Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yarko2000
Cromaniak
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 25.11.2022 13:06

Mogło sie już zmienić od mojego ostatniego pobytu w Promajnie.
Ale polecam tą miejscowość, szczególnie jak ktoś jedzie z dzieckiem.
Nie mała, nie duża, cicha (była :) ) i co najważniejsze dosyć płaska.
Z Promajny pływają jakieś stateczki na wyspy więc dodatkowo nie ruszając auta można zrobić wycieczkę.
carola2451
Autostopowicz
Pomoc w wyborze miejscowości

Nieprzeczytany postnapisał(a) carola2451 » 20.01.2023 16:34

Witajcie. W tym roku planujemy pierwszą podróż za granicę padło na Chorwacje. Mieszkany na Śląsku.

Do wyboru mamy wszelakie miejscowości zaczynajac od Split . Niestety piękne miejscowości typu Omiš,Brela, Baśka Voda,Tucepi,Makarska odpadają i tyle....

Teraz pytanie jaka miejscowość sprosta naszym wymaganiom

Nie typowa nudna wieś. Nie lubie nudy i ciszy miejsc gdzie wybor knajpek to trzy na krzyż itp.
Plaże muszą być fajne dla dzieci tzn fajnie by było gdyby byly płytkie i woda czysta urokliwa.
Jakies place zabaw w pobliżu,sklepy. Życie niech tętni po prostu.
Ale chyba najważniejsze te plaże ładne urokliwe dla rodzin z dziećmi bo jedziemy z czwórka 6,6,8,9 lat. :)

Myślałam. Trogir
Szybenik, Primosten a moze Istria?, ale tak jak mówię wszystko od Splitu w drugą stronę nie Makarska itp....
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 20.01.2023 20:58

carola2451 napisał(a):Witajcie. W tym roku planujemy pierwszą podróż za granicę padło na Chorwacje. Mieszkany na Śląsku.

Do wyboru mamy wszelakie miejscowości zaczynajac od Split . Niestety piękne miejscowości typu Omiš,Brela, Baśka Voda,Tucepi,Makarska odpadają i tyle....

Teraz pytanie jaka miejscowość sprosta naszym wymaganiom

Nie typowa nudna wieś. Nie lubie nudy i ciszy miejsc gdzie wybor knajpek to trzy na krzyż itp.
Plaże muszą być fajne dla dzieci tzn fajnie by było gdyby byly płytkie i woda czysta urokliwa.
Jakies place zabaw w pobliżu,sklepy. Życie niech tętni po prostu.
Ale chyba najważniejsze te plaże ładne urokliwe dla rodzin z dziećmi bo jedziemy z czwórka 6,6,8,9 lat. :)

Myślałam. Trogir
Szybenik, Primosten a moze Istria?, ale tak jak mówię wszystko od Splitu w drugą stronę nie Makarska itp....

W Trogirze i Szybeniku plaż nie ma, te miasta to obowiązkowe miejsca do zwiedzenia ale nie plażowania. W tamtym rejonie najlepsza byłaby Rogoznica lub Primosten. A jeśli chodzi o Istrię, to na dzień dobry można by wymienić co najmniej 5-6 fajnych miejscowości.
Ogólnie jednak jest tak, że im większa miejscowość turystyczna tym mniej urokliwe plaże.
hello.sunshine.love
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hello.sunshine.love » 20.01.2023 21:42

Witam ciepło :) Szukam porady ... Udało nam się nakłonić rodzinę na wakacje w Cro. Tak z głupot strzeliłam Ciovo i Slatine - koleżanka była - mówiła, że fajnie :) No i ok - blisko Trogir na wieczorne spacerki. W sumie spoko jest to też baza wypadowa. Wszyscy napaleni :D Apartman znaleziony - na uboczu - do plaży chwilka (bo na tym rodzinie zależało, żeby było blisko i pod nosem) ... Ale tak sobie patrzę na google, że ta plaża to tak hmmm ... przy ulicy ... lekko wąska ... idąc dalej na wschód w stronę cypelka droga zamienia się w szutrową ... ale jakby na to nie patrzeć nadal tam będą jeździć samochody (być może sporadycznie ...) plaże wąziutkie ... co prawda przed samym cyplem jest plaża nawet z beach barem ;) , więc chyba nie ma źle ... Tak czy owak wstrzymaliśmy się z rezerwacją. Nie chciałabym, żeby przy pierwszym wyjeździe rozczarowali się Chorwacją :( Przeszukałam forum - opinie różne ... My z mężem wiemy jak piękne mogą być okoliczności przyrody - jesteśmy po pobycie na Pagu (okolice Metajny) i na Visie. Może ktoś był w zeszłym roku w okolicach i się wypowie. Będę wdzięczna :)
Pozdrawiam :)
radek0173x
Autostopowicz
Wybór miejscowości na wakacje 2023

Nieprzeczytany postnapisał(a) radek0173x » 02.04.2023 21:10

Dzień dobry, od dłuższego czasu czytam forum i ciągle myślę nad wyborem miejsca. W Chorwacji będę pierwszy raz okolice 20.08-30.08 samochodem. Czytałem trochę i całkiem spoko wydaje się miejscowość TUCEPI. Jakie są plusy i minusy tego wyboru? Co polecicie? Chciałbym pobyt 10-dniowy podzielić na dwa noclegi. Będzie to grupa młodzieży także plażowanie i zwiedzanie wchodzi w grę czyli takie klasyczne wakacje. Prosiłbym o wsparcie w wyborze dwóch miejscowości : )
BartekWPR
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartekWPR » 07.04.2023 09:23

Cześć, chciałbym poprosić o poradę głównie od osób doświadczonych z podróżą z dziećmi/dzieckiem.
W Chorwacji byłem 4 razy Makarska, Dubrownik, Baska Voda oraz Orebić.
W tym roku zastanawiamy się nad kierunkiem bo mimo wszystko Chorwacja najbliższa sercu. Najważniejszą zmianą jest w tym roku nowa pasażerka :-) w momencie wyjazdu będzie miała ponad roczek, więc ewentualnie samochodem podróż na 2 razy nocą.

Jak region polecicie ? Celuje raczej od środkowej/północnej Dalmacji w górę, tak aby droga była jak najkrótsza. Jednak przyzwyczajony do klimatów Dalmacji obawiam się, że na takim PAGu nie będzie tak samo fajnie (pewnie błędne myślenie)

Czy jednak z takim małym dzieckiem lepszym wyborem będzie lot samolotem ?
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 07.04.2023 09:41

Może Primošten? Klimatyczne miasteczko z wieloma plażami. Blisko stamtąd do Szybenika, Trogiru,PN Krka, więc jest co zwiedzać. :D
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 07.04.2023 10:07

Powiedz jak chcesz spędzać urlop. Czy planujesz jakieś zwiedzanie, czy akcent jest tylko na plażę. Jakieś konkretne oczekiwania, bo można się tylko domyślać co dla Was może oznaczać "tak fajnie".

Lošinj (Mali / Veli) może być ok. Miasto Rab może być ok. Zależy co lubicie.
BartekWPR
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartekWPR » 07.04.2023 10:12

Primosten bardzo ciekawa propozycja, na pewno będzie w topie.

Co do aktywności, każdy wyjazd to było przeplatane 1 dzień plaża 1 dzień zwiedzanie. Jednak z małym dzieckiem to raczej większość plaża czy spokojnie miejsca do posiedzenia. Najbardziej martwi mniej jak zniesie tyle km autem. Jeśli zdecyduje na podróż autem to miałem w planie 1 dzień w Wiedniu na nocleg i "delikatne zwiedzanie". Samolot 2h i się jest, ale raz, że drożej, dwa transfery trzeba ogarnąć, 3 nie ma tej wolności, jedziesz gdzie chcesz w każdym momencie,a to przy aucie jest piękne.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 07.04.2023 10:29

Jeśli samolot, to może coś w okolicy Trogiru, łatwiej o jakiś transfer publiczny, a może znajdą się też gospodarze, którzy go oferują. Jakieś lokum blisko plaży np na Čiovo (choć fanką nie jestem), stąd ponoć kursują taxi boats do malowniczego Trogiru. Ewentualnie można z lotniska przejechać bezpośrednio do Splitu, a stąd już tylko krótka podróż promem np. do Supetaru. Na tyle krótka, że można do Splitu wpadać podczas stacjonarnego pobytu na Braču. No ale co kto lubi. Primośten to dobry pomysł biorąc pod uwagę wasze wcześniejsze preferencje.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 07.04.2023 18:52

Epepa napisał(a):Może Primošten? Klimatyczne miasteczko z wieloma plażami. Blisko stamtąd do Szybenika, Trogiru,PN Krka, więc jest co zwiedzać. :D

W sezonie Primosten trudno nazwać klimatycznym z racji przewalających się tłumów. Plaże też zatłoczone, za naszej bytności przy tej po północnej stronie zakotwiczony był dmuchany tor przeszkód. Pełno dzieci (i jazgotu też). Na pobyt nie szukałbym miejscówki w samym mieście, ale na północ w kierunku Tepli Bok i dalej. Wydłuż brzegu prowadzi alejka, więc dojście spacerem do misat jes łatwe.

Ze zwiedzaniem latem też trzeba się zastanowić. Z dzieckiem przy upale ponad 30C może być średnio. Pewnie, że trzeba coś zobaczyć poza plażą, ale wycieczkę co drugi dzień warto przemyśleć.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 07.04.2023 21:06

Jeśli chodzi o długą jazdę z dzieckiem, polecam Ci przetestowane przeze mnie w zeszłym roku rozwiązanie. Ja pojechałem autem, żona z córką kolejnego dnia poleciały samolotem. Loty za grosze, zwłaszcza że brak opłaty za bagaż, poza tym dziecko do 2 lat leci za darmo (choć nie wiem, czy macie w pobliżu domu lotnisko, ja mieszkam niedaleko Balic).

Kolejnego dnia czekałem na nie na lotnisku w Zadarze, 2 godziny jazdy autem i byliśmy w apartmanie w Breli :).

Primošten czy Brela jak najbardziej ok, ale przy rezerwacji w kwietniu może być trudno o sensowny apartman w dobrej cenie. Poza tym... Rocznemu dziecku wszystko jedno, gdzie pojedzie. Jedźcie tam, gdzie podoba się reszcie ekipy. Jedyne rzeczy warte sprawdzenia to cień przy plaży i możliwość spacerów z wózkiem.
BartekWPR
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartekWPR » 10.04.2023 09:58

Krzychooo opcją fajna :D bardzo oryginalna.

A co sądzicie o Rovinj czy Fazana oraz okolice. Kusi nas te z 300km bliżej + poznanie czegoś nowego. Rovinj podobno włoski klimat. :-) tylko czy będzie tam w okolicy "klimat" środkowej Dalmacji :-)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 10.04.2023 11:37

BartekWPR napisał(a):Krzychooo opcją fajna :D bardzo oryginalna.

A co sądzicie o Rovinj czy Fazana oraz okolice. Kusi nas te z 300km bliżej + poznanie czegoś nowego. Rovinj podobno włoski klimat. :-) tylko czy będzie tam w okolicy "klimat" środkowej Dalmacji :-)

Odwieczny problem... :?
Jak chcesz czegoś nowego, jedź na Istrię. Dużo do zwiedzania, bliżej i też fajnie, tylko inaczej. Zresztą nawet wspomniane Fažana i Rovinj to miejsca różniące się od siebie - przede wszystkim wielkością i tym co z niej wynika. No i żebyś na tym wybrzeżu nie był zaskoczony położeniem apartamentów względem plaży.
Jak chcesz bliżej nieokreślony "klimat środkowej Dalmacji", bo jest Ci niezbędny do szczęścia :roll: to jedź do środkowej Dalmacji.
I tyle. To różne miejsca, każde ma swój klimat, ale i coś ciekawego do zaoferowania. IMO Istria i tak jest fajniejsza niż stały ląd w okolicach Zadaru. To całkowicie subiektywna opinia, oczywiście. Jak wszystkie opinie zresztą.
Zbigniew74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 10.04.2023 12:10

BartekWPR napisał(a):Krzychooo opcją fajna :D bardzo oryginalna.

Nie będzie klimatu środkowej Dalmacji, będzie włoski klimat. Istrie na pewno warto zwiedzić. Tylko plaże słabsze niż w Dalmacji Dla mnie zaskoczeniem było mnóstwo Holendrów Z Rovinj warto zwiedzić Poreć i Pulę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 104
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone