Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mchrob
Cromaniak
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 21.07.2023 08:16

Rudiok napisał(a):Będę wracał z mamą z Włoch i chciałem pokazać jej choć przelotem na 1 noc jakieś ciekawe miejsce w okolicy Rijeki.

Czy ktoś może polecić albo odradzić jakąś miejscowość z w miarę płaską infrastrukturą, plażą i jakimś deptakiem z restauracjami.

Myślę że Opatija się wam spodoba.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.07.2023 13:02

Rudiok napisał(a):Będę wracał z mamą z Włoch i chciałem pokazać jej choć przelotem na 1 noc jakieś ciekawe miejsce w okolicy Rijeki.

Czy ktoś może polecić albo odradzić jakąś miejscowość z w miarę płaską infrastrukturą, plażą i jakimś deptakiem z restauracjami.

Najlepszy deptak to na 100% Opatija - to jest generalnie jeden z najsłynniejszych deptaków w Chorwacji.

Gorzej w tym mieście z plażami - bo tam zdecydowanie przeważa betonoza
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.07.2023 13:04

marekkowalak napisał(a):

Najlepszy deptak to na 100% Opatija - to jest generalnie jeden z najsłynniejszych deptaków w Chorwacji.

Gorzej w tym mieście z plażami - bo tam zdecydowanie przeważa betonoza

Może zatem Crikvenica?
mar_ko
Plażowicz
Nemira (Omis) - jakie inne miejsce w zamian?

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar_ko » 25.07.2023 19:33

Dobry wieczór.
W Chorwacji byliśmy kilka razy (kilkanaście lat temu, gdy dzieci były małe). Dwa razy w Nemirze (kawałek za Omisem), raz w Pakostane i raz na Istrii). Pierwsze wyjazdy to "plażing" z dziećmi + lekkie zwiedzanie (Split, Dubrownik), później zobaczyliśmy też Zadar i Szybenik).
Dziś dzieci dorosłe, ale spontanicznie przyszedł nam z żoną do głowy wyjazd typu "podróż sentymentalna" - Nemirę i Omis wspominamy bardzo miło, ale może polecilibyście jakieś inne miejsca w tym stylu (morze i góry)? Na Makarską jesteśmy zbyt starzy (aczkolwiek pewnie jeden 17-latek się z nami zabierze :)
Szukamy czegoś raczej kameralnego, niekoniecznie z tłumami i komercyjnymi plażami. W planie też Dubrownik i pewnie po drodze Split (po raz kolejny).
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.07.2023 20:28

mar_ko napisał(a):Szukamy czegoś raczej kameralnego, niekoniecznie z tłumami i komercyjnymi plażami. W planie też Dubrownik i pewnie po drodze Split (po raz kolejny).

Živogošće Blato ... i Dubrownik do ogarnięcia.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 27.07.2023 11:49

Jeśli morze, góry, kameralnie to Brela. Byliśmy 6 razy od wyjazdów z dziećmi aż do teraz gdy są dorośli. Próbowaliśmy znaleźć coś podobnego, ale się nie udało :)
mati55
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mati55 » 06.08.2023 20:13

Hej, jedziemy do Chorwacji na początku września (1.09-10.09) z 9 miesięcznym dzieckiem.
Mając już doświadczenie z poprzednich pobytów w Cro (Trogir&Ciovo, Omis, Baska Voda) wybieramy się w południowe rejony.
Rozważam w tym roku półwysep Peljesac, na który nie udało nam się dotychczas dojechać (najdalej przepiękna Podgora). Im więcej nagrań i zdjęć z Peljesacu - Orebicia oglądam to mam wrażenie, że to nie jest miejsce dla mnie.
Z racji, że jedziemy po raz pierwszy z małym dzieckiem (ciągle w wózku) to rozważałem nocować w Orebić - promenada więc fajnie dla spacerów z wózkiem, knajpy pod nosem..niestety plaże (oprócz Trstenica), które są na miejscu w żaden sposób mnie nie zachęcają. Zależy mi na płaskiej plaży z łagodnym zejściem do wody, najlepiej z cieniem drzew - taką z tego co widzę oferuje tylko plaża Trstenica.

Teraz do brzegu.. nie chcę rezygnować z planów wyjazdu na Peljesac, czy powinienem rozważyć inną miejscowość na Peljesacu, czy rzeczywiście moja ocena ma sens i może wybrać się w rejon Breli/Podgory? A może jeszcze inny rejon?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.08.2023 20:27

A wymóg łagodnego wejścia do morza z czego wynika? Bo raczej 9miesieczne dziecko nie pokorzysta samodzielnie z plaży i morza i na to bym nie zwracała uwagi. Z doświadczenia powiedziałbym, że ważniejszy będzie cień i wybrałabym Tucepi, bo ma dużo cienia i długą promenadę.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 06.08.2023 20:35

Dlatego na wyjazd z maluchami wybieralismy inne kierunki. Gdy jechalismy z roczniakami, to Bulgaria i Rodos. Piaszczyste plaze, plytka woda, brodziki przy basenach, ogrod hotelowy gdzie mozna bylo usypiac dziecko w wozku...
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 06.08.2023 20:41

piekara114 napisał(a):A wymóg łagodnego wejścia do morza z czego wynika? Bo raczej 9miesieczne dziecko nie pokorzysta samodzielnie z plaży i morza i na to bym nie zwracała uwagi. Z doświadczenia powiedziałbym, że ważniejszy będzie cień i wybrałabym Tucepi, bo ma dużo cienia i długą promenadę.

moim zdaniem piekara dobrze pisze,
(nie widze emotki z kciukiem do góry )
pod względem "cienia"Tucepi jest super,
no i co kawałek są darmowe prysznice,
przynajmniej były jeszcze dwa lata temu,
mati55
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mati55 » 06.08.2023 21:26

piekara114 napisał(a):A wymóg łagodnego wejścia do morza z czego wynika? Bo raczej 9miesieczne dziecko nie pokorzysta samodzielnie z plaży i morza i na to bym nie zwracała uwagi. Z doświadczenia powiedziałbym, że ważniejszy będzie cień i wybrałabym Tucepi, bo ma dużo cienia i długą promenadę.

O tak! Tucepi to jest własnie miejsce jakiego potrzebujemy. Dziękuję! 8) Nie wiem dlaczego podczas naszych pobytów w okolicach Baśki Voda tam nie wjechaliśmy pospacerować pomimo, że dojechaliśmy do samej Podgory :rotfl:
Łagodne zejście tylko w zasadzie teraz będzie dla komfortu żony, która nie pływa, a pluska się przy brzegu :))

marecky81 napisał(a):Dlatego na wyjazd z maluchami wybieralismy inne kierunki. Gdy jechalismy z roczniakami, to Bulgaria i Rodos. Piaszczyste plaze, plytka woda, brodziki przy basenach, ogrod hotelowy gdzie mozna bylo usypiac dziecko w wozku...

Nie mogę się przekonać do zorganizowanych, hotelowych wycieczek - taki był plan na ten rok ale to chyba nie dla nas..
__

1.Czy w Tucepi szukać noclegu bliżej Podgory, czy Makarskiej? Może macie coś do polecenia?
2. Czy wyjazd do Dubrovnika na 1dzień z tak małym dzieckiem (9m) ma jakiś sens z początkiem września?
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 07.08.2023 21:24

mati55 napisał(a):
,,,,,,,,,,,,,
1.Czy w Tucepi szukać noclegu bliżej Podgory, czy Makarskiej? Może macie coś do polecenia?
,,,,,,,,,,,,,,,,

ja bylem pare razy na końcu w strone Podgory,
(pare kroków od villi Andrea,żadna reklama bo drogo ale facet znajdzie na mapie)
wydaje mi sie że jest tam spokojniej jak w strone Makarskiej,
koło 5 września nie brakło wolnych apartmani w pierwszej lini,
Rudiok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rudiok » 08.08.2023 10:40

mchrob napisał(a):

Myślę że Opatija się wam spodoba.

Dzięki za polecenie, było super jak na pierwszy raz mamy w Cro :)

Od razu zadam kolejne pytanie - czy w pasie od Rijeki do Zadaru znajdę jakąś miejscowość, w której są plaże kamieniste z drzewami? Coś w stylu plaż w Tucepi czy Breli. Najchętniej z łagodnym zejściem do morza i brakiem "pionów" i schodów jak np. w Baska Voda.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.08.2023 11:51

mati55 napisał(a):2. Czy wyjazd do Dubrovnika na 1dzień z tak małym dzieckiem (9m) ma jakiś sens z początkiem września?
To zależy od dziecka, jego możliwości i Waszej determinacji. Ja lubię zwiedzać, ale nic na siłę, osobiście jak byłam w tym regionie z 9-latkiem to Dubrownik odpuściłam - nie chcę spędzić pół dnia w samochodzie (w jedną stronę ok 2,5-3h)

Rudiok napisał(a):Od razu zadam kolejne pytanie - czy w pasie od Rijeki do Zadaru znajdę jakąś miejscowość, w której są plaże kamieniste z drzewami? Coś w stylu plaż w Tucepi czy Breli. Najchętniej z łagodnym zejściem do morza i brakiem "pionów" i schodów jak np. w Baska Voda.
Nic rewelacyjnego, np. podesty z kilkoma drzewkami w Starigrad Paklenica.
przepol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepol » 08.08.2023 11:56

To pytanie chyba o niemowlę 9 miesięcy. Z mojego podwójnego doświadczenia jestem na nie :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 111
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone