Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krzychooo
Cromaniak
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 10.04.2023 19:44

BartekWPR napisał(a):A co sądzicie o Rovinj czy Fazana oraz okolice. Kusi nas te z 300km bliżej + poznanie czegoś nowego. Rovinj podobno włoski klimat. :-) tylko czy będzie tam w okolicy "klimat" środkowej Dalmacji :-)

Odwieczny dylemat. Możemy się dzielić opiniami, ale nie spróbujesz, to się nie dowiesz :D. Rovinj jest moim zdaniem jednym z trzech najpiękniejszych miast w Chorwacji, ale sama Istria nie skradła póki co mojego serca. Poza paroma miłymi wyjątkami według mnie to co najlepsze zaczyna się sporo za Splitem.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 10.04.2023 20:22

Południowa Dalmacja jest niepowtarzalna. Ale są jeszcze Pag, Losinj, Dugi Otok, też ze swoim klimatem.
kaeres
Cromaniak
Re: Wybór miejscowości na wakacje 2023

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 11.04.2023 08:12

radek0173x napisał(a):Dzień dobry, od dłuższego czasu czytam forum i ciągle myślę nad wyborem miejsca. W Chorwacji będę pierwszy raz okolice 20.08-30.08 samochodem. Czytałem trochę i całkiem spoko wydaje się miejscowość TUCEPI. Jakie są plusy i minusy tego wyboru? Co polecicie? Chciałbym pobyt 10-dniowy podzielić na dwa noclegi. Będzie to grupa młodzieży także plażowanie i zwiedzanie wchodzi w grę czyli takie klasyczne wakacje. Prosiłbym o wsparcie w wyborze dwóch miejscowości : )

Myślę, że jak na pierwszy wyjazd TUCEPI to same plusy.
Bardzo turystyczna ale kameralna, mała miejscowość zapewniająca wszystkie wygody. Plaże, sklepiki, restauracje.
Środek Dalmacji więc wszędzie blisko aby pozwiedzać. Jakiś rejs z Makarskiej (tzw. fish picnic), Split, Trogir.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 11.04.2023 08:16

BartekWPR napisał(a):Cześć, chciałbym poprosić o poradę głównie od osób doświadczonych z podróżą z dziećmi/dzieckiem.
W Chorwacji byłem 4 razy Makarska, Dubrownik, Baska Voda oraz Orebić.
W tym roku zastanawiamy się nad kierunkiem bo mimo wszystko Chorwacja najbliższa sercu. Najważniejszą zmianą jest w tym roku nowa pasażerka :-) w momencie wyjazdu będzie miała ponad roczek, więc ewentualnie samochodem podróż na 2 razy nocą.

Jak region polecicie ? Celuje raczej od środkowej/północnej Dalmacji w górę, tak aby droga była jak najkrótsza. Jednak przyzwyczajony do klimatów Dalmacji obawiam się, że na takim PAGu nie będzie tak samo fajnie (pewnie błędne myślenie)

Czy jednak z takim małym dzieckiem lepszym wyborem będzie lot samolotem ?

Pag, Krk - to wyspy "najbliżej" Polski.
Zależy skąd podróżujesz ?
Z południa Polski trasa 9-10h więc dolicz jeszcze odcinek do granicy z CZ. Możesz sobie po drodze ogarnąć Wiedeń na 1 dzień ze zwiedzaniem wówczas na luzie samochodem. Z dzieckiem to jest super wygoda bo robisz co chcesz i nic od nikogo nie zależy tylko od Was.

PS. Pagu i Krk nie musisz się obawiać pod względem braku "klimatu dalmacji". Są po prostu inne i równie warte odwiedzenia.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 11.04.2023 08:32

Południowa Dalmacja jest niesamowita ale nie dla rodziców z malutkim dzieckiem.
Wybierzcie miejsce i teren gdzie nie będziecie musieli znosić i wnosić dziecka kilkanaście metrów w dół i górę.
Oprócz dziecka będziecie musili nosić namiocik, zabawki, picie, jedzenie, ubrania itd.

Ze spaniem po drodze jest najlepiej, ale takie małe dziecko także da radę o ile wyjedziecie na noc - po prostu prześpi drogę.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 11.04.2023 08:49

Opisałeś teraz cała Dalmację jako Brelę :)
Bez przesady. Jeździłem z dziećmi odkąd miały po 1,5 roczku i całą Dalmację objechaliśmy.
Zbigniew74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 11.04.2023 09:22

yarko2000 napisał(a):Południowa Dalmacja jest niesamowita ale nie dla rodziców z malutkim dzieckiem.
Wybierzcie miejsce i teren gdzie nie będziecie musieli znosić i wnosić dziecka kilkanaście metrów w dół i górę.
Oprócz dziecka będziecie musili nosić namiocik, zabawki, picie, jedzenie, ubrania itd.

Ze spaniem po drodze jest najlepiej, ale takie małe dziecko także da radę o ile wyjedziecie na noc - po prostu prześpi drogę.

Są bardzie "płaskie" miejscowości jak Promajna, albo wybiera się apartament w pierwszej linii brzegowej :)
buter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) buter » 06.05.2023 11:19

Cześć i czołem.
Już nie raz pomogliście z wyborem :)

Nasze przygody z Chorwacją wyglądały następująco:

2019 Promajna
2020 Tucepi
2021 Promajna
2022 Tucepi

Wybór tych miejscowości podytkowany był małymi dzieciakiami - akurat te dwie miejscowości są dość "płaskie" co było dla nas dużym plusem.

Dzieciaki rosną- mają już 6 i 9 lat tak wiec czas na zmiany. Na początku myśleliśmy o Grecji i Riwierze olimpijskiej lecz po obejrzeniu zdjęć plaż totalnie nam to nie pasuje.

W związku z tym trzeba się przeprosić z Chorwacja i poprosić o pomoc w wyborze ciekawej miejscówki. Odleglosc nie ma znaczenia. Szukamy czegoś nowego - wstępnie myślałem o wyspach. W zeszłym roku w czerwcu odwiedziłem Brać, Bol, Vis itd (żaglówki, ale bez rodziny) I było całkiem ciekawie. Aczkolwiek boje się, że w ciągu dwóch tygodni lipca możemy się tam zanudzić:)

Macie jakieś fajne propozycje, aby miejsce było w miarę spokojne lecz dawało możliwości zwiedzenia czegoś ciekawego lub przeskoczenia w ciekawe miejsca?
angrius
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) angrius » 06.05.2023 11:34

Punkt na wyspie KRK. Cała wyspa do zwiedzenia. Plaża Medane ok dla dzieci
Zbigniew74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 06.05.2023 12:26

buter napisał(a):Cześć i czołem.

2019 Promajna
2020 Tucepi
2021 Promajna
2022 Tucepi

Wybór tych miejscowości podytkowany był małymi dzieciakiami - akurat te dwie miejscowości są dość "płaskie" co było dla nas dużym plusem.

Dzieciaki rosną- mają już 6 i 9 lat tak wiec czas na zmiany. Na początku myśleliśmy o Grecji i Riwierze olimpijskiej lecz po obejrzeniu zdjęć plaż totalnie nam to nie pasuje.

W związku z tym trzeba się przeprosić z Chorwacja i poprosić o pomoc w wyborze ciekawej miejscówki. Odleglosc nie ma znaczenia. Szukamy czegoś nowego - wstępnie myślałem o wyspach. W zeszłym roku w czerwcu odwiedziłem Brać, Bol, Vis itd (żaglówki, ale bez rodziny) I było całkiem ciekawie. Aczkolwiek boje się, że w ciągu dwóch tygodni lipca możemy się tam zanudzić:)

Macie jakieś fajne propozycje, aby miejsce było w miarę spokojne lecz dawało możliwości zwiedzenia czegoś ciekawego lub przeskoczenia w ciekawe miejsca?

Jedź do Primosten, możesz w pobliżu Szybenik zobaczyć i w drugą stronę Trogir i Split. Do parku KRKA też blisko
buter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) buter » 06.05.2023 12:37

Zbigniew74 napisał(a):
buter napisał(a):Cześć i czołem.

2019 Promajna
2020 Tucepi
2021 Promajna
2022 Tucepi

Jedź do Primosten, możesz w pobliżu Szybenik zobaczyć i w drugą stronę Trogir i Split. Do parku KRKA też blisko

W sumie to ciekawa opcja. Jeszcze wpadł do głowy pomysł żeby tydzień spędzić na wyspie (może Korcula lub okolice), a drugi tydzień nieco wyżej:)
Zbigniew74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 06.05.2023 13:28

W sumie to ciekawa opcja. Jeszcze wpadł do głowy pomysł żeby tydzień spędzić na wyspie (może Korcula lub okolice), a drugi tydzień nieco wyżej:)[/quote]

To jeden tydzień Orebic, do Korculi (miasta) popłyniesz osobowym stateczkiem od razu do centrum na jednodniową wycieczkę. A w Orebiciu śladami Makłowicza Można Ston a nawet Dubrownik zobaczyć
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 06.05.2023 15:35

buter napisał(a):Macie jakieś fajne propozycje, aby miejsce było w miarę spokojne lecz dawało możliwości zwiedzenia czegoś ciekawego lub przeskoczenia w ciekawe miejsca?

Jeśli rozważasz dwa miejsca to polecam wyspę Pag oraz wspomnianą przez ciebie wyspę Korčula.
Na wyspie Pag jest co robić (zwiedzanie i plażowanie). Poza tym z wyspy Pag można jechać zwiedzać coś dalej np. Nin, Zadar, wodospady Krka.
Z Korculi można pojechać do Dubrownika (a po drodze odwiedzić Trsteno Arboretum) oraz Ston. Sama wyspa również ciekawa.
Ostatnio edytowano 11.05.2023 13:40 przez empire13, łącznie edytowano 1 raz
buter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) buter » 11.05.2023 12:46

empire13 napisał(a):
buter napisał(a):Macie jakieś fajne propozycje, aby miejsce było w miarę spokojne lecz dawało możliwości zwiedzenia czegoś ciekawego lub przeskoczenia w ciekawe miejsca?

Jeśli rozważasz dwa miejsca to polecam wyślę Pag oraz wspomnianą przez ciebie wyspę Korčula.
Na wyspie Pag jest co robić (zwiedzanie i plażowanie). Poza tym z wyspy Pag można jechać zwiedzać coś dalej np. Min, Zadar, wodospady Krka.
Z Korculi można pojechać do Dubrownika (a po drodze odwiedzić Trsteno Arboretum) oraz Ston. Sama wyspa również ciekawa.

I właśnie taki plan będzie dla mnie najrozsądniejszy. Czas rozszerzyć horyzonty poza Makarską.

Zbigniew74 napisał(a):
yarko2000 napisał(a):Południowa Dalmacja jest niesamowita ale nie dla rodziców z malutkim dzieckiem.

Są bardzie "płaskie" miejscowości jak Promajna, albo wybiera się apartament w pierwszej linii brzegowej :)

Także się nie zgodzę - Promajna / Tucepi - akceptowalnie dla dzieci.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 11.05.2023 13:33

Lol, ale mój phone babole robi ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 105
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone