
Croentuzjasta
Re: Chorwacja którą miejscowość wybrać

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 11.03.2024 14:18

Wieczorne spacerki od zatoczki Porat, przez rivę, półwysep ze starym miastem, a następnie półwysep Raduca.
Wieczorne lub poranne wycieczki na pobliską górę z Gospą od Loreta, cudowne widoki i zachody słońca na szczycie tejże górki.
Wspaniałe wieczorne spacerki lub przejażdżki rowerem od pobliskiego Dolac aż do plaży Bilo.
Oczywiście z autem dużo lepiej, jak chyba wszędzie w Cro - okolice Primsten to niezła baza wypadowa do nieodległych:
Szybenik, twierdzy św. Mikołaja, Rogoznica, Trogir, Solin, Split, PN Krka

ps. zapomniałem dodać najważniejsze - cudowne nic nie robienie - siedzenie i obserwowanie niespiesznego nadmorskiego życia, kawka, piwko / winko, ...

ps.2. przepraszam teraz dopiero doczytałem cały twój post - na jednodniową wycieczkę polecam PN Krka - jest gdzie pochodzić, jest co oglądać i można coś zjeść przy okazji, jeśli z Szybenika dojedziesz do Skradin to stamtąd płynie się do PN Krka stateczkiem, przez urocze krajobrazy.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 11.03.2024 14:39

markid w odpowiedzi dalej pisałam, że do Krka nie chce, w lecie będziemy 2 dni w PN Una, a w Plitwicach byliśmy ;)

I dalej nie wiem co wybrać :glupek:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.03.2024 14:45

W Vodicach można niedrogo wynająć łódkę z silnikiem (nie trzeba do tego żadnych uprawnień, chyba że coś się zmieniło) i zrobić sobie rejs na wysepkę Prvić (wyspa bez transportu samochodowego - rewelacja) plus Tijat z fantastycznymi zatoczkami do pływania (chociaż w kwietniu może być z tym trudno). Z tym, że nie wiem, jak to jest poza sezonem.

Ale jeśli chcecie spędzić cały dzień w jednym miejscu, to żadna z małych mieścinek wam nie podpasuje, bo w każdej z nich jest atrakcji max na kilka godzin, a już szczególnie poza sezonem. Żeby mieć co robić cały dzień, to trzeba jechać do Splitu.
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 11.03.2024 14:55

wiolek_lp napisał(a):markid w odpowiedzi dalej pisałam, że do Krka nie chce, w lecie będziemy 2 dni w PN Una, a w Plitwicach byliśmy ;)

I dalej nie wiem co wybrać :glupek:

Ja bym wybrała Vodice i Tribunj - więcej atrakcji w odległości spaceru. Nie byłam, ale mam nadzieję wpaść w tym roku do Tribunj, zauroczył mnie widok ze wzgórza z kościołem.
Jakoś nie lubię Primošten, moim zdaniem niewiele jest tam do zobaczenia.

Zaciekawiły mnie Twoje plany związane z Una.
Zarezerwowałam dwa noclegi w Kulen Vakuf w drodze powrotnej i zastanawiam się czy to dobry wybór :|
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 11.03.2024 15:19

marekkowalak napisał(a):...
Ale jeśli chcecie spędzić cały dzień w jednym miejscu, to żadna z małych mieścinek wam nie podpasuje, bo w każdej z nich jest atrakcji max na kilka godzin, a już szczególnie poza sezonem. Żeby mieć co robić cały dzień, to trzeba jechać do Splitu.

Też uważam, że Split poza sezonem o dobry cel na jednodniową wycieczkę. Polecam spacer na wzgórze Marian - ładny widok ze szczytu Telegrin, w drodze powrotnej można wstąpić na pyszna pizzę do Bokamorra. Oczywiście stare miasto / pałac Dioklecjana - poza sezonem da się zwiedzić bez przeciskania się przez tłum turystów.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 11.03.2024 19:17

marekkowalak napisał(a):W Vodicach można niedrogo wynająć łódkę z silnikiem (nie trzeba do tego żadnych uprawnień, chyba że coś się zmieniło) i zrobić sobie rejs na wysepkę Prvić (wyspa bez transportu samochodowego - rewelacja) plus Tijat z fantastycznymi zatoczkami do pływania (chociaż w kwietniu może być z tym trudno). Z tym, że nie wiem, jak to jest poza sezonem.

Oj sama bym się nie odważyła, nigdy nie pływaliśmy pesarką i na pewno nie wynajmowała bym sama dla 2 osób :chytry:
Może kiedyś jak będziemy całą rodziną to spróbujemy, choć chyba nie prędko. Co do Prvić to nawet zastanawiałam się czy nie płynąć właśnie promem z Szybenika, ale szybko porzuciłam ten pomysł :co:

Kasia i Krzyś napisał(a):Ja bym wybrała Vodice i Tribunj - więcej atrakcji w odległości spaceru. Nie byłam, ale mam nadzieję wpaść w tym roku do Tribunj, zauroczył mnie widok ze wzgórza z kościołem.
Jakoś nie lubię Primošten, moim zdaniem niewiele jest tam do zobaczenia.

Zaciekawiły mnie Twoje plany związane z Una.
Zarezerwowałam dwa noclegi w Kulen Vakuf w drodze powrotnej i zastanawiam się czy to dobry wybór :|

Właśnie ten kościółek z widokiem to jest główny cel, i jeszcze widziałam, że w Tribunji jest piękna ścieżka wzdłuż morza ;)
Znowu patrząc na zdjęcia to Primošten wydaje się ładniejszy widokowo i plażowo na spacer w stosunku do Vodic- które chyba nie mają nic ciekawego, może się mylę :chytry:
Najlepiej było by po jednym dniu poświęcić i na to i na to, ale niestety nie mam tyle czasu :boss:

Co do Una czy dobry wybór, myślę że tak :la: Też szukałam w tych okolicach jednak totalnie nie było nic w naszym standardzie i odpowiedniej cenie, więc wzięliśmy jednak nocleg w Bihać, i cały kolejny dzień będziemy jechać " w dół" Uny , do Kulen Vakuf i Martin Brod na wieczorny prom ze Splitu. Wcześniej kilka dni na Sarajevo, Lukomir, Prokoško, Travnik i Jajce :hearts:

markid napisał(a):
marekkowalak napisał(a):...

Też uważam, że Split poza sezonem o dobry cel na jednodniową wycieczkę. Polecam spacer na wzgórze Marian - ładny widok ze szczytu Telegrin, w drodze powrotnej można wstąpić na pyszna pizzę do Bokamorra. Oczywiście stare miasto / pałac Dioklecjana - poza sezonem da się zwiedzić bez przeciskania się przez tłum turystów.

Split znam i bardzo lubię, byłam kilkukrotnie, raz spaliśmy 3 noce. Nawet początkowo myślałam czy nie podzielić tego wyjazdu na 1 noc Zadar, 1 Split i 1 Szybenik, ale w końcu zdecydowałam na 2 noce w Szybenik, bo przy tak krótkim pobycie do Splitu jednak jest kawałek drogi 2,5-3 h jazdy, w zależności od przewoźnika :? Przy lądowaniu w Zadarze stwierdziłam, że aż tyle czasu spędzać w busie szkoda.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.03.2024 19:28

wiolek_lp napisał(a):Wcześniej kilka dni na Sarajevo, Lukomir, Prokoško, Travnik i Jajce :hearts:
.

Po powrocie liczę na konkretną relację z tej wyprawy, szczególnie z Sarajeva, którego ciągle mało....

I myślę, że nie jestem w tej opinii odosobniony :oczko: :oczko:

O Prokoškim Jezerze też kiedyś myślałem, ale tam chyba raczej trzeba terenówką albo SUV-em 4x4, bo sedanem raczej ciężko dojechać.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 11.03.2024 19:34

Oj niestety ja w relacje pisane nie bardzo umiem, plus bardziej przemawia do mnie obraz ruchomy i prowadzę sobie relacje na insta, które zapisuje, także jak chcesz podglądnąć Sarajevo, to zapraszam ;) Chociaż "zwiedzania" jako tako u nas mało, za to widokowo mamy miejsca łał :serduszka:
Nick taki sam jak tutaj :tak:
Nie wiem czy tu można wstawiać linki, ale wczoraj wrzuciłam właśnie Trebević :hearts:
https://www.instagram.com/reel/C4Vpf3-Iy1u/?igsh=MTZ2cnF1bGxtZjR4dA==

Co do Prokoško z niskim zawieszeniem pewnie ciężko, my mamy niby suva- Fiata freemonta i na spokojnie najłatwiejszą drogą da radę :usmiechkrzywy:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.03.2024 19:46

wiolek_lp - tak mi teraz wpadło do głowy...

Jeśli ma być ciekawie i na cały dzień z Szybenika, to może zajść do portu i popłynąć w rejs na Kornaty?
Ostatnio edytowano 11.03.2024 19:47 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.03.2024 19:47

Wiola, bez auta chyba zrobiłabym tak. Rano popłynęłabym z Szybenika na Zlarin, a stamtąd jeszcze (np. koło 14:00 jest prom) na Prvić i wieczorem powrót do Szybenika :)

https://www.jadrolinija.hr/download/9e1 ... bf5edea9fa

Przy pięknej pogodzie wyjdzie super wycieczka :D
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.03.2024 19:53

wiolek_lp napisał(a):Oj niestety ja w relacje pisane nie bardzo umiem

A niby kto popełnił 2 rewelacyjne relacje na forum? Jedna z Pagu+Brać, druga Hvar+Korčula? Jedne z lepszych tu na forum :lol:

plus bardziej przemawia do mnie obraz ruchomy i prowadzę sobie relacje na insta, które zapisuje, także jak chcesz podglądnąć Sarajevo, to zapraszam ;) Chociaż "zwiedzania" jako tako u nas mało, za to widokowo mamy miejsca łał :serduszka:
Nick taki sam jak tutaj :tak:
Nie wiem czy tu można wstawiać linki, ale wczoraj wrzuciłam właśnie Trebević :hearts:
https://www.instagram.com/reel/C4Vpf3-Iy1u/?igsh=MTZ2cnF1bGxtZjR4dA==

No niestety, ale ja konsekwentnie omijam facebooki, instagramy i inne tego typu ścieki, nie mam tam kont i nie zamierzam, więc zdecydowanie wolałbym poczytać (i pooglądać) tu na forum.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 11.03.2024 21:33

marekkowalak napisał(a):wiolek_lp - tak mi teraz wpadło do głowy...

Jeśli ma być ciekawie i na cały dzień z Szybenika, to może zajść do portu i popłynąć w rejs na Kornaty?

Oj aż tak mnożyć kosztów nie będę, bo to miała być wycieczka budżetowa :cfaniak:
Już i tak popłynęłam 3 stówki za bilety na samolot, bo aplikacje pokazywały zerowe szanse na spadek cen, a ja się napaliłam i za szybko kupiłam, app też biorę nie najtańsze, więc zaraz to nie będzie tak tanio jak miało być :diabelek:

maslinka napisał(a):Wiola, bez auta chyba zrobiłabym tak. Rano popłynęłabym z Szybenika na Zlarin, a stamtąd jeszcze (np. koło 14:00 jest prom) na Prvić i wieczorem powrót do Szybenika :)
...

Kurcze mam nawet wydrukowany rozkład rejsów, ale muszę zagłębić się w temat, bo nie mam pojęcia o tych wysepkach, nigdy ich nie widziałam ani nie czytałam - chyba :co:
Jakoś jak pomysł ich mi wpadł do głowy, tak samo szybko wypadł, a może to faktycznie dobra opcja :usmiechkrzywy:

edit. Już sobie posprawdzałam i no niestety w niedzielę pływają tylko 2-3 promy :? Dwa z Szybenika, trzy do. Więc nie ma opcji przemieszczenia się z wyspy na wyspę czy dalej, bo już pomyślałam o Prvić, a potem faktycznie dopłynąć do Vodic, przejść się do Tribunji i busem do Szybenika, ale nie da się :| Chyba żeby tylko opcja od 9 płynąć do Prvić, albo Zlarin i o ok 15 wracać :?:

marekkowalak napisał(a):
A niby kto popełnił 2 rewelacyjne relacje na forum? Jedna z Pagu+Brać, druga Hvar+Korčula? Jedne z lepszych tu na forum :lol:

No niestety, ale ja konsekwentnie omijam facebooki, instagramy i inne tego typu ścieki, nie mam tam kont i nie zamierzam, więc zdecydowanie wolałbym poczytać (i pooglądać) tu na forum.

Oj kiedy to było :roll:
Ale dziękuję, bardzo mi miło :)
Niestety w moim aktualnym życiu od kilku lat nie ma szans na czasochłonne pisanie relacji, szukanie zdjęć z tysięcy, zmniejszanie ich, wgrywanie itp... A szkoda bo czasem chciałabym coś pokazać, przez co wcinam się ze zdjęciami do czyiś relacji :chytry: Ale zwykle forum czytam na telefonie, podczas innych czynności, aktualne tempo życia jest straszne :nie: Może kiedyś...
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 12.03.2024 09:13

wiolek_lp napisał(a):Co do Una czy dobry wybór, myślę że tak :la: Też szukałam w tych okolicach jednak totalnie nie było nic w naszym standardzie i odpowiedniej cenie, więc wzięliśmy jednak nocleg w Bihać, i cały kolejny dzień będziemy jechać " w dół" Uny , do Kulen Vakuf i Martin Brod na wieczorny prom ze Splitu. Wcześniej kilka dni na Sarajevo, Lukomir, Prokoško, Travnik i Jajce :hearts:

Fajny plan na BiH :serduszka: Sarajewo uwielbiam, droga Jajce-Banja Luka cudowna, Travnik w planach na kiedyś. Marzy mi się nocleg w Mostarze, dawno nie byliśmy (w Sarajewie już dwa razy nocowaliśmy), ale na razie nie po drodze, nie zapuszczamy się ostatnio w tak odległe rejony Chorwacji.

Co do noclegu w pobliżu parku Una, to rzeczywiście w Bihać były najlepsze oferty, ale jednak stwierdziłam, że przeżyjemy trochę niższy standard w Kulen Vakuf, zwłaszcza ze względu na cenę (45 euro 2+1 za noc) i możliwość wejścia na Ostrovicę.
Kiedy będziecie w tym rejonie?
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 12.03.2024 10:20

Kasia i Krzyś napisał(a):Fajny plan na BiH :serduszka: Sarajewo uwielbiam, droga Jajce-Banja Luka cudowna, Travnik w planach na kiedyś. Marzy mi się nocleg w Mostarze, dawno nie byliśmy (w Sarajewie już dwa razy nocowaliśmy), ale na razie nie po drodze, nie zapuszczamy się ostatnio w tak odległe rejony Chorwacji.

Co do noclegu w pobliżu parku Una, to rzeczywiście w Bihać były najlepsze oferty, ale jednak stwierdziłam, że przeżyjemy trochę niższy standard w Kulen Vakuf, zwłaszcza ze względu na cenę (45 euro 2+1 za noc) i możliwość wejścia na Ostrovicę.
Kiedy będziecie w tym rejonie?

Mostar ostatnimi laty co raz gorzej, bo wpadaliśmy do niego na obiad w drodze do Saraj :oczy: Nad Neretwą pod mostem rozłożone pomarańczowe parasole i leżaki aperolka, no nie leży mi to totalnie w tym miejscu :| :cry: Kiedyś nocowaliśmy dwukrotnie, teraz te noclegi przenieśliiśmy do Sarajewa, w sierpniu będziemy 5 raz , 3 raz u tego samego gospodarza :serduszka:
Drogi z Jajce do BL nie znam, więc właśnie tego roku przejedziemy się nią, po noclegu w Travniku :oczko:
W Bihać płacimy 50e za noc 2+3, wygląda na fajny app, będziemy tam 14 sierpnia ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.03.2024 10:58

wiolek_lp napisał(a):
piekara114 napisał(a):Vodice, Trinunj, Rogoznica i Primosten - z tych miejsc (byłam w każdym z nich) wybrałabym w kwietniu Primosten, w następnej kolejności Rogoznicę. Vodice to nic ciekawego, oprócz spaceru do Tribunj można iść (ok. 50 min) na wzgórze Okit.

A czy w samym Primosten będzie co robić przez kilka godzin ? Myślałam też połączyć Primosten i Rogoznice i tam Zmajevo Oko, ale to już za dużo zabawy logistycznie, kolejnego busa szukać.
W żadnej z tych 4 miejscowości nie będzie co robić przez cały dzień, zwłaszcza przed sezonie, bo pewnie i z knajpkami będzie problem. No i czy nastolatka takie tylko plątanie się nie zanudzi... . Vodice to betonowy kurort, dla mnie totalnie nieciekawy.
Z tych dwóch wariantów dla mnie ciekawszy to połączenie Primosten z Rogozicą.

Inna opcja to z Zadaru przenieść się w okolice Pakostane i zwiedzić na rowerach park Vransko jezero - jest gdzie jeździć, zawsze to coś innego. Można nawet pokusić się o wjazd na Kamenjak - widoki stamtąd na Kornaty przepiękne :hearts:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 116
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone