Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
toniq
Turysta
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) toniq » 29.04.2022 20:02

To jeszcze zapytam o Omiś (a konkretnie Nemira). Znalazłem o dziwo wolną miejscówkę w interesującym mnie terminie (na ponad 60 maili, póki co tylko jeden jest wolny). Wstępnie zarezerwowałem (solar-apartment.com - może ktoś był?). Jak myślicie, będzie ok?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.04.2022 20:19

I blisko Omiš

mafaj2022
Autostopowicz
Re: Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odrad

Nieprzeczytany postnapisał(a) mafaj2022 » 01.05.2022 19:26

Drodzy Urlopowicze, mam do Was prośbę.
Chciałam pojechać w tym roku (koniec czerwca) pierwszy raz autem z rodziną 2+2 (11 i 15 lat) do Chorwacji. Nigdy tam nie byliśmy. Nie znamy języka (syn zna trochę angielski) i dlatego jak ma to zorganizować? w sensie jaką drogę wybrać najlepiej, gdzie można zatrzymać się po drodze, gdzie w Medjugorie i w innej miejscowości, żeby się pokąpać. Może ktoś z Was taką trasę dobrze zna. pomóżcie mi albo coś podpowiedzcie.
Z góry dziękuję.
dids76
Koneser
Re: Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odrad

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.05.2022 20:07

mafaj2022 napisał(a):Drodzy Urlopowicze, mam do Was prośbę.
Chciałam pojechać w tym roku (koniec czerwca) pierwszy raz autem z rodziną 2+2 (11 i 15 lat) do Chorwacji. Nigdy tam nie byliśmy. Nie znamy języka (syn zna trochę angielski) i dlatego jak ma to zorganizować? w sensie jaką drogę wybrać najlepiej, gdzie można zatrzymać się po drodze, gdzie w Medjugorie i w innej miejscowości, żeby się pokąpać. Może ktoś z Was taką trasę dobrze zna. pomóżcie mi albo coś podpowiedzcie.
Z góry dziękuję.

Na wszystkie Twoje pytania znajdziesz odpowiedzi na tym forum :wink: Nie wiemy skąd ruszacie (inna trasa jest ze Szczecina czy Katowic a inna z Rzeszowa) :wink: Nie wiemy też dokąd jedziecie, czy planujecie trasę na raz czy z noclegiem itd. itp . :papa:
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 02.05.2022 17:57

croktoś napisał(a):
IMG_7709.jpg

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Pakostane jest bardzo ok dla rodzin z dziećmi. Kilka uliczek na krzyż.
Jest płasko,jest gdzie spacerować,są dobre knajpki,plaże jak na chorwackie standardy dość
szerokie,pewnie w szczycie sezonu jest tłok,ale wrzesień jest ok.

Byłam w Cro wiele,wiele razy,ponad 20,a do Pakostane wróciłam chętnie.
Vrgada jest na pewno atrakcją-tani statek kilka razy dziennie ( ja korzystałam z własnego pływadła),
Kornaty,Vransko Jezero...

Są też urocze zaułki z winem,serem,rybkami
Koleżanka ma jakiś uraz chyba,że tak jedzie po tej mieścinie przy każdej okazji :?:

(nie mam wprawy w zmiejszaniu i wklejaniu zdjęć,więc nie wiem co wyjdzie)

Oj oj... :) Dokładnie tak wygląda Pakostane i tak naprawde plaże zaczynają się właśnie od tego boiska lub w całkiem drugą stronę i są przy lasku piniowym
Wiem że sa piękne miejscowości w Chorwacji ale toniq jedzie z 4 dzieci. Cala riwiera koło Makarskiej odpada przede wszystkim ze zględu na piękne góry. I nie zrozumcie mnie źle - nie ma nic piękniejszego niz góry, błękitno-lazurowe morze i słńce. Ale chyba nie wiecie - lub zapomnieliście co znaczy jechać z dzieckiem, a tutaj bedzie czwórka. Każdy, raczej wczesniej niż później chce jeść, pic czy sie nudzi. Dla każdego trzeba nieść jakieś zapasy. Za to Pakostane jest na płaskim terenie, jest wystarczająco duże, jest co najmniej kilkanaście restauracji + bary + ludziarnie. Są dodatkowe atrakcje dla dzieci - lina, trampoliny, samochodziki, dmuchańce na wodzie czy jakies małe karuzele. Nie jest to miejscowość imprezowa - nie ma głośnych dyskotek, choć dinka można wypić przy samej plaży.
Uważam, że to jest bardzo fajna miejscowośc na pierwszy wyjazd i to własnie z dziećmi.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 02.05.2022 18:12

to także Pakostane pak 2.jpg[/attachment]
pak 2.jpg
Załączniki:
pak 1.jpg
Tośka
Plażowicz
Wyspa Pag - po raz pierwszy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tośka » 08.05.2022 10:38

Witam serdecznie :lol:
To będzie nasza już ósma podróż do Chorwacji, ale po raz pierwszy chcielibyśmy wybrać się na PAG. Czytałam wiele wątków, ale proszę o Wasze opinie. Co polecacie, nie za tłoczno, nie za wietrznie, ale też z bliskim dostępem do restauracji i sklepów.
Z góry serdecznie Wam dziękuję :papa:
empire13
Cromaniak
Re: Wyspa Pag - po raz pierwszy

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 08.05.2022 15:48

Tośka napisał(a):Witam serdecznie :lol:
To będzie nasza już ósma podróż do Chorwacji, ale po raz pierwszy chcielibyśmy wybrać się na PAG. Czytałam wiele wątków, ale proszę o Wasze opinie. Co polecacie, nie za tłoczno, nie za wietrznie, ale też z bliskim dostępem do restauracji i sklepów.
Z góry serdecznie Wam dziękuję :papa:

Przede wszystkim warto poczytać posty w klubie miłośników wyspy Pag ;)
Ja polecę miasto Pag (choć trochę luda tam w sezonie bywa), inni pewnie Novalja, Mandre, Metajna. Jest w czym wybierać :)
nosferatu7
Podróżnik
Re: Chorwacja którą miejscowość wybrać

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosferatu7 » 08.05.2022 17:20

Wstępna rezerwacja w Selinie, ale nieco obaw w kontekście
- wiatry bora - czy często wieją w tym regionie ?
- temperatura wody - czytałem o zimnych prądach i zimnych wodach rzeki - jak jest w rzeczywistości ?
- Czy dno opada na tyle, że można swobodnie popływać (żeby nie było jak jak np w Nin), ale też żeby dzicieki mogły taplać się w wodzie.
buter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) buter » 08.05.2022 19:31

U mnie w tym roku straszna zagwozdka...

Byliśmy w 2019 roku w Promajnie. W 2020 w Tucepi i w 2021 roku wróciliśmy do Promajny.
Dla nas super miejscowości - nie za małe, nie za duże. Najważniejsze, że gastronomii i budek z lodami było blisko z plaży :)
W tym roku chcemy spróbować czegoś innego, ale nie mam pojęcia co spełni skromne wymagania:
- brak dużej ilości schodów przy dojściu do plaży
- gastronomia przy plaży (lody + coś do jedzenia)

Lubimy się rozłożyć na cały dzień na plaży i tylko wyskoczyć na moment po spożywkę :)
Zbigniew74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 08.05.2022 21:01

buter napisał(a):U mnie w tym roku straszna zagwozdka...

Byliśmy w 2019 roku w Promajnie. W 2020 w Tucepi i w 2021 roku wróciliśmy do Promajny.
Dla nas super miejscowości - nie za małe, nie za duże. Najważniejsze, że gastronomii i budek z lodami było blisko z plaży :)
W tym roku chcemy spróbować czegoś innego, ale nie mam pojęcia co spełni skromne wymagania:
- brak dużej ilości schodów przy dojściu do plaży
- gastronomia przy plaży (lody + coś do jedzenia)

Lubimy się rozłożyć na cały dzień na plaży i tylko wyskoczyć na moment po spożywkę :)

To jak Makarska Riviera to Igrane a jak trochę na północ to Primosten
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 09.05.2022 12:44

buter napisał(a):U mnie w tym roku straszna zagwozdka...

Podgora, Gradac....
Pauline
Globtroter
Dolna dalmacja gdzie ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pauline » 12.05.2022 22:01

Proszę pomóżcie bo od 2 miesiecy szukam, czytam, studiiuje mmapy google i dalej nic nie mam.

Chcemy zwiedzić Dubrovnik i szukamy noclegu max do 2 godzin Drogi od niego. Od makarskiej w dół.
Szukamy miasteczka gdzie bedzie mozna wieczorem pospacerowac i ewentualnie cos zobaczyc. Nie wioska zabita dechami ale tez nie tlum. Podróżujemy z malymi dziecmi wiec marzy nam sie fajna czysta plaża w pobliżu.

Jakie miejsce mozecie mi polecić?
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 14.05.2022 13:58

Nie pomogę bo mam trochę inne preferencje a najbliżej Dubrovnika stacjonowałem w Makarskiej i na Korculi. Jeśli kiedyś pojadę w okolice Dubrownika to najprawdopodobniej noclegu będę szukać w okolicy Cavtat.
Może jak podbiję temat (bo spadł dość nisko) to ktoś pomoże.
Jeśli nie to poszukaj relacji z Peljesaca, Riwiery Makarskiej i z okolic Dubrownika.
Zobacz może najpierw w tych relacjach:
Z piekła do nieba, czyli Pelješac i Korčula 2021 od Corriny,
Kajakowy Pelješac i Šipan z Przeklętym finałem od Maslinki,
Perełki z górnej półki od Pomorzanki Zachodniej.
marekkowalak
Cromaniak
Re: Dolna dalmacja gdzie ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.05.2022 14:07

Pauline napisał(a):Proszę pomóżcie bo od 2 miesiecy szukam, czytam, studiiuje mmapy google i dalej nic nie mam.

Chcemy zwiedzić Dubrovnik i szukamy noclegu max do 2 godzin Drogi od niego. Od makarskiej w dół.
Szukamy miasteczka gdzie bedzie mozna wieczorem pospacerowac i ewentualnie cos zobaczyc. Nie wioska zabita dechami ale tez nie tlum. Podróżujemy z malymi dziecmi wiec marzy nam sie fajna czysta plaża w pobliżu.

Jakie miejsce mozecie mi polecić?

Jeśli ma być większa miejscowość, to najbliżej jest Cavtat, ale tam nie tak łatwo o fajne plaże dla dzieci.

2 godziny od Dubrovnika to spora odległość. Może być Orebić albo miasteczka na Riwierze Makarskiej (Brela, Baska Voda, Makarska, Tucepi, Podgora).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 100
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone