Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Slavko1974
Cromaniak
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 16.06.2022 12:35

marek1992 napisał(a):Hej,

Może pomożecie z wyborem miejscowości na kolejne wakacje dla rodziny. Byliśmy już w Fazanie, Pakostane (miejscowości znalezione tutaj na forum) - dobór tych miejscowośći warunkowały lotniska w pobliżu i teraz pora na kolejne lotnisko - w Splicie.

Tym razy zależy mi na miasteczku, które miałoby klimat jak w.w. - czyli niewiele ludzi na początku września, nieduży ruch ale chciałbym poczuć klimat riwiery - kąpiąc się w morzu widzieć góry.

Z góry dzięki za pomoc.

Będzie ciężko, zależy jak daleko od lotniska chcesz szukać miejscówki. Lotnisko w Splicie tak naprawdę jest kilka kilometrów od Trogiru. Z lotniska do Splitu jest ponad 20 km, a góry w zasadzie zaczynają się dopiero za Splitem.
W samym Trogirze też licho z plażami. Jeśli ma to być blisko lotniska, to proponowałbym albo Okrug Gornji albo Seget Donji. We wrześniu na pewno znajdziesz apartament z transferem z lotniska.
Kuba93
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuba93 » 21.06.2022 21:48

Witam,
Potrzebuje pomocy w wyborze miejsca na urlop .
Do Chorwacji jade pierwszy raz. Podróż będzie samolotem do lotniska w Splicie we wrześniu.
Wybieramy się z dwuletnim dzieckiem.
Szukamy miejsca spokojnego, dosyć blisko splitu/trogiru tak żeby w miarę sprawnie dostać się z lotniska. Z własnych poszukiwań znalazłem wyspę Ciovo. Zastanawiam się nad miejscowością. Brałem pod uwagę Slatine/ Mastrinka ale czytam różne komentarze na temat jakości wody w tych miejscowościach?
Co myślicie o tej wyspie i o tych konkretnych miejscowościach? Może zaproponujecie też coś poza ta wyspa?
W planach mamy zwiedzanie splitu, trogiru, może jakaś wyspa i zobaczymy na co jeszcze starczy czasu. Bierzemy pod uwagę możliwość wynajmu samochodu.

Z góry dziękuję za pomoc!
artur100g
Turysta
Prośba o pomoc w wyborze miejsca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur100g » 14.11.2022 12:44

Witam wszystkich,
potrzebuję porady odnośnie wyboru miejsca na urlop. Termin to połowa sierpnia 2023.
W tym roku było Bibinje( zaliczony Zadar, Pag i Nin), poprzednio wyspa Brać(Supetar) i Seget Vranjica z Trogirem. Za każdy razem staramy się jechać w inne miejsce. Szukamy spokojnego miasteczka z kamykami na plaży, tak żeby było gdzie połazić wieczorem i coś zjeść w fajnej knajpce. Ruszamy z okolic Warszawy własnym autem. Patrzę w stronę wyspy Krk, Rab lub od Zadaru do Splitu. Wiem, że czym dalej na południe to fajniej, ale 3 dzieci pytająca co chwilę kiedy będziemy skutecznie hamuje moje zapędy co do długości trasy :D
Polecicie coś fajnego?
Zbigniew74
Croentuzjasta
Re: Prośba o pomoc w wyborze miejsca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 14.11.2022 13:19

artur100g napisał(a):Witam wszystkich,
potrzebuję porady odnośnie wyboru miejsca na urlop. Termin to połowa sierpnia 2023.
W tym roku było Bibinje( zaliczony Zadar, Pag i Nin), poprzednio wyspa Brać(Supetar) i Seget Vranjica z Trogirem. Za każdy razem staramy się jechać w inne miejsce. Szukamy spokojnego miasteczka z kamykami na plaży, tak żeby było gdzie połazić wieczorem i coś zjeść w fajnej knajpce. Ruszamy z okolic Warszawy własnym autem. Patrzę w stronę wyspy Krk, Rab lub od Zadaru do Splitu. Wiem, że czym dalej na południe to fajniej, ale 3 dzieci pytająca co chwilę kiedy będziemy skutecznie hamuje moje zapędy co do długości trasy :D
Polecicie coś fajnego?

Primosten chyba spełnia wymagania :)
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 14.11.2022 17:02

artur100g napisał(a): Wiem, że czym dalej na południe to fajniej, ale 3 dzieci pytająca co chwilę kiedy będziemy skutecznie hamuje moje zapędy co do długości trasy :D
Polecicie coś fajnego?

Sorry, ale tym stwierdzeniem to naprawdę mnie rozbawiłeś :D :) :P
Faktycznie, z Warszawy zrobić 1200 km najbliżej na Istrie a do Splitu 1450 km to olbrzymia różnica.
Dzieci wytrzymają bez problemu 1200 k m ale już kolejne 200-300 km to już tragedia.
Jeszcze raz sorry, w tym nie ma nic złośliwego, ale trudno się nie zaśmiać.
artur100g
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur100g » 14.11.2022 17:35

Fajnie,że mogłem poprawić humor z poniedziałku,ale masz coś do zaproponowania z własnego doświadczenia,bo jak coś to poświęcę się dla tych dodatkowych 200-300 km?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.11.2022 18:16

StaryMarek napisał(a):Jeszcze raz sorry, w tym nie ma nic złośliwego, ale trudno się nie zaśmiać.
Nie wiem co w tym śmiesznego. 200 km przy trójce dzieci to jak 500 przy jednym. Są dzieci, które 1,5h jazdy ledwie wytrzymują lub mają chorobę lokomocyjną.... Dzieci są różne i mają różną tolerancję na czas podróżowania.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 14.11.2022 18:24

piekara114 napisał(a):
StaryMarek napisał(a):Jeszcze raz sorry, w tym nie ma nic złośliwego, ale trudno się nie zaśmiać.
Nie wiem co w tym śmiesznego. 200 km przy trójce dzieci to jak 500 przy jednym. Są dzieci, które 1,5h jazdy ledwie wytrzymują lub mają chorobę lokomocyjną....

No niby tak ale przy 1200-1300 km te 200 km to można jakoś przejechać, autostrada to jakieś 1,5 h. Jak ktoś ledwo wytrzymuję 1,5 h jazdy to chyba co najwyżej spacerek po okolicy...A tak na serio mnie też coraz bardziej męczą długie jazdy po 12-15 godzin.
Arturze może Rogoznica? Nieduże miasteczko, klimatyczna "wyspa" na spacery chodź w sezonie mocno oblegane. Dosyć dobre miejsce wypadowe na KRK, Trogir, Szybenik, Primosten...
artur100g
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur100g » 14.11.2022 19:01

Dzięki za podpowiedzi. Rogoznica chyba trochę dla mnie zbyt oblegana,szukam raczej czegoś spokojniejszego. Takie Bibinje było super,mieliśmy super apartament,pusta plaża i było gdzie połazić wieczorem. Np. Nin miasteczko fajne,ale plaża mi się nie podobała. Trochę jak u nas w Krynicy lub Władku tylko parawanów nie było. Ten Primosten mnie kusi,muszę popatrzeć. A np.wyspa Krk lub Rab warto?
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 14.11.2022 19:12

artur100g napisał(a):Dzięki za podpowiedzi. Rogoznica chyba trochę dla mnie zbyt oblegana,szukam raczej czegoś spokojniejszego. Takie Bibinje było super,mieliśmy super apartament,pusta plaża i było gdzie połazić wieczorem. Np. Nin miasteczko fajne,ale plaża mi się nie podobała. Trochę jak u nas w Krynicy lub Władku tylko parawanów nie było. Ten Primosten mnie kusi,muszę popatrzeć. A np.wyspa Krk lub Rab warto?

Primosten bardzo klimatyczne ale mocno oblegane. Osobiście nie jestem w stanie w takich miejscowościach wypocząć.
artur100g
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur100g » 14.11.2022 19:15

Ja też wolę mniejsze miejscowości bez tłumów.
artur100g
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur100g » 14.11.2022 21:42

Znalazłem apartament w Razanj. Czy to taka wieś jak piszą czy da się tam coś zobaczyć i poplażować z dzieciakami?
Zbigniew74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 14.11.2022 22:12

artur100g napisał(a):Znalazłem apartament w Razanj. Czy to taka wieś jak piszą czy da się tam coś zobaczyć i poplażować z dzieciakami?

Chyba nie ma sensownej plaży i Pekary, a dla mnie poranny spacer do pekary obowiązkowy
artur100g
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur100g » 14.11.2022 22:14

Dzięki za info. Poszukiwań ciąg dalszy w takim razie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.11.2022 22:15

Przy Rogoznicy czy Promosten wieś :D
Możesz popatrzeć jeszcze na pobliską większą wieś - Kanicę.

A może wyspa Ugljan i Pasman? Nie byłam, a wygląda dość ciekawe na spokojne wakacje, bez tłumów. Prom z Zadaru.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 102
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone